THASSOS • Suprafața. 393 Km2
 • Populația: 13.111
 • Religia: ortodoxă
 • Aeroport: Nu
 • Web Cam Thassos: Web Cam Thassos 2.
 • Localități: Agios Georgios, Maries, Panagia
 • Plaje: Cele mai lungi plaje de pe insula sunt: Chrysi Ammo sau Chryssi Ammoudia (Golden Beach) din Skala Panagia si Chryssi Akti din Skala Potamia. Alte plaje superbe gasiti in jurul asezarilor Kinira, Agios loannis, Thassos (Limenas), Skala Prinos, Glikadi, Potos, Pefkari, Aliki, si Skala Mario
 • Site Oficial: Go Thassos
 • Siteuri de referință: Thassos Island.........Thassos.ro
 • Caracteristici. Insula Thassos: Insula Thassos este aproape rotundă iar altitudinea crește spre centru si spre nord-vest. Vârful Ipsarion are chiar 1204 m.  Pentru ascensiunea la acest vârf se folosește o poteca  pietruita, destul de largă, bine marcată.
 • Localizare: În nordul Mării Egeei, aproape de Macedonia. Cea mai nordică insulă grecească. Insula se
  Vizualizare hartă mărităaflă  la 8 mile marine de portul Keramoti . Ins. Thassos are nenumărate golfuri și păduri. 

