De Timmerman‎ > ‎

Andere tekens op hout

In de loop van de geschiedenis werden prachtige constructies uitgevoerd in hout. Vakwerkbouw wordt trouwens elders op deze site in detail besproken.   
In hout vinden we ook op heel wat plaatsen ingekapte, gesneden of gezaagde tekens terug.  Telmerken zijn één van de soorten tekens die men op de constructieonderdelen kan terugvinden. Men treft ook eigenaarsmerken of vlotmerken aan die de eigendom of de bestemmeling van de partij hout aangeven, paringstekens die aangeven hoe twee stukken precies in elkaar passen, richtingstekens die de bovenkant van balken aanduiden etc.
 
Telmerken komen erg frequent voor. Ze werden gebruikt om onderdelen van een houten constructie die in het atelier werden klaargemaakt, op de werf hun juiste plaats in het geheel te kunnen toewijzen. Zo konden spanten op de werf terug worden samengesteld in de juiste configuratie waarin ze werden voorbereid.
Het tekensysteem was vaak plaats- en tijdsafhankelijk. Veel schrijnwerkers hadden hun eigen teken-systeem. Maar het was in essentie nummeriek aangevuld met richtingsaanwijzingen (links, rechts, onder, boven...).
 
Ook op houten tonnen werden tekens teruggevonden. Zie website Archeonet: [Archeonet-1] - [Archeonet-2] en verder foto's uit Utrecht, Heiloo en Zierikzee [Flickr-3].
 
    
Sibbetekens op hout (foto's Guus Peeters, Elsloo, NL)