Ariel Speakers


a d.i.y. aproach to audio nirvana                                                                                                                            επικοινωνία

Το πρώτο μου σύστημα αποτελούσαν ένα φθηνό cd player της Sony (CDP-XE510), ένας παλιός (αρχαίος θα έλεγα) προενισχυτής της JVC ο  JP-S7, και ένας τελικός ενισχυτής της Rotel ο 970 (2X75W στα 6 Ohm). Όλα αυτά κατέληγαν στα μικρά Monitor Audio - Monitor Gold. Ένα μικρό και οικονομικό αλλά και αξιοπρπές ηχείο μόνιτορ με αρκετά ουδέτερη παρουσία.

Δεν θυμάμαι πως ακριβώς ξεκίνησε η αναζάτηση για καλύτερο ήχο, κράτησε όμως αρκετό καιρό. Ξεκίνησα να ψάχνω στο internet για διάφορους κατασκευαστές ηχείων κτλ. Πέφτοντας τυχαία πάνω σε κάποιο site με ιδιοκατασκευές άρχισα να σκέφτομαι και αυτή τη λύση... Πάντα μου άρεσαν οι κατασκευές , ειδικά η ξυλουργική. Όμως κάθε φορά που έψαχνα εμφανίζονταν και κάποια σελίδα σχετική με τα Ariel. Έπειτα ανακάλυψα και τη μικρή κοινότητα του International Ariel Builders Club, όπου με τον ενθουσιασμό που διέκρινε κανείς στις σελίδες της, πείστηκα και εγώ να προχωρήσω σ'αυτήν την κατασκευή.

Τα πρωτα (σχεδόν) Ariel

Αφού διάβασα πολύ προσεκτικά τη σελίδα των Ariel και κατέβασα από το δίκτυο το σχέδιο του Lynn για τα Ariel Mk5b ξεκίνησα να τα ξανασχεδιάζω στον υπολογιστή με τη βοήθεια ενός CAD και ταυτόχρονα να μετατρέπω τις διαστάσεις στο μετρικό σύστημα για να διευκολυνθεί η κατασκευή.

Εδώ που τα λέμε το να κατασκευάσει κανείς οτιδήποτε σε ίντσες εδώ στην Ελλάδα είναι μάλλον αδύνατο!!! Έτσι μπορείτε να βρείτε σ'αυτή τη σελίδα  τα σχέδια και να τα χρησιμοποιήσετε αν έχετε κάποιο CAD.
    Η πρώτη προσπάθεια ήταν ένα πείραμα που πολλοί θα θεωρούσαν καταδικασμένο ευθυς εξ αρχής. Επειδή ακριβώς δεν ήξερα σχεδόν τίποτα σχετικό με ηχεία εκτός από το να ακούω μουσική αποφάσησα να κάνω αυτό που ΠΟΤΕ δεν θα τολμούσε κανείς "ευσεβής" κατασκευαστής, να κατασκευάσω τα ηχεία χρησιμοποιόντας άλλα μεγάφωνα (διαλεγμένα τυχαία) προκειμένου να κατεβάσω το κόστος!

Το περιεργο πείραμα ξεκίνησε γρήγορα και έπειτα από μια εβδομάδα γεμάτη ροκανίδια και σκόνη τα πρώτα "Ariel" ήταν έτοιμα για δοκιμή.

Ήταν ένα βράδυ σαββάτου γύρω  στα μεσάνυχτα όταν επιτέλους συνέδεσα και τα δύο ηχεία... Καταπληκτικό! Πραγματικά δεν μπορούσα να πιστέψω την αλλαγή από τα Monitor Gold, είμαι βέβαιος πως η αυθυποβολή του ιδιοκατασκευαστή έπαιξε το ρόλο της αλλά ένα είνα σίγουρο: ήταν η πρώτη φορά που άκουσα και "είδα" τη στερεοφωνική εικόνα.

Άλλαζα ανυπόμονα το ένα cd μετά το  άλλο, με μια νέα έκπληξη κάθε φορά. Όλα αυτά σε πολύ χαμηλή ένταση αφού ήδη είχαν ξεκινήσει οι πρώτες ώρες της κυριακής. Αφού έγιναν διάφορα πειράματα με τα ηχομονωτικά υλικά και το φίλτρο, πάντα με εκτενείς δοκιμές με μουσική και χωρίς ΚΑΜΙΑ μέτρηση, τα "κουτιά" έκλεισαν οριστικά και έγινε και το φινίρισμα σε μαύρο σατινέ χρώμα.