 • Climă: Luna ianuarie este de obicei rece si ploioasa, cu zăpezi ocazionale. Temperaturile scad si sub 0 grade C, insa în majoritatea cazurilor se incadreaza in intervalul 5 – 8 grade C. In februarie se intalnesc mai multe zile insorite, insa si ploile sunt destul de frecvente, iar maximele ajung pana la 12 grade C. In martie, pe insula Thassos se simte o tendinta de incalzire, temperaturile ajungand pe la 20 grade C, aprilie are temperaturi intre 11 si 24 grade si multe zile insorite, dar si cateva ploi. aprilie marchează inceperea sezonului uscat. Serile devin din ce in ce mai calde, iar zilele ofera temperaturi intre 15 si 28 grade C.In iunie incepe sa se simta caldura insuportabila din lunile urmatoare, insa temperaturile intre 18 si 30 grade C sunt tolerabile. Iulie si august au soare arzator și temperaturi intre 25 si 30 grade C si nopti care pastreaza caldura zilei. In septembrie, lucrurile incep sa se domoleasca: scad temperaturile si reincep activitatile exterioare, cum ar fi plimbarile sau vizitatul. In octombrie, noptile devin racoroase in Thassos, dar zilele raman cu temperaturi intre 15 si 24 grade C. Ploile reincep odata cu luna noiembrie, cand vremea incepe sa se raceasca definitiv. Luna decembrie marcheaza inceputul perioadei reci, cand temperaturile pot scadea sub 0 grade, desi se incadreaza de obicei in intervalul 5 – 10 grade C.
 • Vacanța și vremea in Thassos: Lunile iulie şi august sunt cele mai indicate pentru o vacanţă în Thassos, însă vremea este călduroasă şi în iunie sau septembrie, când temperatura minimă se situează în jurul a 15 grade Celsius. La începutul verii însă vremea este mai ploioasă decât spre sfârşitul sezonului, iar dacă nu intenţionaţi să petreceţi prea mult timp pe insulă precipitaţiile chiar şi de 1-2 zile vă pot strica vacanţa.
 • Transportul din Romania: Traseu rutier  749 km - București - Limenas. Bucuresti - Giurgiu - Ruse - Plevna - Sofia - Kulata (ivama bulgara) - Promahonas (granita greaca) - Siderokastro - Serres - Dhrama - Kavala - Keramoti (port la Marea Egee - se ia feribotul spre Thassos - 35 de minute) - Limenas (Thassos City) - Skala Potomia.
 • Transportul în spre insulă: Se poate lua feribotul spre insula Thassos din orasul Kavala spre  Skala Prinos (tarif - 4.5 euro de persoana - 75 de minute) sau din Keramoti spre Limenas (Thassos City - tarif 3 euro de persoana) - 35 de minute
 • Transportul din insulă: şoseaua principală care înconjoară insula de-a lungul ţărmului are 98 de kilometri. Cu excepţia oraşului Limenas, străzile nu au nume, însă cei care nu au maşină personală nu trebuie să se panicheze, pentru că taximetriştii ştiu aproape fiecare hotel de pe insulă. De trei ori pe zi autobuzele locale fac înconjurul insulei, ducându-i pe localnici şi pe turişti în diferitele sate de la ţărm sau la oricare dintre plaje. Autobuzele pleacă din Limenas şi din Skala Prinos, iar informaţii în legătură cu programul lor se găsesc în stații
 • Gastronomie: Mierea de pe insula Thassos este celebră pentru gustul ei, iaurt cu miere de pin  inghetata de smochine, peste sabie pane: foarte bun, nu are oase, musaca cu vinete si cascaval:
 • Mitologie: Zeus, Zeul Zeilor încălzit de iubire s-a transformat în taur şi a răpit-o pe Europa, fata regelui Agenor. Acesta şi-a trimis fiii să o găsească şi să o aducă acasă: Phoenix s-a îndreptat spre sud, Cilix spre nord, Cadmus a mers în zona continentală a Greciei, în timp ce Thasos a ajuns pe o insulă care l-a impresionat foarte mult. Şi cum nu se putea întoarce acasă fără Europa, s-a hotărât să rămână aici, iar de atunci această insulă îi poartă numele, el fiind de altfel primul locuitor al ei.
 • Scurt istoric: Thassos a fost un factor extrem de important în timpul revoltei ionienen, împotriva imperiului persan, după victorie s-a alăturat Confederației ioniene Liga de la Delos, ulterior s-a răsculat și împotriva autorități Atenei, fiind însă învinsă și obligată la plata unei mari amenzi și distrugerea flotei și zidurilor de apărare. Ocupată de imperiul roman si bizantin. Este cucerită în 1462 de turci (care o numesc Tașöz. În 1821, la fel ca in toată Grecia Thassos se revoltă împotriva dominației otomane , însă răscoala condusă de Hajiyorgis Metaxas, a eșuat. Insula a fost dată cadou lui Muhammad Ali conducătorul Egiptului, din 1908 este preluată din nou de imperiul otoman si apoi după războiul balcanic 1912 este alipită Greciei.
 • Economie: Turism, agricultură (masline si ulei de măsline, vin, creșterea animalelor: ovine și caprine), pescuit, minerit (marmură în special), cherestea.

