18.02.2017 - Ημερίδα για τα Πρότυπα στα Ανάβρυτα

Post date: 21-Feb-2017 03:09:44

Αγαπητοί Γονείς,

Το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα "Από την Εμπειρία του Παρελθόντος στο Όραμα του Μέλλοντος. Πρότυπα / Πειραματικό στην Δημόσια Εκπαίδευση". Την ημερίδα διοργανώνει το Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων, θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Κηφισιάς [Μυρσίνης 24, Κηφισιά] και η ώρα έναρξής του είναι 16:30.

Σκοπός της ημερίδας, όπως αναφέρεται είναι να παρουσιαστούν απόψεις κατά τεκμήριον αρμοδίων, όπως εκπαιδευτικοί, πανεπιστημιακοί κ.τ.λ., που να αφορούν εφ' ενός στην παρούσα λειτουργία των Προτύπων / Πειραματικών αφ' ετέρου στον επιθυμητό μετασχηματισμό της.

Ακολουθεί απόσπασμα από την επισυνπτόμενη Πρόσκληση:

Το «Πρότυπο» και το «Πειραµατικό» Σχολείο είναι όροι που στην καθηµερινή ζωή έχουν την έννοια του «καλού» σχολείου, έννοια τόσο γενική που είναι πλέον κενή περιεχοµένου. Το γεγονός ότι έχουν ακουστεί τόσα πολλά για τα «Πρότυπα» και «Πειραµατικά», κατά περίεργο τρόπο όχι από τους καθ' ύλην αρµοδίους, τους εκπαιδευτικούς, επέτεινε την σύγχυση καθιστώντας ενίοτε το θέµα πρόσφορο για δηµιουργία εντυπώσεων.

Τα Πειραµατικά και Πρότυπα έχουν ιστορία. Παρείχαν τις προϋποθέσεις κοινωνικής κινητικότητας µε όρους αµιγώς αξιοκρατικούς σε πληθυσµιακές οµάδες που δεν θα µπορούσαν να ανελιχθούν κοινωνικά, οικονοµικά και πνευµατικά παρά µόνον µέσω της δωρεάν παιδείας και ποιοτικής εκπαίδευσης. Αποτέλεσαν λίκνα αξιόλογου µέρους της πνευµατικής, πολιτικής, κοινωνικής και οικονοµικής ηγεσίας. Συνέβαλλαν στην διαµόρφωση σηµαντικών εκπαιδευτικών καινοτοµιών και λειτούργησαν ως κέντρα πρακτικής άσκησης φοιτητών και εκπαιδευτικών.

Τα Πειραµατικά Σχολεία

Ο θεσµός των Πειραµατικών Σχολείων εισήχθη µε τις ρυθµίσεις του ν. 4376/1929 και την ίδρυση Πειραµατικών Σχολείων των Πανεπιστηµίων στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υπό την εποπτεία των αντίστοιχων Φιλοσοφικών Σχολών των Πανεπιστηµίων. Σκοπός των πειραµατικών σχολείων των Πανεπιστηµίων ήταν η θεωρητική και πρακτική παιδαγωγική µόρφωση των µελλόντων καθηγητών και η πρόοδος της παιδαγωγικής. Το αναλυτικό τους πρόγραµµα ήταν το ίδιο µε το αντίστοιχο των λοιπών σχολείων,όµως υπήρχε η δυνατότητα µεταβολών "χάριν πειραµατισµού".

Τα Πρότυπα Σχολεία

Παραδοσιακά, τα Πρότυπα Σχολεία είναι σχολεία τα οποία οργανώνονται και λειτουργούν σε υποδειγµατικές συνθήκες, όπως αυτές ορίζονται από τα πορίσµατα της εκπαιδευτικής θεωρίας και διδακτικής πρακτικής: κτηριακές υποδοµές, υλικο-τεχνικός εξοπλισµός, οργανωτική δοµή, επιστηµονική και εκπαιδευτική επάρκεια των εκπαιδευτικών κ.λπ. Ο θεσµός των Προτύπων Σχολείων καθιερώθηκε αρχικά µε τον Αναγκαστικό Νόµο 247/ 1936 όταν σε µια σειρά σχολείων επιτράπηκε «παρέκκλισις από του εν τοις λοιποίς γυµνασίοις εφαρµοζοµένου προγράµµατος».

