Granö

Denna måndag, 2014-09-22, blev en bra måndag. En lång och reslig herre, Anders Ors ättling, kom på besök. Vi pratar om flydda tider. När han var 17 år så blev han gengasförgiftad och konvalescent på sjukstugan i Vindeln. Han var chaufför åt Byggfirman Magnusson i Granö. Det tog alldeles för många veckor innan han var någorlunda återställd. Vid den här tiden, bygger Magnussons sjukstuga och bostadshus upp mot fjällvärlden. Dagens herre möter där vid byggplatsen folk inom Statens Järnvägar som påpekar att det finns arbete inom SJ. Den 27 maj 1946 blev hans första arbetsdag inom SJ.

Vi nämner bagerskan Anna Eriksson och henne Café. Caféet såldes till Hilmer Andersson, som utvecklade och byggde nytt. Anders Ors pojken minns när han och "Lillis" Johansson för hand grävde ur gropen till blivande Granö Nya Cafés källare med planerad modern bageri utrustning. Men då SJ kallade så var det Hilding Ahlenius som tog vid efter Anders Ors pojken i grävandet. Jorden kärrades upp, den ene styrde skottkärret och den andre drog med förtöjt rep i samma kärr. Materialet spreds ut till parkering på framsidan. Det var tider det. Här stannade Postens Diligenstrafiks bussar, vem minns inte "Kalle-kul" och "lilla vännen", två riktigt trevliga busschaufförer.

Då kom tankar på visan om Granö-traktens busschaufförer. En av verserna handlar om Bussåkare Edor Nilsson Lillsele. Han hade linjen Lillsele - Granö - Kussjön. Bussåkare Sixten Johansson, Vindeln, hade linjen Granö - Vindeln.

Jag ser glittret i Anders Ors ättlings ögon som sjunger: "n´ Edor Nilsson har köpt en splitter ny Ford...". Versen sitter som igår. Roligt med musikaliska människor. Jag tycktes mig höra att en av textmakarna var Nils Kallsas Gunno och en annan glädjespridare var Tupp-Gustav.

Vi pratar om Granö IF. Anders Ors ättling berättar om Terräng-loppet i Granö som var draget vid Qvarnbäckens område bredvid Löjta. Rejält uppför och rejält utför. Sven Vilhelmsson var bra, liksom Johansson-bröderna på Hagarana. Nils Johanssons skogsarbete på dagen för att sen på fritid i "mörken" träna skidåkning. Har någon resultat listor eller fotografier?

Solsken på minnen som komma och gå.
Tack för en bra dag, du Anders Ors ättling. Den läckraste jag sett i ett par utslitna jeans på länge, Sture Gottnersson/ carola

Underordnade sidor (2): 1925 Granö IF Nolanders
Comments