FAQ

Regelmatig ontvangen wij vragen met betrekking tot voeding en/of het gebruik van supplementen.

Via deze weg willen wij u onze meest gestelde vragen en antwoorden met u delen.

Q: Waarom supplementen gebruiken, wanneer er heel goed voer voor honden voorhanden is waarin geclaimed word dat dit alles zou bezitten wat een werkende hond nodig heeft?

A: Omdat er 1; verschillende soorten honden sporten bestaan.
2: Niet iedere hond en/of ras dezelfde lichamelijke of geestelijke opbouw hebben.
Zo zijn er honden van hetzelfde ras die door hun genetische opbouw anders uit blinken in bepaalde sportieve of mentale kenmerken dan hun soort genoten. Dit vraagt om een andere samenstelling wat betreft vitamines, mineralen en brandstoffen. De verschillende voeren zijn dus niet "custom made" voor het individu, maar voor de gemiddelde hond.
Hiermee kunnen supplementen een uitkomst en toevoeging bieden op mentaal en fysiek niveau. 
Ook zit er in de beste voeren en of vers vlees dieeten niet de optimale hoeveelheden top kwaliteit supplementen verwerkt omdat die simpelweg te duur zijn om bij te voegen. Dierenvoer is per slot van rekening business.
 
Q: Wat vinden jullie van de tegenwoordig razend populaire vers vlees dieeten die volgens vele mensen beter zijn dan droog voer, omdat dit vanuit de oorsprong de natuur het dichtst zou benaderen?

A: Er is niets mis met vers vlees voeren mits er geen bio industrie vlees word gebruikt en in dat geval zeker niet rauw!. Bio industrie vlees benaderd de natuur in de verste verte niet.
Omwille de volgende redenen:
 
1: Omdat het om genetisch gemanipuleerd vlees gaat. Een voorbeeld is dat de bio industrie kippen al bij een leeftijd van 6 weken geslacht worden en dan al een halve kilo borst vlees bezitten. Hun voer bestaat o.a. uit verwerkte kippen resten en ander bio industrie verwerkt slachtafval dat is omgezet naar diervoer.
In het verleden heeft dit soort voer van dieren aan dieren, die in de natuur helemaal geen dierlijke vlees producten eten al verschrikkelijke ziektes opgeleverd.
Van BSE (gekke koeien ziekte) tot Kreusfeld Jacob ziekte die van besmet vlees oversloeg naar mensen! Dit omdat het vlees vaak niet goed verhit werd/wordt. En omdat slachtvee evolutionair niet ontwikkeld is om door andere dieren te eten.
In plaats van dat we vlees eten en of produceren voor onze honden van dieren die het goede van het land eten zoals o.a. grassoorten en granen, mais en dergelijken die omgezet worden naar natuurlijk vlees, kweken we ons slachtvee op met vlees van andere dieren. Hoe bedoel je tegen de natuur in! Als je dan denkt dat je je hond gezond aan het voeren bent heb je het mis.
 
Tevens krijgen de bio industrie dieren waaronder kippen en slachtvee een zeer hoog gehalte aan antibiotica en nog steeds hormonen toegevoegd in hun bestaan. De hoeveelheden die gebruikt worden zijn zo hoog dat jongstleden de Nederlandse overheid heeft besloten om het gehalte van deze producten met 50% terug te dringen omdat wereldwijd de mensheid en de bacteriologische infecties resistent worden voor antibiotica. En dit geld voor gebakken vlees!! Dus in rauwe vorm erg onwenselijk voor mens en dier. Dit is trouwens 1 van de redenen waarom dieren en/of honden er goed uit gaan zien bij een vers vlees dieet. Omdat de hoge concentraties aan antibiotica en hormonen die in vers vlees zitten de hond er goed uit laat zien. Dit is echter een vals gevoel van veiligheid en gezondheid. Want vraag jezelf eens af, als een kilo kippen vlees gemiddeld tussen de 2.50 en de 6 euro de kilo bij de slager kost die daar dan ook nog eens  50% winst op maakt, hoe is het dan in godsnaam mogelijk dat een bio industrie bedrijf in 6 weken tijd een echte kwaliteits kip kan opvoeden die alleen aan de borst al een kilo vlees produceert die 2 tot 3 euro per kip moet opleveren? Terwijl een vrij rond scharellende kip daar 6 maanden over doet? Toevoegen van groei hormonen is bij de wet verboden. We kennen de schandalen van vroeger maar worden nog steeds toegepast (doe een google search) Om het maar niet te hebben over de genetische manipulatie waarin de dieren zelf erg veel groei hormoon aanmaken om meer vlees te produceren. Moeilijker iets te verbieden als het dier het zelf aanmaakt! Wees dus erg voorzichtig met een vers vlees dieet en weet wat je koopt.
 