Στο νόµο αυτό η διάκριση Προτύπων και Πειραµατικών ήταν σαφής, τα δεύτερα συνδέονταν µε τα Πανεπιστήµια για την προαγωγή της εκπαιδευτικής έρευνας και την εκπαίδευση των φοιτητών. Στα Πρότυπα αυτά σχολεία περιελήφθησαν και µια σειρά «ιστορικών» σχολείων τα οποία είχαν ιδρυθεί ως κληροδοτήµατα από το τέλος του 19ου αιώνα µε κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας, αλλά και ίδιους πόρους, ώστε να λειτουργούν ως υποδειγµατικά, πρότυπα σχολεία, για τα σχολεία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθµίδας. Τα Πρότυπα Σχολεία έχουν τη δική τους ιστορία και τη δική τους σεβαστή εκπαιδευτική παράδοση.

Η συνέχεια

Με τον νόµο 1566/1985 άρθρο 31 ιδρύθηκαν πειραµατικά σχολεία µε σκοπό την πρακτική παιδαγωγική επιµόρφωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και την πειραµατική εφαρµογή προγραµµάτων και µεθόδων διδασκαλίας, καθώς και την πειραµατική χρήση σχολικών βιβλίων, οπτικοακουστικών και άλλων µέσων εκπαιδευτικής τεχνολογίας (άρθρο 31), ενώ παράλληλα τα πρότυπα σχολεία µετατράπηκαν σε πειραµατικά. Ο ίδιος νόµος διατήρησε τα Πειραµατικά των Πανεπιστηµίων µε την αναµονή έκδοσης Π.∆. που θα καθόριζε τη λειτουργία τους και το οποίο δεν εκδόθηκε ποτέ. Με αυτό το νόµο ιδρύθηκαν και άλλα Πειραµατικά των Πανεπιστηµίων (Πάτρα, Κρήτη).

Με το νόµο 3966/2011 καταργήθηκαν όλα τα Πειραµατικά Σχολεία και τα Πειραµατικά των Πανεπιστήµιων. 60 από αυτά, κατόπιν αξιολόγησης, µετατράπηκαν σε Πρότυπα Πειραµατικά. Σήµερα σε αυτά φοιτούν 12.000 περίπου µαθητές και µαθήτριες, ενώ το σύνολο των Πρωτοβάθµιων και ∆ευτεροβάθµιων σχολείων της χώρας είναι περίπου 12.700 και σ’ αυτά φοιτούν 1.390.000 παιδιά. Ο νόµος 4327/14-5-2015 διαχωρίζει τα Πρότυπα από τα Πειραµατικά σχολεία. Ορίζει 5 ως Πρότυπα και τα άλλα ως Πειραµατικά.

Οι εκάστοτε νοµοθετικές ρυθµίσεις (ήδη από την δεκαετία του '80) και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν έχουν προκαλέσει έντονο προβληµατισµό. Στόχος της Ηµερίδας είναι η νηφάλια, τεκµηριωµένη και επιστηµονική ενηµέρωση από αυτούς στους οποίους πρωτίστως θα έπρεπε να παραχωρείται ο λόγος: τους εκπαιδευτικούς για την θέση και το έργο που το σχολείο ειδικού σκοπού (αδιάφορο αν αποκαλείται Πρότυπο, Πειραµατικό, Αθλητικό, Μουσικό ή Πρότυπο-Πειραµατικό) καλείται να διαδραµατίσει στην δηµόσια και ποιοτική δευτεροβάθµια εκπαίδευση.