Nieuws

U zoekt een bericht en het staat hier niet bij?
Kijk dan in het Nieuws Archief.

SWITCH weer van start!

Geplaatst 22 sep. 2017 10:53 door GK Zwijndrecht

Het nieuwe seizoen is aangebroken en ook Switch brandt weer los. 
De opening van het nieuwe seizoen werd gevierd in het Noordpark. Eerst speelden we een soort naamtikkertje, want we hadden weer veel nieuwe namen bij te leren! Verstoppertje spelen in de avondschemering is natuurlijk extra spannend, we dachten alleen wel dat we 'binnen het asfalt blijven' luid en duidelijk hadden uitgelegd. 
Daarna werd het tijd voor het dierengeluidenspel. De kinderen waren op safari in het bos, waar heel wat vreemde vogels huisden! Wat te denken van de zwarte roepi-roepi (Rupi-rupi meruleus), of de kluuk-kuuks-kip (Gallina clic-clac extremis). Op het laatst deed liet zelfs de mysterieuze Pollefinario (Avis tonius arminii) zich even horen. De lokale wildstand werd natuurlijk beschermd door twee wetvrezende boswachters (bedankt Charlotte en Marnix!). Gelukkig maar, want de kinderen waren lekker op dreef! Toen was het inmiddels goed donker en hebben we de draken van kinderen weer terug gebracht naar de Pastorie, deze keer zelfs stipt op tijd. 
De volgende Switch is op zaterdag 30 september in de Pastorie, 19.00 uur, voor alle (lieve) kinderen uit groep 7 en 8.
Dikke knuffels van de Switchleiding
Gooitske, Iris, Lauren, Daan, Gert-Jan, Maarten, Roland en Tijmen

Bijbelse spiritualiteit

Geplaatst 22 sep. 2017 10:39 door GK Zwijndrecht

7-avonden ontdekkingstocht 
Welkom! Deze tocht start op 26 september 2017 
Locatie: Bethelkerk, Rotterdamseweg 73, Zwijndrecht 
Tijd: Dinsdagavonden van 20.00-22.00 uur
Inloop en koffie vanaf 19.45 uur 
Aanmelden via mail: pastoraat@gkzwijndrecht.nl of bel voor info 078 612 28 49 

Bijbelse Spiritualiteit, samen zoeken en beleven… 
Het begrip spiritualiteit heeft in de afgelopen jaren een enorme opmars beleefd. Inmiddels is het een begrip op allerlei plaatsen in de samenleving. 
Meer inzicht krijgen in de rijkdom van Bijbelse spiritualiteit, evenwicht vinden tussen Woord en Geest en hoe dit kan bijdragen aan meer geloofsbeleving. In de nieuwe cursus 'Ontdekkingstocht Bijbelse Spiritualiteit' komen hierover kennis, ervaring en vaardigheden aan de orde. Aan de hand van Bijbelteksten proberen we met elkaar te ontdekken hoe relevant deze woorden zijn. Christelijke spiritualiteit is altijd een beweging tussen geloofsbeleving en praktijk van het dagelijks leven. 
Thema’s die aan de orde komen zijn o.a.: Rust en vrede van God ervaren, Gods stem verstaan, hoe bidden en mogen we elkaar ook zegenen? Leiding door de Heilige Geest, is genezing ook vandaag nog realiteit? 
Van harte welkom om met elkaar oude wijsheid opnieuw te ontdekken! 

Georganiseerd door Vorming & Toerusting samen met Pastoraat Bethelkerk. Met medewerking van: ds. Loes Breedveld, Nelleke de Maa, ds. Eric Matser, Annet van Willigen en diverse anderen. 
2017: 
26 sep. : Geestelijke gaven 
24 okt. : Herstel van de ziel en identiteit 
21 nov. : Gebed en zegen 2018: 
23 jan. : Inzicht in geestelijke wereld 
20 feb. : Leven door nieuw verbond 
20 mrt. : Genezing en vrijheid 
24 apr. : Koninkrijk leven op aarde 

Kom ook naar Spirit!