2: Dieren in de natuur zoals wolven / vossen die vaak worden aangehaald in discussies over vers vlees eten; Deze dieren hebben een heel ander bestaan en hebben niet veel meer te maken met de moderne gedomesticeerde honden. Ook al hebben we het hier over werkende honden die specifiek voor bepaalde werk functies zijn gefokt en dus lichamelijke prestaties moeten leveren. Wolven hebben een heel ander ingesteld vertering systeem ook al ziet het er vanuit de grond beginselen hetzelfde uit. Wolven kunnen tot wel 7 kilo aan vlees eten en wel 2 tot 3 weken zonder voeding leven zonder prestatie vermindering.

Ook vergeet men dat 80% van de wilde wolven vossen en/of honden in de natuur vroegtijdig overlijden door ondervoeding en te weinig inname aan mineralen en vitamines wat zich weer uit in ziektes en huid aandoeningen. Niet echt een voorbeeld om de wolf dus te gebruiken als voorbeeld om vers vlees te voeren.
Tevens levert vers vlees bij lange na niet alle levensbehoeften en bouwstenen tot groei en een lang beschonken leven. Hiermee zullen mensen toch echt supplementen moeten gaan bijvoegen om de juiste balans te krijgen. Dit is onder andere in de werkende Greyhound wereld algemeen bekend.
Volgens sommige voeding experts is vers vlees voeren mits met het correcte vlees en juist gedaan het beste wat er is, maar tegelijkertijd het meest slechtste wat je kunt voeren wanneer je niet precies weet wat de juiste verhoudingen zijn en wat voor vlees je moet aanschaffen
 
Q: Wat adviseren jullie dan wel?

A: Wij adviseren in principe dat vers vlees voeren ok is waneer er geen bio industrie vlees gebruikt word. Vlees soorten die minder in deze categorie zitten zijn o.a. geit, hert en konijnen vlees en andere soorten vlees die minder commercieel voor handen zijn waarbij de nadruk “”niet”” ligt op productie en opbrengst. Dit met bijgevoegde supplementen is een prima voer voor honden. Echter zijn deze vlees soorten duurder en moeilijker voorhanden dan de goedkope overal aanwezige bio industrie vlees soorten. Je zult dus boven op de vers vlees bereiding voor je hond meer geld uit moeten geven en vaak wat verder weg van huis moeten gaan om het goede vlees in handen te krijgen.
 
Uit persoonlijke ervaring kunnen we wel stellen dat een menging van een hoge kwaliteits droogvoer zoals "Connoly`s Red Mills" in combinatie met deze vers vlees soorten toch op het gebied van onderhoud, vertering, bereiding en kosten de beste resultaten geeft! Dit in combinatie met een supplement wat de juiste amino zuren bevat; Performer RPM Health Tonic maakt een geweldig en gezond menu.
 
Q: Waarom dan toch mengen met droogvoer?

A: Omdat droogvoer te alle tijden een beter uitgebalanceerd voer is waarin iedere maaltijd qua gewicht de juiste hoeveelheid voedingsstoffen bevat. Zowel qua gewicht wat betreft eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook word vaak het zelfde bio industrie vlees gebruikt. Echter word dit wel verhit en/of gekookt om de toegevoegde antibiotica`s en dergelijken af te breken.
In de betere en duurdere voeren worden vaak betere grondstoffen gebruikt dan in goedkopere voedingen. En word er in sommige kwaliteits voeren zelfs pro/Biotic toegevoegd wat de vertering optimaliseert.
Een lager gehalte aan eiwit droogvoer is echter wel vereist wanneer men vers vlees toevoegt. Dit ter voorkoming van eiwit vergiftiging.
 
