De Metselaar‎ > ‎Inleiding‎ > ‎

De Romeinen

Baksteen werd uitgevonden rond 3500 voor Christus. Het gebruik ervan in onze regionen werd geïntroduceerd door de Romeinen. Het waren legioensoldaten die instonden voor de baksteenfabricatie. Uit die tijd resten nog heel wat stenen en tegels voorzien van merktekens. Veelal is het een verwijzing naar het betreffend legioen, soms de naam van de consul. Maar ook creatieve uitingen als indrukken van een sandaal of voet of ingekraste figuren.
Voorbeelden hiervan zijn te vinden in het Romeins webmuseum: http://www.romancoins.info/Legionary-Bricks.html.
 
Veel Romeinse villa's waren wit gekalkt zodat baksteen niet altijd zichtbaar was. Er resten nog wel enkele voorbeelden van stadstorens en -wallen waarbij op een creatieve wijze materialen werden gecombineerd (Keulen, Sarthe, Bavay). 
 
Wanneer de Romeinen verdreven werden door de Germanen verdween met hen ook het baksteengebruik. Tot 1200 worden wel enkele gebouwen opgetrokken met gerecupereerde bakstenen maar het aantal nieuwe baksteengebouwen in gans West-Europa kan op één hand worden geteld. 
 
De know-how bleef allicht wel ter plaatse maar werd enkel toegepast voor het bakken van dakpannen en vloertegels. Aarden pottenwerk werd ook gefabriceerd, maar vergt toch wel andere ovens en technieken.
 
Vorige pagina                                         Volgende pagina