Έπειτα ήρθε η ώρα της αλλαγής τελικού ενισχυτή και απέκτησα ένα ζευγάρι Άρτεμις από τους έλληνες κατασκευαστές Tsakiridis Devices. Τελικά οι διαφορές με τον Rotel ίσως να μην ήταν σημαντικές και σίγουρα δεν ήταν οι αναμενόμενες για μια μεταπίδηση "από το τρανζίστορ στη λάμπα". Για να είμαι ειλικρινής μετάνιωσα που έδωσα τον Rotel, ήταν ένας εξαιρετικά ισχυρός ακούραστος και μουσικός ενισχυτής. Ίσως τελικά να θέλουν και άλλη πηγή τα αρτεμις για να δείξουν το χαρακτήρα τους...

Τα Σχεδια (τα πραγματικα)

Όπως είπα και παραπάνω, ξανασχεδίασα σε cad στο μετρικό σύστημα (χιλ.) το αρχικό σχέδιο του των Ariel. Όμως μερικά πράγματα άλλαξαν γιατί αποφασίσαμε (με τον αδερφό μου) να φτιάξουμε τα ηχεία με MDF διπλού πάχους, όχι μόνο για την όψη όπως προτείνει και ο ίδιος ο σχεδιαστής, αλλά και για το πάνω μέρος, το πίσω και τις πλευρές. Συγκεκριμένα στις πλευρές των 18mm προστέθηκε MDF με επένδυση τριανταφυλλιάς, πάχους 9mm και έτσι η πρόσοψη, και το πάνω μέρος έπρεπε να γίνουν κατά 9mm μεγαλύτερα εκατέροθεν, δηλαδή συνολικά 18mm μεγαλύτερα από το αρχικό σχέδιο.

Επίσης τα κομμάτια με την τριανταφυλλιά έπρεπε να γίνουν 18mm φαρδύτερα προκειμένου να καλύψουν το νέο πάχος του πίσω μέρους. (Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το πάνω μέρος.)

Εκτός από τα παραπάνω δεν έχουν γίνει ιδιαίταρες αλλαγές. Τέλος πάντων, πρωτού ξεκινήσετε θα πρέπει να μελετήσετε πολύ καλά τα σχέδια και να σκεφθείτε πολλές φορές όλα τα στάδια της κατασκευής. 

Η Κατασκευη

Εφοσον καταλάβαμε ότι πρόκειται για αρκετά πολυπλοκες ξυλουργικές εργασίες, αποφασίσαμε να φτιάξουμε όλα τα κομμάτια Χ2 και στο τέλος να έχουμε 2 ζευγάρια ηχεία. Η κατασκευή ήταν αρκετά δύσκολη και επίπονη. Κράτησε περίπου 3 εβδομάδες(8 ώρες / ημέρα!!!), ενώ αν συνυπολογίσει κανείς και το χρόνο που απαιτήθηκε για τις μικρορυθμίσεις στην επένδυση του εσωτερικού του crossover κτλ. Ξεπερνά άνετα τον 1 μήνα! Οι ξυλουργικές εργασίες έγιναν σ' ένα πλήρως εξοπλισμένο ξυλουργείο με τη χρήση σύγχρονων μηχανημάτων. Υπήρξαν στιγμές όπου δούλευαν ταυτόχρονα, ούτε λίγο ούτε πολύ, 3-4 άτομα!

 Θα σταθώ στα δυσκολότερα σημεία της κατασκευής με τη σειρά που παρουσιάστηκαν. Αυτό που από τα σχέδια ακόμη προκάλεσε διάφορες γκριμάτσες δυσαρέσκειας ήταν το φάλτσο με το οποίο έπρεπε να κοπούν ορισμένα από τα εγκάρσια κομμάτια του λαβυρίνθου που ήταν 75 και 15 μοιρών! Τελικά τα κομμάτια με 15 μοίρες φαλτσογωνία κόπηκαν στην κορδέλα αφού φτιάχτηκε ένας υποτυπώδης οδηγός, ενώ τα άλλα με, 75 μοίρες, κόπηκαν απ' ευθείας στο δίσκο που επιτρέπει κλίση του δίσκου μέχρι και 45 μοίρες.