Geplaatst 17 sep. 2017 09:38 door GK Zwijndrecht   [ 17 sep. 2017 10:24 bijgewerkt ]

Veni Vidi Viking 

De teerling is geworpen, het Spiritseizoen is begonnen. De ervaren lezer van deze rubriek raadt het al, we gingen kanoën, met deze keer locatie Oud-Alblas, met schitterend weer. Maar dan moet je er wel zien te komen! 
Jazeker, leiding Roland miste de afslag 's Gravendeel en kon pas voorbij de Moerdijk weer omkeren. Als dat hoofd ook niet vastzat... Maar hé, eenmaal ter plaatse was het weer als vertrouwd en gebruikelijk. Zo snel mogelijk onze boeven in tweepersoons kano's gezet en uiteraard de leiding in eenpersoons, we moeten wel flexibel blijven. 

Ook dit jaar zat Bart weer in de gele. Gedurende de tocht kon je wel zo'n beetje elk voorzetsel voor 'water' zetten. Je hoeft niet uit de boot te vallen om toch volkomen zeiknat te geraken. Gelukkig is het Gereformeerd geteisem dusdanig opgevoed (waarvoor hartelijk dank!) dat de leiding van het meeste gespetter verschoond bleef. Omstreeks half 8 waren we weer terug in de Pastorie, waar we een broodnodige kop soep naar binnen hebben gewerkt, met liefde opgewarmd door Sietse en Femke. 

Hartelijk dank aan pa Hijweege voor het rijden en aan pa en ma Rabenort voor het uitlenen voor de auto (je kinderen vertrouw je per slot van rekening ook zonder zorgen toe). Op zaterdag 23 september gaat Spirit er weer volle bak tegenaan, 19.30 uur in de Pastorie. Klas 1, 2 en 3 alsmede intro's van harte welkom. 

Namens de Spiritleiding, 
Roland van Twist

Even voorstellen...

Geplaatst 17 sep. 2017 09:29 door GK Zwijndrecht   [ 17 sep. 2017 09:51 bijgewerkt ]

Mag ik me even voorstellen?

Mijn naam is Leo van der Eijk, ik ben getrouwd met Marijke en heb drie getrouwde kinderen en zeven kleinkinderen. Ik ben opgegroeid in een degelijk gereformeerd gezin te Monster en was als kind al behoorlijk met het geloof bezig. Ik heb nog een poosje een GJV geleid en leerde mijn vrouw Marijke kennen in een gezamenlijke soos die opgezet was vanuit Hervormd Ter Heijde en Gereformeerd Monster.

Het eerste deel van ons trouwen woonden we in Rozenburg. Ik heb 21 jaar in de chemische industrie gewerkt als kleurspecialist. Ik ben daar ook jeugdouderling en wijkouderling geweest. Na dat tien jaar gedaan te hebben ben ik gaan theologie gaan studeren. Mijn vooropleiding was echter onvoldoende, dus heb ik in twee jaar Grieks, Latijn, Engels, Duits en geschiedeniscertificaten gehaald en werd toen toegelaten tot de doctoraal studie theologie. Zes jaar doctoraal deed ik Utrecht, daarna nog twee jaar kerkelijk vanwege de hervormde kerk. Alles bij elkaar tien jaar in deeltijdstudie, naast een baan en gezin. Ik was echt een ‘late roeping’ en heb ook duidelijk de stem van de Heer daarin gehoord toen ik eraan begon.

De eerste gemeente waar ik een beroep naar kreeg was in Fijnaart. Een fijne leerzame periode van zeven en een half jaar. Toen kreeg ik een beroep naar Heerjansdam. Daar heb ik bijna elf jaar gestaan en ik bewaar dankbare herinneringen aan deze tijd. Zowel in Fijnaart als in Heerjansdam heb ik mijn uiterste best gedaan hervormd en gereformeerd samen te brengen. In Heerjansdam is dat gelukt terwijl ik daar was. Dat heeft mij de moed gegeven om een beroep van de Gereformeerde kerk te Maasdijk aan te nemen vlak voor de fusiedatum van 1 januari 2012. Nu ben ik inmiddels met emeritaat zoals dat heet, maar ik werk nog voor 30% (2 dagen) in Maasdijk in het ouderenpastoraat, tot eind augustus 2018. Dan hoop ik Deo Volente 25 jaar predikant te zijn.

Zodra onze verhuizing naar Zwijndrecht heeft plaats gevonden worden we graag lid van de Bethelkerk. We hopen in december van dit jaar te verhuizen naar de Stationsweg waar appartementen in aanbouw zijn.

