GMT+2 időzónát Magyarországnak!

Szeretnéd, ha minden estéd egy világos órával hosszabb lenne?

Ha
Magyarországon az óráinkat egy órával előrébb állítanánk és átlépnénk a mostani GMT+1-es időzónából a GMT+2-be, akkor 2015-ben +68 este lenne, amikor világos van este 8 óra után, mert óra szerint minden nap egy órával később sötétedne. A változtatás hatására az embereknek több lehetőségük lenne munka után a szabadidejüket hasznosan eltölteni a szabadban, emiatt jobb életminőséget, több szabadidős lehetőséget, egészségesebb és vidámabb társadalmat, továbbá évente 6.8 milliárd forint megtakarítást nyerhetnének a Magyarországon élők. A változás hatására az emberek életritmusa a Nap járásához közelebb kerülne!


GMT+2 időzónát Magyarországnak! tanulmány letölthető itt!

A tanulmány részletesen, de érthetően bemutatja a GMT+2 időzónát Magyarországnak! című javaslat mellett (és ellene) szóló érveket, tényeket és számításokat.

A számítások letölthetőek itt!


Klímavédelem és a Párizsi Klímavédelmi Konferencia

Magyarország nagyjából 134 050 662 kWh (134 GWh) világítási célú energiamennyiséget és ezáltal 92 435 tonna felesleges szén-dioxid (CO2 ) kibocsátást tudna megtakarítani évente, ami összemérhető:

 • 19 460 személyautó éves szén-dioxid (CO2) kibocsátásával,
 • 354 188 905 megtett kilométerrel egy átlagos személyautóval,
 • 33 131 tonna szemét depós elhelyezésével,
 • 8 434 lakás éves teljes energiafogyasztásával ,
 • 12 715 lakás éves teljes villamos energiafogyasztásával,
 • 496 vasúti kocsin szállított szén elégetésével (45035 tonna szén),
 • és amit kb. 75 766 hektár erdő tud elnyelni.
http://www.epa.gov/cleanenergy/energy-resources/calculator.html

Mindannyiunk közös érdeke, hogy az idei Párizsi Klímakonferencia sikeres legyen és annak eredményeképp olyan
mérhető és végrehajtható feladatok szülessenek, melyek a globális CO2 kibocsátás és más környezeti ártalmak csökkentését szolgálják. Az időzónákra vonatkozó megállapodást a Nemzetközi Meridián Konferencián hozták meg 1884-ben Washingtonban. Az azóta eltelt 131 év alatt a Föld forgása és földrajza nem, de a rajta élők élete teljesen megváltozott.

Az elmúlt pár évtizedben sok ország változtatott már az időzónáján vagy épp vezette be, törölte el, módosította a helyi idejét vagy az éves óraigazítást - ezek mind valamilyen módon érintették ezt a régi megállapodást. Minden ország próbált úgy változtatni, hogy a helyi idő jobban megfeleljen az ott lakók életének. A teljesség igénye nélkül itt van néhány hazai és nemzetközi példa:

 • 1977-ben Nyugat-Európában bevezetik a nyári időszámítást, de 1981-ig eltérő napokon történik a váltás, Magyarországon ugyanez 1980 tavaszán kezdődik.

 • Szintén Magyarországon a II. Világháborút követően eltérő módon volt téli-nyári óraállítás, sőt 1951-1953 között nem is volt téli-nyári óraigazítás.

 • 2011-ben Oroszország Elnöki rendelettel eltörölte az óraigazítást, ugyanebben az évben Belorusszia is Moszkvával megegyező időzónára váltott. (+1 óra, EET->FET)

 • 2011. december 30.-án Szamoa egy egész napot kihagyott a naptárban és előre ugrott 2012 január 1-re. 

A korábbi változtatások alapján látszik, hogy a helyi idő helyes megválasztására más országokban is van igény, ugyanakkor erre a témára most nem vetődik aktív nemzetközi figyelem, pedig van benne lehetőség, az ötlet újszerű!

A fentiek alapján javaslom, hogy az idei Párizsi Klímakonferenciára a Magyarországot képviselő delegáció és Köztársasági Elnök Úr elvihetné ezt a javaslatot és meghívhatnánk a világot Budapestre, hogy a II. Meridián Konferencián több mint 131 év után világszinten vizsgáljuk felül a régi időzónákat, a téli-nyári időszámítást és számítógépes modellezést és szakértői felülvizsgálatokat követően tegyenek javaslatot egy olyan új időzóna rendszerre, ami jó az embereknek és a jelenleginél sokkal kevesebb szén-dioxid kibocsátást eredményez!