Q: Wat is eiwit vergiftiging?

A: Eiwit vergiftiging is een te hoog gehalte aan eiwit wat zich uit in een minder tolerante hond die ook nog eens te kampen krijgt met huidproblemen.
Dit word vaak toegeschreven aan zgn slechte kwaliteit van droogvoer en/of allergie op droogvoer door de zogenaamde niet natuurlijke bijproducten zoals granen en dergelijken wat word beweerd door de vers vlees fabrikanten en fans. Met overtuiging kunnen we stellen dat 75% van deze beweringen niets met allergie te maken heeft.
Bepaalde honden van bepaalde rassen die weer uit bepaalde bloedlijnen komen die generaties lang op een eiwit arm of schraal dieet hebben gestaan en/of op een minder kwaliteit eiwit voer, worden door de generaties heen minder tolerant voor hoge kwaliteit en/of percentage eiwit.
Nieren en lever kunnen dit niet verwerken.
De honden gaan wat betreft gezondheid achteruit en vaak uit dit zich in diarree en huidproblemen.
Ook een tekort aan de juiste amino zuren en andere mineralen zijn daar vaak de oorzaak van.
Die met een simpele verandering van droogvoer met minder eiwit en een toevoeging van bepaalde supplementen snel kunnen worden verholpen.
Honden zijn van nature uit "scavengers" oftewel alleseters. Zij kunnen perfect voorverteerde graan soorten en dergelijke die verwerkt zijn als energie bron in droog voer hebben. En hebben die ook nodig!

Q: Hoe herken je dan een goed droogvoer?

A: Een goed merk droogvoer herken je aan het feit dat de ingredienten die gebruikt worden op de verpakking beginnen met Vlees, Vis, Kip en/of dierlijke producten. In 9 van de 10 gevallen worden de meest gebruikte grondstof in het voer qua gewicht als eerste vermeld!
Vervolgens de daaropvolgende stof in mindere maten etc. Ook kunnen bepaalde foute ingredienten inderdaad verantwoordelijk zijn voor bepaalde huidallergien bij honden.
Hieronder een paar voorbeelden van een slecht/ medium/ en 2 top voeren zonder de merknaam te gebruiken.

Hieronder volgt een voorbeeld van een slecht 1 ster voer. Merknaam niet genoemd.

Ingrediënten: volkoren graan, bijproduct gevolgelte, dierlijk vetgeconserveerd met gemengde tocoferolen (vorm van vitamine E),maïsglutenmeel, vlees-en beendermeel, brouwers rijst, sojameel, gerst,volkoren tarwe, dierlijk verteren, calciumcarbonaat, zout, calciumfosfaat, kaliumchloride, l-lysine monohydrochloride, choline chloride, zinksulfaat, vitamine E supplement, zink proteinaat, ijzersulfaat, toegevoegde kleur (rood40, geel 5, blauw 2, geel 6), dl-methionine,mangaan sulfaat, mangaanproteinaat, niacine, vitamine A supplement, kopersulfaat,calciumpantothenaat,koperproteinaat, knoflook olie, pyridoxinehydrochloride, vitamine B-12 supplement, thiamine mononitraat, vitamine D-3 supplement, riboflavine aan te vullen, calciumjodaat, menadionnatriumbisulfiet complex (bron van vitamine K-activiteit), foliumzuur, biotine, natrium seleniet

Zoals men kan zien word pas op de zesde de plaats vlees gebruikt wat wil zeggen dat de 5 producten er voor in grotere hoeveelheden aanwezig zijn. Zelfs als het eiwit gehalte vrij hoog is! Eiwit kan uit verschillende bronnen worden gehaald niet alleen uit dierlijke producten!

Hieronder volgt een medium 3 sterren voer. Merknaam niet genoemd.