 Η επόμενη πρόκληση της κατασκευής ήταν οι εσοχές που έπρεπε να διαθέτουν τα δύο πλαϊνά κομμάτια των ηχείων ώστε να δέσουν σωστά και να κλείσουν αεροστεγώς οι λαβύρινθοι. Αυτό τελικά αντιμετωπίστηκε εύκολα αφού το ξυλουργείο διέθετε ψηφιακό παντογράφο! Από τα σχέδια που έγιναν σε CAD μετρήθηκαν οι συντεταγμένες που έπρεπε να δοθούν στο μηχάνημα ώστε να χαράξει με ακρίβεια όλες τις απαιτούμενες εσοχές, και μάλιστα πολύ γρήγορα. Πρόκειται πραγματικά για ένα μηχάνημα που σου λύνει τα χέρια και γλιτώνει από λάθη. Σειρά τώρα είχε η δοκιμαστική συναρμολόγηση χωρίς να χρησιμοποιηθεί κόλα προκειμένου να προσαρμοστούν τα εγκάρσια τμήματα ακριβώς ανάμεσα στα δύο πλαϊνά. Μετά από αυτό το βήμα η τελική συναρμολόγηση και το κόλλημα των ηχείων ήταν σχετικά εύκολα, αρκεί να συμμετέχουν αρκετά "χέρια", αφού όπως φαίνεται ο αριθμός των σφικτήρων δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητος. Το κόλλημα έγινε ταυτόχρονα απ' όλες τις πλευρές προκειμένου να εξασφαλισθεί ομοιομορφία και γερό "δέσιμο" του ηχείου.

Τέλος δυσκολίες συναντήσαμε και κατά την κόλληση των δύο εξωτερικών πλαϊνών κομματιών ξύλου που είχαν και τον καπλαμά τριανταφυλλιάς. Εδώ έπρεπε να υπάρχει τέλεια εφαρμογή αφού το φινίρισμα με λάκα θα φανέρωνε κάθε ατέλεια. Όσον αφορά στο φινίρισμα πρέπει να πω πως παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση του ηχείου και γι' αυτό βασιστήκαμε για άλλη μία φορά σε επαγγελματία του είδους. Όπως μπορείτε να δείτε και μόνοι σας έκανε πραγματικά εξαιρετική δουλειά. Όσοι έχουν δει τα Ariel από κοντά δεν πίστευαν ότι είναι ιδιοκατασκευή!

 Σειρά πλέον είχε η τοποθέτηση των μεγαφώνων του crossover και της μοκέτας στο εσωτερικό, καθώς επίσης και πολλές ώρες προσεκτικής ακρόασης ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δεξία μπορείτε να δείτε φωτογραφίες της διαδικασίας κατασκευής καθώς και των ολοκληρωμένων ηχείων.

Ο ηχοσ

Όσον αφορά στον ήχο των Ariel, ειλικρινά δεν ξέρω από που να ξεκινήσω. Το πρώτο πράγμα που κάνει τρομερή εντύπωση στον ακροατή είναι ο όγκος της μουσικής και το εύρος της στερεοφωνικής εικόνας. Είναι ασυναγώνιστο σ'αυτά. Το δεύτερο που πρόσεξα με ιδιαίτερη ευχαρίστηση είναι τα καταπληκτικά πρίμα από τα Scan-Speak που δίνουν ανατριχιαστική ζωντάνια στα κρουστά, αλλά πάνω απ' όλα δίνουν την αίσθηση ότι οι τραγουδιστές "αναπνέουν" στο σαλόνι σου! Σίγουρα λοιπόν η αίσθηση που σου αφήνουν τα Ariel όταν τα ακούς ξεπληρώνει από μόνη της τους κόπους και τις ατελείωτες ώρες δουλειάς. Έπειτα από δοκιμές με διάφορους ενισχυτές και μετά από αρκετό καιρό συμβίωσης, αποδείχθηκε ότι υπάρχει ένα αδύνατο σημείο. Είναι πολύ σύσκολο να "δαμάσει" κανείς τα χαμηλά. Από αυτά που προτείνει ο σχεδιαστής ένα τελευταίο πράγμα δεν έχει δοκιμαστεί, να αφαιρεθεί τελείως το κομμάτι του φίλτρου που συνδέεται με τα μεσσαία-χαμηλά.

Συνδεσμοι

nutshellhifi - η επίσημη σελίδα 

lautsprechershop.de - εδώ μπορείτε να παραγγείλετετα μεγάφωνα

Derek builds the Ariel - κατασκευαστής Ariel

korherr - ένας ακόμη κατασκευαστής Ariel

vassaux  - σελίδα για τα ηχεία στα γαλλικά, με πλούσιο υλικό


 

JVC - JP-S7

Sony CDP-XE510

 

rotel - 970 bx


Το πρώτο πείραμα

 

 
 
 
 
 
 
Το σχέδιο του Ariel mk5b 
 

σχέδιο σε pdf 

 

σχέδιο Autocad DWG 

 

σχέδιο σε DXF
εικονική τομή - τελειωμένο 

τα διαφορα κομμάτια

 

το CAM εν δράσει

κόλα στο πλαϊνό - κορμός

 
 
 λεπτομέρειες

 

επιτέλους ακρόαση!