Obiective turistice


 • Poarta lui Parmenon, Agora-unde supraviețuiesc mai multe construcții din epoca romană. Amfiteatru și Fortăreața Bizantină din secolele XII-XIV.
 • Parcurile Nationale din Thassos,
 • Muzeul Militar,
 • Templul Atenei,
 • Templul lui Pan 
 • Vechiul port din Limeanas,
 • Teatrul Antic,
 • Acropole,
 • Situl arheologi Evreokastro. Capul Evreokastro se intinde in capatul nord-estic al fostului port comercial din orasul Thassos. Această zonă era un adevarat lacaș de cult, asa cum atestă ruinele templelor dedicate zeitei Atena, Artemis, si cele ale lui Zeus.Pe o stancă de dimensiuni mici, in secolul al V-lea i.H., a fost ridicat sanctuarul zeilor ancestrali, iar mai tarziu, pe acelasi loc, folosind materiale de la fostul templu, a fost construita o bazilica crestina. Astazi, se poate vedea o capela ce impresioneaza prin bogatia picturilor murale, ridicata in onoarea Sfintilor Apostoli. Capela este destul de impresionanta, avand in fiecare latura a ei un geam inalt de 2 metri. Aceasta este, de asemeni, o bazilica, care are forma unei cruci, avand inaltimea de 2,5 metri. De pe capul Evreokastro se pot admira cele mai frumoase apusuri de soare! Situl arheologic ce se afla aici ofera o imagine romantica, iar valurile marii, ce se lovesc de stancile capului, intregesc acest decor. Capela de pe Evreokastro participa, si ea, la poezia apusurilor de soare de pe aceasta limba de pamant. Zona este, intr-adevar, foarte linistita, calmul imbinandu-se cu peisajul minunat, acestea asigurandu-va o vacanta de neuitat.
 • Manastirea Archangelou: Aceasta manastire a fost construita pe stancile din sud-estul insulei, si este o ramura a manastirii Philotheou de pe muntele Atos. Manastirea Archangelou este inchinata Arhanghelului Mihail, sarbatorit in a treia zi de Paste. In manastire nu este permisa fotografierea si accesul cu maneci scurte si pantaloni scurti.
 • Orașul Alkyi: Este situl arheologic unde au fost descoperite urme ale orasului Alyki, si este situat pe coasta de sud-est a insulei. S-au gasit aici ruinele unor templu si ale multor cladiri, si un sanctuar datand din sec. Al VIII-lea d.Hr. in sec. V-VI au fost consturite aici un altar, apoi o biserica, din care se mai pot vedea azi ruinele.
 • Ruinele bazilicilor de la Alyki dateaza din sec. al V-lea si au fost probabil abandonate in sec. al VII-lea. Aceste bazilici care acum sunt ruine, au fost construite in secolul al V-lea si se crede ca au fost abandonate in secolul al VII-lea.
 • Muzeul de Arheologie din Thassos se gaseste in Limenas si este unul dintre cele mai bogate din Macedonia. A fost construit in 1934. In 1990 a inceput extinderea muzeului, care continua pana azi. Muzeul Arheologic este muzeul cel mai important din Thassos. In gradina acestuia vizitatorii pot admira mai mutle statui foarte vechi, infatișând animale. muzeului prezintă istoria insulei incepand din secolul VIII d.Hr. si până in secolul VII d.Hr, de la statui si busturi din piatră și marmură la vase, amfore, desene arhitecturale si monezi din argint si arama.
 • Muzeul Theologos este un muzeu mai mic dar la fel de interesant. Este deschis in fiecare zi intre 11:00 si 14:00 & 19:00 si 23:00. Expune unelte si ustensile folosite de localnici, iar la etajul al doilea se poate admira reprezentarea unei casa traditionale din Thassos. Muzeul se află in satul cu acelasi nume, si este adapostit intr-o vila veche, bine renovala, fosta resedinta a primarului Chatzigeorgiou, erou national al revoltei impotriva turcilor, din 1821. Se pot vizita marea sala de adunari, camerele Chatzigeorgiou, mobilierul si obiectele originale fiind completate de decoratiunile in stil clasic, precum si o expozitie de materiale si unelte folosite in munca cotidiana, machete ale preselor de ulei si morilor, unelte vechi, razboaie de tesut, lazi si o vasta colectie de fotografii, desene si picturi.
