Open Source

Gratis downloaden
100 % Freeware      100% Goed      100% Gratis
Andere pagina's in deze groep

______________ 

De programma's op deze site werken met Windows XP 

_______________

 
Navigatie kolom
 
 
 
 
 
 ___________
 
De downloads zijn verdeeld over de volgende groepen:
 

 
Open source software is software waarvan de broncode vrij beschikbaar is.
 
De gedachte achter dit concept is vrijheid:
  • Vrijheid van distributie
  • Vrijheid van gebruik
  • Vrijheid om deze te wijzigen
Vrijheid houdt ook in dat iedereen de software mag gebruiken voor alle toepassingen, dat er geen beperkingen zijn aan waarvoor het gebruikt wordt. Zo mag je ook niet verbieden dat het bijvoorbeeld wordt gebruikt om genetisch onderzoek te doen, of om kernwapens te ontwikkelen.
Open source is niet gebonden aan technologie. Veel mensen denken gelijk aan Linux als ze open source horen, maar het is prima mogelijk om open source software op een commercieel platform zoals Microsoft Windows te maken. Het gaat immers om de beschikbaarheid van de broncode.
 
Een aantal redenen waarom je open source software zou willen gebruiken.
  • Het is gratis.                                                          Over het algemeen is open source software (OSS) gratis te downloaden van het internet.
  • OSS houdt zich doorgaans strikt aan de standaarden, terwijl makers van commerciële software er belang bij hebben van deze standaarden af te wijken. Op die manier willen ze je van hun software afhankelijk maken.
  • De kwaliteit van OSS is niet minder dan die van  commerciële software.  OSS wordt meestal ontwikkeld en verbeterd door programmeurs die elkaar niet persoonlijk kennen, maar in een netwerk, via Internet, samenwerken. Daardoor kan OSS zeer snel evolueeren tot robuust, stabiel en onderhoudsvrij. Fouten worden snel opgespoord en hersteld.
  • OSS is door het ontwikkelingsmodel (zie hier boven) beter van kwaliteit is dan een vergelijkbaar product gemaakt door een beperkte groep programmeurs binnen één bedrijf. Bij commerciële software is er altijd de afweging tussen nieuwe features en het oplossen van fouten binnen een budget. OSS kent geen commerciële deadlines of budgetten. Hierdoor wordt er meer aandacht aan kwaliteit besteed.
  • De ontwikkeling van OSS wordt hoofdzakelijk gestuurd door de wensen van gebruikers. Gebruikers hebben vaak, via de forums, direct contact met de ontwikkelaars van OSS. Door de gebruikers gevraagde uitbreidingen worden bij  voldoende draagvlak in het produkt verwerkt. Als het draagvlak ontbreekt heeft de gebruiker de vrijheid om gewenste functies zelf aan de software toe te voegen               (of te laten toevoegen door bedrijven die hierin zijn gespecialiseerd) .
  • Doordat er zoveel ogen naar de broncode kijken, worden bugs en veiligheidsgaten sneller ontdekt en opgelost.
Op internet is een enorm aanbod van open source software. Het is  niet eenvoudig onderscheid te maken tussen echt bruikbare toepassingen en programma's waar nog van alles aan moet gebeuren.

Op deze site  vind je alleen goed bruikbare toepassingen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Links naar OpenSource Sites
 
 

Open Source Nieuws Nederland

 

Top 100 open source downloads