De kerkenraad heeft mij gevraagd 1 dag in de week zorg te dragen voor het pastoraat in de leeftijd van 46+ in wijk 3 van collega ds. Arie Mol, totdat er een nieuwe predikant beroepen is. Het is voor mij ook een fijne mogelijkheid een deel van de gemeente te leren kennen en ‘in te burgeren’ in Zwijndrecht. Aan alle 46 plussers uit wijk 3, voelt u zich vrij een beroep op mij te doen. Ik kom graag bij u langs! Wel op maandag, want dan ben ik in Zwijndrecht.

Uiteraard kunt u mij alle dagen van de week bereiken.

Mijn telefoonnummer is 06-12378086.

Een berichtje via Whatsapp kan ook, dan neem ik contact met u op. E-mail: leovdeijk@gmail.com.

Ik hoop u als gemeente tot zegen te kunnen zijn in de komende vacaturetijd en uiteraard ook daarna als lid van de gemeente.

Ds. Leo van der Eijk

Zondagavondzang

Geplaatst 12 sep. 2017 01:04 door GK Zwijndrecht   [ 17 sep. 2017 07:10 bijgewerkt ]

Het Bethelkerkkoor Zwijndrecht nodigt u uit voor de 342de zondagavondzang die wordt gehouden op zondag 24 september a.s. om 19.30 uur in de Bethelkerk aan de Rotterdamseweg 73 te Zwijndrecht.

 In deze eerste zondagavondzang van dit nieuwe seizoen zingen we liederen passend bij de Israëlzondag. Wim de Penning geeft leiding aan koor- en samenzang. De organist van deze avond is André de Jager. We openen met ‘Psalm 150’. Dit lied is door u aangevraagd. Vervolgens zingen we ‘Jeruzalem, o stad van heil en vrede’ en zingen we ‘Jeruzalem o eeuw’ge, gouden stad’. Het koor zingt o.a. de liederen: ‘Jeruzalem, stad van goud’, ‘Zie ik sterren aan de hemel staan’ en ‘Hawa Naguila’. We sluiten de avond af met het lied ’Lichtstad met Uw paarlen poorten’. Graag tot ziens in de Bethelkerk.


Start kattegiezaatsie

Geplaatst 30 aug. 2017 11:21 door GK Zwijndrecht   [ 31 aug. 2017 10:30 bijgewerkt ]

Zo. De eerste schoolweken zitten er alweer voor je op. Je ziet al je vrienden weer, wordt gebombardeerd met huiswerk (maar echt) en de irritante leraren kijken je over hun brilletje smachtend aan. Misschien ben je de lange schooldagen al gewend of misschien schrik je nog steeds van die zware tas. Ondertussen ben je druk bezig met school, sport, (sn)appen, muziek, bijbaantje en andere hobbies. Maar je merkt ook dat je weer een jaartje ouder wordt. Niet alleen door het nieuwe schooljaar, maar ook door gierende hormonen en vragen die vaker gesteld worden. Wie ben ik? Waar hoor ik bij? Hoor ik er überhaupt bij? Wat is mijn plek in de klas of in het team? Hoe denken anderen over mij? En wat moet ik later doen?

 

Misschien stel je ook vragen over je geloof. Natuurlijk, jouw ouders zijn trouwe kerkgangers en hebben jou laten dopen. Maar hoe zit het dat met jouw geloof? Geloof je wel of wát geloof je? En wat moet je ermee?

Een klein voorbeeldje in de sport. Dirk Kuijt leest bijvoorbeeld wekelijks de Bijbel en bidt voor elke maaltijd. Wesley Sneijder en Yolanthe bidden dagelijks. Wielrenster Anne van der Breggen won goud in Rio en gaat regelmatig naar de kerk.

Geen paniek. Hier hebben ‘ze’ catechisatie (lees: kattegiezaatsie) uitgevonden. Klinkt ouderwets en suf, maar is het totaal niet! Want dit is juist hét uurtje in de week waar je lekker kunt uitrusten en kunt praten met jongens en meiden van jouw leeftijd over wat je bezighoudt. Die hebben namelijk ook dezelfde vragen als jij ;).

Ben jij een…

 

… eerste- of tweedeklasser?

Dan mag je aanschuiven met Loes Breedveld. Elke maandagavond ben je vanaf zeven uur welkom. Je deelname is gratis én niet verplicht! Wij weten ook wel dat het spannend is, maar weet dat je de meesten al van gezicht kent van misschien school, sport, Spirit of IJW-Kamp. En anders leer je ze vanzelf wel kennen!