 • Muzeul Polygnotos Vagis adapostește sculpturi si tablouri aparținand celebrului artist născut aici in 1892 si emigrat la New York la varsta de 16 ani, devenit ulterior cetatean american. Este situat in Potamia, locul natal al sculptorului si a fost infiintat in 1981. Expozitiile includ 98 de sculpturi si 15 tablouri. Prima perioada a lui Vagi (1919-1930) a fost influentata de mitologie si de istorie (atat antica, cat si moderna). A doua perioada (dupa 1930) a fost influentata de arta moderna.
 • Muzeul folcloric din Limenaria a fost infiintat in 1993 cu scopul de a perpetua traditiile si valorile culturii locale. Se afla in centrul satului, in fostul oficiu administrativ al comunitatii. Detine broderii, tesaturi, costume traditionale, cuptoare, un razboi de tesut, unelte pentru diferite indeletniciri(croitorie, frizerie, tamplarie, cresterea albinelor, vanatoare, banca unui cizmar, unelte pentru culegerea maslinelor) si unelete de pe timpurile cand au fost deschise minele locale Muzeul este deschis in fiecare zi intre 11:00 si 14:00 & 19:00 si 23:00). Acest muzeu se afla intr-o cladire foarte bine pastrata. Are doua nivele: la primul etaj puteti vedea unelte si ustensile folosite de locuitori, iar la al doilea etaj este o reprezentare a unei case traditionale din Thassos.
 • Manastirea Sf. Pantelimon (Agiou Panteleimonos) a devenit manastire in 1987, cladirea fiind construită in 1843 ca templu. Este facuta din roci muntoase, iar in spatele peretelui dinspre sud este un coridor ingust care duce intr-o pestera aproape inghetata chiar si pe timpul verii. In aceasta pestera este un lighean natural din piatra cu apa sfintita, si este construita, conform traditiei, intr-un loc dezvaluit prin puterea divina. Sfantul Pantelimon a facut multe miracole, asa ca in fiecare an pe 27 Iulie, de ziua sfantului, un numar mare de credinciosi din toata Grecia viziteaza manastirea pentru a se ruga si pentru a bea apa sfintita. La manastire se poate ajunge cu masina din Prinos, Kallirachi, Marion si Limenaria.
 • Manastirea Adormirea Maicii Domnului adaposteste frumoasa icoana a Maicii Domnului. Se gaseste aici biserica centrala, dar si una mai mica, "Timiou Padromou", o adevarata opera de arta. Este loc de pelerinaj.
 • Biserica din Marion este situata in satul cu acelasi nume, in sud-estul orasului Limenas. Este una dintre cele mai vechi biserici din Thasos, si este dedicata Sfintilor Arhangheli. in localitate se mai gaseste si Manastirea Panagoudas.
 • Biserica Sf. Atanasie este situata in cadrul orasului Kastro, in centrul insulei, langa satul Marion. Este construita in stilul arhitectural ecleyiastic local, din pietre provenind din ruinele unui castel vechi. Ar putea data din 1804, conform unei inscriptii. Hramul bisericii are loc pe 18 ianuarie.
 • Biserica Panagia este dedicata Fecioarei Maria si este situata in satul Panaghia. Dateaza din 1845, in stilul arhitectural bizantin din Kastoria (Grecia continentala), construita cu material luat din marmura ruinelor templelor antice. O icoana a Fecioarei Maria, din 1814, se afla aici.
 • Manastirea Vatopediou dateaza din sec. a XIX-lea. Este o cladire cu doua nivele si este situata in Lemenas, capitala insulei.
 • Manastirea Archangelou: Aceasta manastire a fost construita pe stancile din sud-estul insulei, si este o ramura a manastirii Philotheou de pe muntele Atos. Manastirea Archangelou este inchinata Arhanghelului Mihail, sarbatorit in a treia zi de Paste. In manastire nu este permisa fotografierea si accesul cu maneci scurte si pantaloni scurti. 
 • Lacul Maries este un lac de acumulare, fiind unic in insula Thassos. Locatia sa in mijlocul salbaticiei naturii l-a transformat intr-o atractie importanta. Desi nu se poate inota in apele sale, lacul este ideal pentru plimbari cu bicicleta sau pe jos si relaxare din plin. Pentru a ajunge la lac trebuie sa plecati din satul Maries, urmand strada din partea dreapta, aproximativ 2 - 3 km.
 • Piața Prinos are loc in fiecare zi de luni, pe coasta de vest a insulei Thassos si ofera cumparatorilor o mare varietate de fructe, legume si nuci, precum si utilaje, produse din piele, incaltaminte si imbracaminte, obiecte casnice. Ca sa va odihniti dupa shopping, priviti trecatorii din cafeneaua de langa piata.