Ingrediënten: Kip, brouwers rijst, kip maaltijd, rijst, maïsglutenmeel, havermout, kippenvet, natuurlijke smaak kip, gedroogde bietenpulp, gedroogde biergist, ansjovis olie (bron van DHA), sojaolie, kaliumchloride, zout, lijnzaad , DL-methionine, choline chloride, natriumtripolyfosfaat, vitaminen [dl-alfa-tocoferol acetaat (bron van vitamine E), L-ascorbyl-2-polyfosfaat (bron van vitamine C), biotine, d-calcium pantothenaat, niacineaan te vullen, pyridoxinehydrochloride (vitamine B6), vitamine A-acetaat, vitamine D3 supplement, thiamine mononitraat (vitamine B1), vitamineB12supplement, riboflavine supplement (vitamine B2), foliumzuur], zalm meel, gedroogde eiproducten, magnesiumoxide, mineralen, spoorelementen [zinkproteinaat, zinkoxide, ijzersulfaat, koperproteinaat, kopersulfaat, mangaanproteinaat,mangaanoxide, natriumseleniet, calciumjodaat], Tagetes extract (Calendula officinalis L.), L-Carnitine, geconserveerdmet natuurlijkegemengde tocoferolen (bron van vitamine E ) en citroenzuur, rozemarijn-extract

Bij dit betere voer worden er meer vlees producten gebruikt, maar nog steeds een compromis met mindere producten dit voer leent zich wel voor gebruik om vers vlees toe te voegen.

Hieronder volgt een goed 5 sterren voer. Merknaam niet genoemd.

Ingrediënten: Verse zalm zonder been, zalm meel, haring meel, verse haring zonder been, vers zonder been walleyeroodbruine aardappel, zoete aardappel, erwten, zalm olie (geconserveerd met gemengde tocoferolen), vers zonder beenmeer witvis, zon-cured alfalfa, vers bot zonder been bot , verse snoek zonder been, erwtenvezels, organische kelp, pompoen, wortelen, spinazie, raapstelen, appels, veenbessen, bosbessen, zoethout, engelwortel, fenegriek, goudsbloem, zoete venkel, pepermunt blad, kamille,paardenbloem, bonenkruid , rozemarijn, vitamine A, vitamine D3, vitamine E, niacine, thiaminemononitraat, riboflavine, calcium pantothenaat, pyridoxine, foliumzuur, biotine, vitamine B12, zink proteinaat, ijzerproteinaat, mangaanproteinaat, koperproteinaat, selenium gist, Lactobacillus acidophilus,Enterococcus faecium

Of

Ingrediënten: Kalkoen ingewanden (Kalkoen lever en harten kalkoen), kalkoenmeel, kalkoen, kip maaltijd, tapioca, erwten eiwit, vet van gevogelte (kalkoenen kip, geconserveerd met gemengde tocoferolen), gedroogde hele eieren, helelijnzaad, menhaden visolie, natuurlijke kip smaak, erwten,zonnebloemolie, zout, l-carnitine, kaliumchloride, zinkproteinaat, ijzerproteinaat, vitamine E supplement, l-ascorbyl-2-polyfosfaat (bron van vitamineC), choline chloride,biotine, koper proteinaat, mangaan proteinaat, niacine, calcium pantothenaat, natriumseleniet, vitamine A supplement, riboflavinesupplement, vitamine D3 supplement, thiamine mononitraat, vitamine B12supplement, calciumjodaat,pyridoxine hydrochloride, foliumzuur

Hierboven een op vis product gebaseerd kwaliteits hondenvoer en een op kalkoen/kip gebaseerd voer
Beide zijn 5 sterren. Vers vlees toevoegen en/of bij voeren is in dit geval niet nodig en totaal overbodig.
We kunnen dus zien op verpakkingen wat een goed voor is of niet en of de prijs kwaliteits verhoudingen klopt.