Kérlek, nézd meg a TEDxDanubia 2011-es előadásán készült rövid bemutatkozó előadást!

TEDxDanubia 2011


 A javaslat részletes bemutatása az összes ismert előnnyel:

GMT+2 időzónát Magyarországnak


Kérlek ha tetszik az ötlet ismertesd meg az ismerőseiddel, juttasd el felelős döntési pozícióban levő személyekhez, ezzel is segítve a javaslat terjedését és szélesebb körben történő megfontolását!

Eszedbe jutott már, hogy nyáron a Nap mennyivel korábban kel, mint Te?
És megfigyelted már, hogy még a nyári estéken is sokkal később fekszel, mint a Nap?
Este órákat világítasz, miközben reggel ugyanannyi napsütést elpazarolsz.

Sokkal jobb lenne, ha az életritmusunk jobban a Nap járásához igazítanánk!
Azaz akkor kelnénk, amikor a Nap és este pedig napnyugta után nem sokkal mi is nyugovóra térnénk.

Javaslom, hogy Magyarország térjen át a GMT+2-es (UTC+2) időzónába és állítsuk az óráinkat eggyel előre!

Miért volna ez jó?
 • Mert minden esténk egy világos órával hosszabb lenne!
 • Mert évente 70 nappal többször lenne este 8 óráig világos! (101-ről 168 napra növekedne évente a világos esték száma 2014-ben.)
 • Mert télen sem lenne olyan korán sötét!
 • Mert azok is látnák a Napot, akik délután sokáig dolgoznak!
 • Mert ha egy élethosszra számoljuk, egy 72 évig élő ember 3 évnyi napsütést nyerne életében!
 • Mert az életminőségünk és egészségünk is javulna, ha este a plusz 1 világos órában sportolnának!
 • Mert a több napsütés hatására növekedne a szervezetünk D-vitamin termelése.
 • Mert jobb lenne a kedvünk a több napsütéstől!
 • Mert csökkenne a depressziós betegségek és bűncselekmények száma.
 • Mert évente kb. 6.8 Milliárd forintot tudnánk megtakarítani csak a világításon!
További információk a következő videókban találhatóak:

6.8 milliárd egy óráért!

című cikkben találhatóak!

Hírek

 • Kérés Dr. ÁderJánoshoz - GMT2 időzónát Magyarországnak javaslat https://youtu.be/OoY75AAOc18Segítségkérés Dr. Áder János Köztársasági Elnök Úrhoz a "GMT+2 időzónát Magyarországnak!" elnevezésű javaslat kivizsgálására és megvalósítására.https://youtu.be/OoY75AAOc18
  Posted Jun 21, 2015, 2:50 AM by Gábor és Andi
 • Becsült lakossági ébrenlét a jelenlegi GMT+1 időzónában a négy évszak során. Mikor és hányan vagyunk ébren és mikor van világos? A rajzokon a téli, tavaszi, nyári és az őszi időszak egy-egy napján jellemző fényviszonyok és az országban ébren levők ...
  Posted Mar 27, 2015, 11:57 AM by Gábor és Andi
 • Fejér Megyei Hírlap 2015.03.27 a tavaszi óraállítás kapcsán Éves szintén közel hétmilliárd forint spórolás, több, világosban eltölthető szabadidő – egy mérnök kiszámolta, miért lenne jó az időzóna váltás.Utálja, hogy kora reggel a hasára süt a nap? Nem szereti ...
  Posted Mar 27, 2015, 9:21 AM by Gábor és Andi
 • Rádiós riportok - Juventus, Class FM, Korona Rádió Az Origo cikk hatására október 28.-án reggel 2 telefonos interjú is volt, az egyik a Juventus Rádióban és a másik a Class FM Morning Show-ban. Juventus ( ez egy ...
  Posted Oct 29, 2013, 1:26 PM by Gábor és Andi
 • Cikk az Origo.hu-n: Sötét reggelekkel fizetnénk a hosszú nyárestékért Nem az őszi-tavaszi óraátállítás a fölösleges, hanem Magyarország egyszerűen rossz időzónában van, mondják a GMT+2-t Magyarországnak! mozgalom tagjai. Ha a közép-európai időzónából átkerülnénk a kelet-európaiba ...
  Posted Oct 28, 2013, 12:58 PM by Gábor és Andi
Showing posts 1 - 5 of 17. View more »
Subpages (1): Felhívás 2013