 
Orașe

 • Cuvantul "Skala" ce se regaseste in multe denumiri inseamna "port" si totodata "poarta" sau "cale spre alt sat", construita pentru a proteja satul respectiv impotriva piratilor.
 • Alyki. Un sat deosebit de frumos  în partea de SE a insulei Thassos. Satul are câteva plaje superbe si un templu din secolul VII î.e.n. Numeroase taverne și restaurante.
 • Agios Georgios (pop. 149)- Sfântul Gheorghe. Este situat în nord-vestul insulei Thassos, nu departe de satul Rachoni. Satul are puțini locuitori și un singur restaurant, care este deschis doar în sezonul estival. În jurul satului sunt plantații de măslini.
 • Astris (pop-129 locuitori). Un sat foarte liniștit aflat pe coasta de sud a insulei.
 • Kallirachi (651). Este la 2,5 km de coastă. Unul dintre cele mai mare sate din Thassos. Are străzile înguste și multe case nou construite.
 • Kinyra (104): Hoteluri, vile, camere de închiriat, restaurante și taverne  sunt la dispozitia turistilor. Plajele sunt cu pietricele colorate dar si de nisip cu apa foarte limpede turisti. Langa Kinyra se găsește Paradise Beach, bine cunoscut pentru peisajul său fermecător .
 • Limenaria (2,441). Limenaria este o destinatie de vacanta foarte populară printre turiști, orașul păstrând o mare parte din tradițiile grecești locale. Turiștii au ocazia să se bucure de o mare varietate de taverne și restaurante unde se servesc preparate delicioase din bucătăria greacă. Există o plajă mică chiar în oraș. La ves de Limenaria există o plajă foarte lungă de circa 2 km ( o plajă cu nisip, pietricele dar și pietre mari). La est de Limenaria, veți găsi plaja Metalia, o plajă pitorească de nisip și piatră netedă. 
 • Maries (182). Este un sat vechi din perioada bizantină, se întinde pe un defileu la 200 m altitudine. Originea numelui său este controversată, unii spun că majoritatea femeilor din sat purtau numele de Maria, o altă legendă spune că după un atac al piraților, singurele supraviețuitoare au fost 2 femei cu numele de Maria. Satul are un lac și o cascadă, lucru surprinzător pentru Thassos.
 • Ormos Prinou (122)
 • Panagia (820): Se află la 10 kilometri de Limenas spre Skala Prinos. E un sat tradiţional grecesc, fostă capitală a insulei. Printre atracțiile turistice există și şi un tur gratuit al unei fabrici de ulei de măsline autentică, ce funcţionează cu ajutorul apei. Alături există o fabrică mai modernă de unde poţi cumpăra ulei proaspăt făcut din măsline culese chiar de pe insulă.
 • Potamia (1,216). Se află la poalele Muntelui Ipsario.
  Anexa sa de coastă este stațiunea de vacanță  Skala Potamias, și este la numai 3 km distanță de  una dintre cele mai bune plaje din Grecia ( Golden Beach -Thasos)
 • Potos (688): Potos este un orășel de coastă pe partea sudică a insulei, la 45 de kilometri de orașul Thassos și 28 de kilometri de portul din Skala Prinos . Stațiunea este una foarte aglomerată în sezonul festival. Străzile înguste sunt căptușite cu magazine, baruri, cafenele și taverne. Orașul este situat lângă o plajă foarte lungă cu nisip fin și apă limpede.
 • Prinos (1,185)
 • Rachoni (365)
 • Skala Kallirachis (631)
 • Skala Marion (377)
 • Skala Rachoniou (206)
 • Sotiras (368)
 • Thasos (town) (Limenas Thasou) (3,130). Faptul că orașul Thasos mai este cunoscut și sub numele de Limin-Limenas sau Limenas Thasou , crează destule confuzi și acest lucru trebuie conștientizat mai ales când călătorești cu feribotul ori cu autobuzul pentru a nu il confunda cu celălalt oraș important din insula Thassos, Limenaria. Zone de vizitat:  
  • Poarta lui Parmenon
  • Agora-unde supraviețuiesc mai multe construcții din epoca romană.  
  • Amfiteatru și 
  • Fortăreața Bizantină din secolele XII-XIV. La muzeul arheologic din Thassos Town se găsesc sculpturi , ceramica, monede și vase dezgropate din întreaga insulă Thassos. 
 • Theologos (731). Un sat aflat într-o zona deosebit de linistita, cu dealuri inalte de jur imprejur, cu stradute inguste, case simple si frumoase.