De lijst hieronder bevat een opsomming van een aantal controversiele producten. Het is bijna onmogelijk deze niet terug te vinden in de verschillende merken droogvoer. Wel is het zo dat hoe minder het voer hiervan bevat, des te beter de kwaliteit.

volkoren graan,,,,, pluimvee door-product maaltijd,,,,,,,, dierlijk vet,,,,,,,maïsglutenmeel,,,,,,, vlees-en beendermeel,,,,,, brouwers rijst,,,,,,, sojameelbrouwers rijst,,,,,,, volkoren tarwe,,,,,, dier te verteren,,,,,,
 
toegevoegde kleurstoffen (rood 40,,,,,,,,,, geel 5 blauw 2,,,,, geel 6,,,,, knoflookolie,,,,,menadion,,,,, natrium,,,, bisulfiet complex,,,, vitamine 

Hieronder volgt een artikel over het belang van goed droogvoer en diens juiste samenhangende verhoudingen..

Feeding the racing greyhound PUBLICATION DATE: 19/03/2007
RATING
AUTHOR: JOHN R. KOHNKE - John Kohnke Consultancy Pty Ltd (Courtesy of Alltech Inc.)
Over the last decade, the sport of greyhound racing has become a more universally accepted pastime in many countries. The number of greyhounds that are engaged in competitive lure racing between 15 months and four years of age is now estimated to be in excess of 150,000 worldwide, with an equal number of greyhounds as growing puppies, brood bitches and stud dogs.

These statistics are based on estimated populations, with the largest numbers of greyhounds in America, followed by Australia, United Kingdom, Ireland, New Zealand, Sweden, Germany and to a limited extent in Italy and Spain. Most recently, greyhounds have become more popular in mainland China. Once their racing careers are over, it is estimated that over 40,000 retired greyhounds are living in luxury as household pets in North America, the United Kingdom and Australia under greyhound adoption schemes promoted by animal welfare organisations.

The popularity of lure racing over set race distances on straight or circle tracks has influenced the way greyhounds are selected, trained, housed and fed, as compared with the original coursing bloodlines (Kohnke, 1998). Greyhounds must to be maintained within an established “”race weight range”” based on their body weight within ± “”1 kg”” of their last winning trial or race weight. A nutritionally adequate and well balanced diet is paramount to the health, performance and adaptation of the greyhound to the physical and metabolic stresses of racing.

Although diets were traditionally based on “”fresh red meat”” and cereal meals, with disease risks such as “”BSE”” and “”Foot and Mouth Disease”” in the UK and Europe, and the increasing cost of beef and other meat in affluent countries, there has been a change in the staple diet for racing greyhounds to compounded dry foods formulated to partly or fully replace meat, with only a limited amount of meat, offal, meat by-products and processing trimmings added to complete the diet.

A number of extensive reviews on the traditional methods of diet composition and practices for the feeding of racing greyhounds have been published over the last two decades (Grandjean, 1988; Kohnke, 1989; Grandjean, 1991; Grandjean and Paragon, 1992, Grandjean and Paragon, 1993; Kohnke, 1994; Britton, 1994; Blythe et al., 1994; Reinhart, 1995; Kohnke, 1998). However, the feeding of greyhounds remains one of the areas of animal nutrition still heavily influenced by “”tradition and folklore””. Today an increasing degree of science, combined with the “”‘art’”” of feeding dictated by time honored practices is used in feeding racing greyhounds.


Nutritional aims

The racing diet for successful competitive racing has been refined since lure racing became the industry standard for grading wagering odds relative to body weight and performance. In addition to maintaining health and vitality by the provision of a diet adequate in energy, protein, fat, fiber and other nutrients, as is required by the canine species generally, there are a number of important performance related nutritional and management criteria that should be adopted.


PROVIDE A LOW BULK, HIGHLY DIGESTIBLE RATION

Gut fill and body weight has a “”large influence”” on “”speed”” and ultimate “”performance”” in a greyhound running over distances between 300-700 meters. The traditional meat-based diets with an intake of 1000 g daily containing an average of 50-70% fresh red meat by weight or 500-700 g for an average 30 kg (66 lb) greyhound, combined with 30-50% of a low protein, low fat dry food or kibble (300 g daily) are still popular. However, these feed combinations may be “”excessively bulky”” for greyhounds to consume, especially as it is often fed as a single meal daily. The actual dry matter content of raw meat in the fresh state is only 20%, with water contributing the major portion of the weight and bulk.

