Αρχική


  
 

Ο Γιώργος Πλειός είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά το παρελθόν εργάστηκε στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Ιωαννίνων. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Fudan της Σαγκάης στην Κίνα,  στο Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Κιέβου "Taras Shevchenko", στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Σόφιας "St Kliment Ohridski" και στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick, ενώ έχει δώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια της Πορτογαλίας, της Ουγγαρίας, της Κύπρου. και της Μαλαισίας, καθώς και σε άλλα ελληνικά πανεπιστήμια.

Έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία, με μεταπτυχιακές σπουδές (ΜΑ και PhD) στην Κοινωνιολογία του πολιτισμού και των ΜΜΕ. Μόνος ή σε συνεργασία με άλλους έχει δημοσιεύσει 7 βιβλία, 20 κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πάνω από 40 άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ έχει παρουσιάσει 50 και πλέον εργασίες σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και διεθνώς. Εργασίες του έχουν δημοσιευτεί στη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία και στην Τουρκία. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα των ελληνικών ειδήσεων και έχει διευθύνει περισσότερες από 25 σχετικές έρευνες, αρκετές από τις οποίες έχουν ανακοινωθεί σε επιστημονικά άρθρα και συνέδρια.

Πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του είναι: Η πολιτική των ειδήσεων (2016), Problemas sociales e Internet: de la individualización al aislamiento social y la desigualdad social (2016), Communication and Symbolic Capitalism. Rethinking Marxist Communication Theory in the Light of the Information Society (2015), Facebook και κρίση: εναλλακτική πληροφόρηση ή προσαρμογή? (2015), Οι ειδήσεις της κρίσης (2015), Social media in time of crisis (2014), Κρίση και ΜΜΕ: από την πολιτική λογική προς μια λογική του μέσου δευτέρου βαθμού (2014), H1N1 and news. Information or panic? (2014). Η κρίση και τα ΜΜΕ (2013, επιμ.), Η Κοινωνία της ενημέρωσης (2011), Τα ‘εθνικά θέματα’ στη δίνη των ΜΜΕ (με τον Χ. Φραγκονικολόπουλο, 2010). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη σχέση ΜΜΕ και κοινωνίας. 

Είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών φορέων και Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ). Από τον Νοέμβριο 2016 είναι μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Κατά την περίοδο 2011 - 2015 υπήρξε Αναπληρωτής Συντονιστής του Ερευνητικού Δικτύου 18 (Κοινωνιολογία των ΜΜΕ) της Ευρωπαϊκής Κοινωνιολογικής Εταιρείας (European Sociological Association). Κατά το χρονικό διάστημα 2011 - 2015 ήταν Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ. Υπήρξε μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου (Supervisory Board) του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ (European Center for Press and Media Freedom) κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2015 - Οκτωβρίου 2017. Από τον Δεκέμβριο 2017 είναι εκ νέου Πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  
Άρθρα και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται τακτικά σε ελληνικά και ξένα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

                                        
                                                                     
                                                                        Linkedin    FB   Twitter  youtube