De eerste avond is op 18 september, dus je hebt nog de tijd om erover na te denken. Heb je nu al zin in een gezellige avond met muziek en lekker eten, dan kun je mailen naar loes@breedveld.net of lekker appen (handig!) naar 06 55 53 77 10.

 

… derde- of vierdeklasser?

Dan heeft Steven Kafoe een plekje voor je vrij om lekker ‘uit te pluggen’ van je drukke leventje. Dit is op een dinsdagavond 
vanaf half acht in de bijzaal van de Bethelkerk. Het duurt ongeveer een uurtje, zodat er ook nog ruimte is voor huiswerk (of Netflix, we don’t blame you). Deelname is gratis én niet verplicht. Kom je er toch niet uit met school of sport, mag je gerust afhaken. De eerste avond is 19 september, dus je hebt nog tijd om erover na te denken. Als je nu al zin hebt in een gezellig avondje relaxen en bijkletsen, dan kun je mailen naar dskafoe@gkzwijndrecht.nl of appen naar 06 30 30 20 26. Handig, zo’n moderne dominee!

... vijfde- of zesdeklasser?
Dan heeft Annelene Metz een gezellig avondje voor je gepland! Elke dinsdag avondvanaf 8 uur (tot ongeveer kwart voor negen) kun je kletsen over Denkstof (met eten en drinken uiteraard). Er zijn actuele en alledaagse thema's. Deelname is gratis en vrijblijvend. De eerste avond is 19 september. Aanmelden kan via a.metz@pkn-zwijndrecht of een appje naar 06 47 68 79 57.

Tot dan!


Derde gemeente kampweekend

Geplaatst 29 aug. 2017 10:55 door GK Zwijndrecht   [ 17 sep. 2017 07:40 bijgewerkt ]

Mis dit niet!

In 2013 en in 2015 zijn we met een groep enthousiaste gemeenteleden vertrokken naar het Zeeuwse plaatsje Bruinisse voor een gezellig kampweekend. Beide keren waren alle deelnemers zo enthousiast, dat we dit jaar opnieuw geboekt hebben. Wederom in Bruinisse, in het weekend van 27 tot 29 oktober. Inmiddels hebben 70 deelnemers al ingeschreven.
Jij/jullie nog niet? Aarzel dan niet langer! Anders kun je er later niet over meepraten.

Het gemeente/kampweekend bleek steeds een goede gelegenheid te zijn om elkaar te ontmoeten, te leren kennen en contacten te leggen die er eerder wellicht niet eens waren.
Tieners, twintigers, dertigers, gezinnen, clubleiding, nieuwkomers in de gemeente; maar ook iedereen die zich jong genoeg voelt om mee te doen, is van harte welkom!

Het programma biedt ruimte voor kennismaking, ontmoeting, sport, gesprek, gebed, muziek, spel, ontspanning, gezelligheid en een 'Met z'n Allen Kampdienst', maar ook eigen invulling. Dit kan 's avonds laat bij een vuurkorf, overdag bij de koffie of tijdens activiteiten, op een vrije middag, maar ook onder het afwassen of tijdens de kampdienst. Het is mooi om te zien hoe iedereen zijn weg vindt.

Voor iedereen die nog niet eerder mee is geweest, dit is wat je mag verwachten:
 • Kamphuis De Stoofpolder in Bruinisse
 • Zeer geschikt voor deelname met (ook kleine) kinderen
 • Slaapruimtes van 2, 4 of 6 personen, dus ieder gezin of groepje z'n eigen privacy
 • Grote recreatiezaal en buitenruimte, dus ruimte genoeg voor iedereen
 • Van vrijdag (begin van de) avond tot zondag (begin van de) middag
 • Reacties vorige jaren: zeer positief; goed voor onderlinge contacten, maar zeker ook voor nieuwe contacten
 • Weekend wordt gevuld met spellen, vrije tijd en op zondagochtend een kampdienst.

We vragen een bijdrage van € 27,50 per volwassene en € 12,50 per kind (3 tot 18 jaar). Mocht dit een drempel zijn om mee te gaan, aarzel niet om dit te laten weten! We willen niet dat er iemand omwille van het geld thuis blijft.

Voor vragen en aanmelden, stuur een e-mail naar kampweekend@SOWJeugdwerk.nl.