The advent of low bulk, highly digestible extruded dry foods manufactured on a cereal and oil seed meal base, with high fat (20-30%) and high protein (20-30%) as the major energy and protein sources theoretically distends the gastrointestinal tract to a lesser extent and are digested leaving a minimal bulk of stool. However, low bulk complete feeds have not been well accepted in greyhound kennels because of a preference for traditional meat-based feeding practices, as well as the higher cost of these dry foods (Table 1). Even dry foods processed by steam extrusion that are designed to facilitate a reduced feeding rate of 250–300 g daily for each meal to meet nutrient requirements at a predetermined body weight, have not been widely accepted.

The negative aspect of a high protein, high fat, minimal bulk diet is that many trainers “”think”” it leaves the dog appearing hungry rather than full and content when fed once daily on a more bulky meat-based diet. The positive benefit of a low bulk, highly digestible diet is the “”lower stool bulk””, which reduces kennel and turnout “”clean up time”” and less faecal “”odor”” in kennels when fresh meat is eliminated from the diet (Kohnke, 1998).

In countries with a warm climate such as Australia, the amount of water consumed to maintain hydration can negate any weight benefit obtained from feeding low bulk, high protein and high fat dry foods.

Various studies have found that high protein dry foods may be detrimental to speed and performance””. On average, a racing greyhound is able to run 0.1 m/sec faster (about 2 lengths of the winning margin) over 500 meters when fed a moderate protein diet (20-25% crude protein) as compared to a high protein diet containing in excess of 30% crude protein (Waltham, 2000). These studies concluded that a dry food based diet, which contained 42% of the energy from carbohydrates, 33% from fat and 24% from protein, provided the best dietary balance to optimize speed and performance over a standard 500 meter race distance. However, greyhounds on this diet were slightly heavier in body weight than greyhounds fed a diet containing higher protein and fat with a lower content of carbohydrate. This difference in body weight was attributed to a greater muscle bulk in greyhounds fed on the medium protein diet.

The traditional meat-based diet contains a higher level of carbohydrates provided by cereals, rice or bread (Kohnke, 1998). Another study suggested that greyhounds run faster race times when meat was added to a low protein and semi-lean diet, presumably because the meat provided extra fat as an energy source (Waltham, 2000).


PROVIDE AN ECONOMICAL AND PALATABLE RATION

The prize money pool and wagering on greyhound racing as part of the code of racing in most countries is much lower than that provided by horse racing.
--------------------------------------------------------------------------------


The cost of purchasing, housing, feeding and training a greyhound, although low in comparison to the purchase, upkeep and training costs of a horse, is actually higher in proportion to the return from prize money in most countries.

The high energy density of fat and the lower cost of freshly trimmed and rendered animal fat byproduct of the beef, sheep, pork and chicken meat industries, makes the combination of a fat-boosted minimal meat and commercial dry food diet more economical as well as more palatable to racing greyhounds. Therefore, there is an increasing tendency to feed a minimum meat diet, higher in fat and protein, to reduce feeding costs.


OPTIMUM MINERAL, TRACE MINERAL, VITAMIN AND ELECTROLYTE SUPPLEMENTATION

The provision of nutritional supplements to correct low, imbalanced or inadequate levels in meat and cereal-based dry food rations is paramount to meet the elevated needs for minerals and electrolytes imposed on the musculo-skeletal and metabolic system by racing. When trained and fit to race, a sound greyhound can be successfully raced twice weekly. Adequate intake of minerals for bone development on a meat-based diet is particularly important to maintain skeletal strength (Kohnke, 1998).

It is estimated that the “”daily”” calcium intake needed by a sedentary 30 kg dog to “”maintain”” optimum skeletal strength is 357 mg (NRC, 1985), compared to “”””6000-8000 mg daily”””” for a greyhound in “”full race training”” (Kohnke, 1998). It is also recommended to add 20% more vitamin D than NRC (1985) guidelines to dry food formulations; as cereal based dry foods, even with added calcium, have been associated with an increased incidence of bone fractures (Kohnke, 1998). The estimated requirement for most other minerals and trace minerals is “”””2-3 times higher”””” in a “”racing greyhound”””” as compared to a “”resting dog”” (Kohnke, 1998).

