Startpagina |Veel gestelde vragen...
V: Hoe valt de rit met de wagen mee?
A: De rit valt erg goed mee. De weg is voor het grootste stuk autosnelweg en vrij goed te doen in 1 keer, hoewel overnachten in Duitsland of Denemarken aan te raden is als jullie graag regelmatig eens de benen strekken en ten vollen van het landschap willen genieten.
Om in Denemarken te komen raden we de ferry aan (45"), deze vertrekt om de 30".
Het volstaat om gewoon een ticket te kopen (Visa of cash in euro of DKK of SEK) aan de slagboom - vergelijk het met de franse 'peage', en de boot op te rijden. Tussen Denemarken en Zweden heb je een (nieuwe) brug, ook ticketje kopen en rijden... Easy!
En...de nachtboot (Stenline Duitsland-Zweden) is ook een aanrader!

V: Kan ik betalen in euro?
A: Neen, eerder moeilijk. Je kan overal geld uit de muur halen met je Visa of Maestro-BCC kaart. Voor zover ik weet is geld afhalen in de EU gratis met de Visakaart. In vrijwel alle winkels en restaurants is Visa heel goed ingeburgerd, het is trouwens zo dat de Zweden allemaal een Visakaart gebruiken als bankkaart.

V: kan ik makkelijk diesel tanken in Zweden?
A: Ja, over het algemeen wel - toch is het wel uitkijken op den buiten.
Het is wel zo dat de gemiddelde Zweed op benzine rijdt (beter in de winter), dus dieselpompen zijn in de minderheid. De kostprijs van diesel ligt vrijwel gelijk met die in België, onze ervaring is dat in Jönköping de prijzen het laagst zijn(pomp met de rode viking als logo).

V: Als ik een auto huur (Hertz), is die dan volgetankt?
A: Ja, gewoon enkele papiertjes aftekenen en vertrekken. Bij terugkomst wel voltanken, en dat doe je best in Nyköping enkele kilometer voor Skavsta luchthaven (Visa), op een paar kilometer komt het niet.

V: Kan en mag je overal vissen?
A: Neen, je moet een visvergunning hebben (Fiskerät) om te mogen vissen. Zo'n vergunning kost een habbekrats. Op het meer nabij het huis mag en kan je vissen. Wij kopen een   visvergunning voor een gans jaar. 

V: Zijn de wegen sneeuwvrij in de winter?
A: Ja, de wegen zijn in de winter meestal zeer goed te doen mits winterbanden of zelfs spijkerbanden. Als je een huurwagen neemt zijn deze steeds voorzien vaan aangepaste banden.
Voor Godlynt houdt Lars de weg sneeuwvrij. 

V: Moet ik Zweeds kennen, of spreken de Zweden ook een andere taal?
A: Neen, je moet geen Zweeds kennen om je uit te drukken. De Zweden spreken doorgaans erg goed Engels. Sommigen spreken ook wat Frans en/of Duits. Ken je enkele woordjes, dan doet dat uiteraard wel wonderen...

V: Welke gebruiksgoederen of etenswaren neem ik best mee?
A: Je kan doorgaans alles kopen in Zweden, aan dezelfde prijs als in België of Nederland.
Als je graag eens een glaasje wijn of een biertje drinkt, dan is een paar flesjes wijn of bier (in de luchthaven of op de boot kopen) meebrengen geen slecht idee. Alcohol is immers vrij duur in Zweden en kan je enkel kopen in de staatswinkels.


V: Is het huis ver van Stockholm, en hoe geraken we er best?
A: Ver is relatief in Zweden, Stockholm of Kopenhaegen (Denemarken) zijn niet zo ver.
Stockholm (of Kopenhaegen) doe je best met de trein vanuit Nässjö (niet met de wagen, je betaald immers veel parking en wegentax).
Een treinticket kan je boeken vanuit België - en als je het 'just nu' tarief gebruikt krijg je een fixe vroegboekkorting. Stockholm is 2,5h sporen.
Met de auto is Stockholm ook goed te doen.

V: Wat is het beste seizoen om Godlynt en Zweden te bezoeken? 
A: Elk seizoen heeft zijn eigen charme. 
In de winter heb je sneeuwpret, de gezellige feestdagen (vb. St Lucia, Kerstmis, nieuwjaar en Driekoningen) en de gezelligheid van Godlynt. 
Tijdens de lente ontwaakt de natuur heel vlug en is het genieten van de eerste zon. De ontelbare bosanemoontjes maken de wandelingen in het bos schitterend. De lente betekent natuurlijk ook de Vastenperiode met de Semla en het Paasfeest met de traditionele heksenwandelingen en pluimpjesboompjes. 
De zomer is dé periode om te zwemmen in de meren, te genieten van het licht en de zuivere lucht, een taartje eten op het terras van één van de beste Zweedse bakkerijen in Eksjö, bessen plukken,...
De herfst is dan weer een periode om te genieten van een nazomers zonnetje, de kleurenpracht van de bomen en de paddestoelenpluk.