Met vriendelijke groet, namens de Taakgroep Jeugd,

Esther Hollemans, Fia Hijweege en Bart van Willigen (06 15 431 401)

Startzondag 10 september

Geplaatst 28 aug. 2017 11:18 door GK Zwijndrecht   [ 28 aug. 2017 11:19 bijgewerkt ]

Na de dienst drinken we samen koffie en gaan dan op de fiets of met de auto naar Landschapstuin 't Struweel voor een gezamenlijke lunch en er is gelegenheid voor een leerzame rondwandeling.

Voor de kinderen en de jongeren is er een speciaal programma.

De organisatie zorgt voor soep en wat te drinken, voor de lunch mag u zelf zorgen! Het is de bedoeling dat u 's morgens voor de dienst uw lunchpakket inlevert en we die lunch dan gezamenlijk opeten.

Wij rekenen op uw aanwezigheid!

Intekenlijsten liggen op de statafels in het atrium.

Info: Wim-Arie Hamer: hamer.berg@inter.nl.net. 

24 juni GESLAAGDE ACTIEDAG VOOR COMPASSION

Geplaatst 27 jun. 2017 05:47 door GK Zwijndrecht   [ 27 jun. 2017 05:47 bijgewerkt ]

Wat een activiteiten op zaterdag 24 juni!

En het resultaat: € 665,- voor Compassion!

Hartelijk dank aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt en / of bijgedragen!!!

24 juni actiedag bij de kerk

Geplaatst 7 jun. 2017 11:09 door GK Zwijndrecht   [ 10 jun. 2017 10:39 bijgewerkt ]

Zaterdag 24 juni ACTIEDAG (15:00 tot 19:30)

Sinds 2014 ondersteunt de taakgroep Jeugd van de Bethelkerk en de Hoeksteen, via Compassion 3 kinderen Bethlihem, Tsegaye en Yordanos in Ethiopië. Om dit te kunnen blijven doen zijn er fondsen nodig om hun de voeding, scholing en medische zorg te kunnen blijven geven. Daarom organiseert de taakgroep Jeugd op zaterdag 24 juni een actiedag:

 •   Sponsorloop (17:00 tot 17:30)

Alle deelnemers gaan 20 minuten lopen op een parcours. Het is de bedoeling dat de kinderen sponsors zoeken die hen willen belonen met een bedrag voor ieder gelopen rondje (ca. 400 meter rondom de Bethelkerk). Ook is het mogelijk een vast bedrag te sponsoren. Helpt u mee!!! We starten om 17:00 op het plein bij de kerk.

Inschrijven: Wil je meedoen en je inzetten voor onze 3 sponsorkinderen, geef je dan op door een mail te sturen met je naam en telefoonnummer naar: sponsordag@sowjeugdwerk.nl. Alle leeftijden mogen meedoen. Ga daarna met je sponsorformulier op stap om zoveel mogelijk sponsors voor je loop te vinden.

 • Sponsorgebak bestellen

In samenwerking met Bakkerij van der Spoel kunt u ook weer sponsorgebak bestellen bij sponsordag@sowjeugdwerk.nl. U kunt kiezen uit diverse taartjes. Kijk op de site van gkzwijndrecht.nl. voor meer info. Graag bestellen voor 18 juni.

 • Autowassen (15:00 tot 17:00):

Ook is er weer de mogelijkheid uw auto te laten wassen tegen een kleine vergoeding.

 • Rondrit in een droomauto (15:00 tot 19:30)

Droom jij ook wel eens om je te laten rijden als een vorst in Frankrijk? Griijp nu je kans, want je kan je laten rijden in een droomauto. Supergaaf toch?!

 • Statiegeldflessen inleveren (15:00 tot 19:30)

Spaart tot 23 juni al uw statiegeldflessen op en vraag dit ook aan familie en vrienden. Op 24 juni kunt u ze inleveren of als het er te veel zijn om te dragen, halen we ze op.

 • Kinderkoor Shine (16:00 tot 16:30)

Om 16:00 zal dit prachtige kinderkoor zijn nieuwste repertoire ten gehore brengen. Dat wil je niet missen.

 • Diverse lekkernijen en BBQ

Natuurlijk kunnen gedurende deze actiedag geen lekkernijen ontbreken. Zoals een BBQ en cupcakes die je zelf nog kan versieren.


We gaan er een prachtig feest van maken!

De Taakgroep Jeugd

1-10 of 14