Recommendations for B vitamin intake and fortification of feed is at least “”three times higher than NRC”” (1985), which reflects the higher metabolic rate during anaerobic exercise of a racing greyhound (Kohnke, 1998; Table 2).

””Demineralisation”” of skeletal and joint structures as a result of “”high-loading athletic exercise”” and cortisone-induced muscle catabolism during exercise and respiratory lead to losses of fluid and complementary “”electrolytes””, particularly “”potassium””. The diet must be “”fortified”” with a large range of”” macro and micro nutrients”” to meet athletic “”demand”” and “”maintain”” body reserves, optimum metabolic function and racing soundness.


MAINTAIN IMMUNE COMPETENCY

It is recommended that the ration provided for racing greyhounds contain additional nutrients such as “”””””vitamin A, vitamin E, vitamin C and selenium”””” to counteract immune suppression resulting from higher circulating cortisol levels in greyhounds subjected to the stress of training and racing. This will “”help”” to maintain “”optimum resistance”” against disease and assist “”recovery”” from racing and injury (Kohnke, 1998).

Although greyhounds perform over relatively short distances in lure races, the effects of “”physical”” stress are often more marked than in horses or human athletes. Conditions such as diabetes insipidus (referred to as water diabetes or racing thirst) are precipitated by racing under “”hot”” or “”environmentally stressful conditions”” or by the extreme physical exertion following a fall or interference in an effort to catch the race field. Cramping, referred to as hypoxic or exertional rhabdomyolysis, with muscle seizure under stressful conditions, is a universal problem in racing greyhounds. It is associated with an imbalanced “”electrolyte”” intake and excessive loss of “”potassium””, high cereal starch diets and racing under cold conditions without adequate “”warm-up””.


MAINTAIN ADEQUATE HYDRATION

Other conditions, which can be largely overcome by providing an adequate, balanced and well hydrated diet include exercise hyperthermia, which can result from overheating under hot conditions and acute rhabdomyolysis related to severe overexertion in a “”dehydrated”” greyhound. These can both be fatal within 48-72 hrs unless intensive therapy is administered. Supplements of “”vitamin E””, “”selenium”” and other trace minerals preferably in organicallycomplexed bioavailable form B vitamins and vitamin C are widely recommended in conjunction with a balanced, but low, sodium intake (greyhounds do not sweat) and adequate “”potassium”” supplementation in a moistened diets to ensure hydration. These measures will help maintain an active immune response, appetite and avoid dehydration.

--------------------------------------------------------------------------------

FOOD HYGIENE

The other major problem to which greyhounds are commonly subjected is the consumption of “”””highlycontaminated meat”””” containing potentially pathogenic “”””Salmonella and E. coli bacterial species””””. The widespread use of 3-D (debilitated, diseased or dying) and 4-D meat (add dead to 3-D specifications) as a base for greyhound diets in the US because of economic considerations increases the bacterial challenge to the gastrointestinal, immune and hepatic systems. Greyhounds often develop bacterial diarrhoea and associated dehydration when contaminated meat with a high microbial count is fed.

There is also the risk of “”antibiotic residues”” being excreted into the urine. These residues can be detected as prohibited substances on race day in greyhounds fed meat from animals treated with “”””antibiotics and other drugs”””” prior to slaughter or death. The adoption of a “”””complete dry food diet”””” eliminates”””” these risks in greyhounds raced on a regular weekly basis.


Conclusion


Greyhounds are “”elite athletic animals”” that are subjected to “”extreme”” physical exertion during racing and the cumulative effects of environmental, metabolic and physical stress when trained and raced on a regular basis. They “”must”” be provided with a palatable, “”low bulk””, high energy-dense ration, with a medium crude protein and fat content to maintain competitive speed and stamina within set limits of body weight. An “”adequate”” intake of minerals, trace minerals, electrolytes and vitamins to correct low, imbalanced or inadequate levels in “”””””meat-based diets””””””, in particular, is “”””””essential”””””” to maintain musculo-skeletal soundness, optimum metabolic activity, strong immune status and overall health in greyhounds racing between a relatively young age of 15 months to a mature age of between 3 and 4 years.