Plaje Thassos

 • Alexandra beach: localizare: clip you tube. Alexandra Beach are nisip fin si apartine hotelului Alexandra Beach din Potos, dar este accesibila tuturor turistilor.
 • Aliki: localizare: clip you tube. Aliki are 2 plaje diferite: una cu nisip auriu in partea de sud a golfului si una cu pietris in nordul golfului.
 • Agios beach: localizare: clip you tube.Agios Georgios beach
 • Agios Ioannis: Agios loannis,
 • Chryssi Akti din Skala Potamia.
 • Golden beach: localizare Chryssi Ammoudia-Skala Panagia: clip you tube; live webcam. Este o plajă deosebită, extrem de lunga si lată, nisip fin strălucitor, taverne.
 • Livadia: localizare: clip you tube. Livadi este o plajă populară printre turistii care merg cu cortul .
 • Paradise beach: localizare: clip you tube. este una dintre cele mai frumoase plaje din Thassos, unde nisipul este extrem de fin. Plaja Paradise se afla intre Aliki si Kinira, apa este de mica adancime pentru o lunga portiune, iar in partea de est sunt valuri fantastice. In apropiere se afla o taverna si un teren de volei. Plaja Paradise este populara printre nudisti.
 • Potos, localizare: clip you tube:
 • Pefkari: localizare: clip you tube. 
 • Psili Ammos: se afla intre Potos si Astris si veti gasi aici un bar si un restaurant. Vara, plaja Psili Ammos este foarte aglomerata.
 • San Antonio Beach se află in partea de sud a stațiunii Potos, la capatul a 2 km de nisip fin.
 • Saliara Beach (Marble Beach). localizare: clip you tube.  Este numită ”Plaja de Marmură” datorita pietricelelor de marmura cu care este acoperită. Datorită marmurei efectul vizual al plajei si al apei este deosebit.
 • Scala Potamia are o plaja cu nisip fin, iar zona este frecventata de familii si copii.
 • Skala Prinos,
 • Skala Mario
 • Makryammos apartine de complexul Bungalow Makryammos, dar permite accesul tuturor turistilor. In spatele centrului vechi din Limenas se afla o plaja mica si curata.
 • Tripti Beach: In partea de nord a Limenaria având punct de atractie o peșteră, cu deschidere la mare.
 • Kinira,
 • Thassos (Limenas),
 • Glikadi,

vezi link: Plaje pe insula Thassos


Câteva Prețuri

 • - iaurt de oaie / vita 500 g: 1,8 є
 • - piersici / nectarine: 1,4 є / kg
 • - apa plata 1,5 l: 0,35 є
 • - baclavale: 12 є / kg
 • - inghetata la cornet 2 cupe: 1,5 є
 • - gyros: 2,5 є
 • - coaste de miel: 8 є
 • - ciorba peste / pui: 4 є


EXCURSII OPTIONALE

 • turul insulei,
 • jeep safari, croaziere, seri traditionale,
 • în sezonul estival se organizeaza spectacole de teatrul antic si concerte in toate regiunile sale.


Subpagini (1): Poze Thassos