Gratis SM Loop‎ > ‎

Historie


 
De oorsprong van de Gratis SM Loop is het gebeuren dat de Marathon van Etten-Leur in 2002 om veiligheidsredenen werd gestopt. Er woedde de zwaarste storm sinds jaren waardoor de takken uit de bomen braken en alles omwaaide. Simon Blok de running coach van het DSM RunningTeam wilde dat jaar daar als zestigjarige zijn zestigste marathon lopen. 

Het beestenweer gooide echter roet in het eten voor het uitgestippelde wedstrijdplan. Simon besloot hierop in plaats hiervan op de laatste zaterdagtraining van het jaar een marathon onder de naam Simon's Tegendraadse Sylvester Mergelland Marathon Oud Parcours te lopen. Het nieuwe parcours van twee rondjes door uitgerekend het minst mooie gedeelte van het Mergelland beviel hem namelijk voor geen meter. Daarbij wilde hij het oude parcours nog wel eens van de andere kant bekijken. Boze tongen beweren echter dat het tegendraadse op zijn instelling sloeg. 

Natuurlijk kon hij het niet nalaten zijn teamleden uit te dagen om ter begeleiding beurtelings een stukje met hem mee te lopen. In plaatst van hierop in te gaan organiseerden de lopers van het DSM RunningTeam, onder bezielende aanstichting van Jo Schoonbroodt en Leny Hochstenbach, achter zijn niets vermoedende brede rug om de Silvester/Simon Marathon (SM-Loop). De aankondiging via UltraNed op Internet maakte hiervan een publiek gebeuren.
 

Verslag 1e SM Loop

De sportieve gezelligheid van de als éénmalige bedoelde loop (zie Weeknieuws) smaakte na afloop naar meer en zo ontstond de marathontraditie op de laatste zaterdag van het jaar onder de naam SM-loop. Later is het door wat plaatselijke lusjes geplaagde parcours op initiatief van Simon verlegd naar de veldwegen in het mooie Geuldal tussen Meerssen en Camerig. 

Dromen zijn geen bedrog


Met het in 2007 lopen van het lustrum parcours van de bron van de Geul in Lichtenbusch (B) in het moeras bij de boerderij Todtleger naar 't Voelwames bij Geulle waar de Geul in de Maas stroomt heeft hij op zijn 65e een droom waargemaakt. 
(zie Weeknieuws)
Zijn afsluitende vreugdesprong in het water als cooling down na 57 km lopen is legendarisch geworden. 
 
De discussies over of dit het water van de Maas danwel de Geul was, woedden nog altijd voort.
Comments