Déus de l'Olimp‎ > ‎

Apol·lo

Fill de Zeus i Leto. 
És la personificació del Sol, així com la seva germana bessona Artemisa, representa a la lluna. També té altres atributs com déu de la poesia, de la música, de la medicina i de les arts endevinatòries. 
Viatja en un carro de cignes i solen acompanyar-les Càrites. 
El seu epítet de Febus se suposa que significa el brillant, el lluminós i fa referència a la calor solar que fa madurar els fruits, doncs Apol·lo és el déu de l'estiu. Apol·lo va néixer amb la seva germana Artemisa a l'illa de Delos, on va passar la seva infància. Aviat va créixer i es va convertir en el déu mes bell de l'Olimp. 
Muntat en un carro de cignes, regal de Zeus, Apol·lo va partir del seu Delos natal al país dels hiperboris. Després es va dirigir a Delfos, on va matar a Pitó i s'instal·là a l'oracle que fins llavors havia ocupat la serp Pitó, i que a partir de llavors passaria a ser l'oracle d'Apol·lo a Delfos. En l'oracle va instal·lar a una jove anomenada Pítia, que estava encarregada de transmetre en de forma ambigua, els oracles que el déu la inspirava.
Per honrar a Pitó, Apol·lo va fundar el jocs Pítics. 
Apol · lo va ser llançat en dues ocasions de l'Olimp. La primera, com a càstig per participar en una revolta contra Zeus. En aquesta ocasió va haver d'ajudar al rei Laomedont a construir les muralles de Troia. 
La segona, per haver llançat les seves fletxes contra els Cíclops, que eren aliats de Zeus, va ser enviat a tenir cura dels ramats del rei Admeto.
Encara que mai es va casar, els mites sobre les seves aventures amoroses són múltiples i no sempre satisfactoris per al déu, que va ser rebutjat en moltes ocasions. Apol·lo és un déu venjatiu i castiga de forma terrible als que s'hi oposen o als que volen rivalitzar amb ell., com és el cas de Màrsies, al qual va escorxar viu per pretendre tocar la flauta millor que Apol·lo la lira.