Australië :Algemene informatie .

 

 

Vlag van Australië Het Gemenebest Australië verwierf zijn onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 1901. Het land is nu een constitutionele monarchie met als staatshoofd koningin Elizabeth II, vertegenwoordigd in Australië door de Gouverneur-Generaal.Het Gemenebest Australië verwierf zijn onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 1901. Het land is nu een constitutionele monarchie met als staatshoofd koningin Elizabeth II, vertegenwoordigd in Australië door de Gouverneur-Generaal.

 

Locatie van AustraliëAustralië is het grootste eiland op aarde en word door 2 oceanen omgeven, de Grote Oceaan en de Indische Oceaan. Australië is ca. 252 keer zo groot als België (even groot als Europa) en er wonen ongeveer 20 miljoen mensen. De meeste mensen, 70%, wonen aan de oostkust in Brisbane en Sydney en de kustlijn ertussenin. 20% woont aan de zuid- (Melbourne en Adelaide) en westkust (Perth de grootste stad in West Australie) de overige 10% woont in de outback. Van oost naar west is Australië 4000 km breed en van noord naar zuid 3200 km.

Australië bestaat uit 6 staten, 2 territoria en 1 federaal territorium (het Australisch Hoofdstedelijk Territorium)

De zes staten zijn:

De twee territoria zijn:

Het federaal territorium is:

 

Australië is verdeeld in 3 tijdzones: Western Standard time, Central standard time en Eastern standard time. Oost Australië (Qlnd+ NSW+ACT+VIC) loopt 2 uur voor op West-Australië en anderhalf uur op centraal Australië (NT+SA). Van oktober tot maart is het in NSW, ACT, VIC en SA zomertijd, wat voor een uur extra tijdverschil zorgt.(bv. 10:00 uur winter in België is:19:00 uur in Queensland, 10:00 uur zomer in België is 18:00 uur in Queensland). (zie ook  Geustravel 2008 tijdzones)

 

De kust van Australië is 36.735 km lang, waarvan er 18.000 km aan strand is. De meeste kusten zijn veilig om te zwemmen, maar de Oost-kust van net iets boven Fraser Island tot the top-end staan bekend om de giftige Jellybox (kwal die je kan doden) en haaien. In het seizoen, van oktober tot mei is het niet aan te raden om zomaar ergens te gaan zwemmen of snorkelen. De stranden zijn in die tijd voorzien van waarschuwingsborden en er liggen netten in de zee om kwallen en haaien tegen te houden. Darwin en The Top end, staan bekend om de "Salties" dit zijn krokodillen. Let altijd op waarschuwingsborden, de Ozzies noemen toeristen niet voor niets "Shark and crockbiscuits"!!


De originele bewoners van Australië: de Indigious people (Aboriginals) leven er al meer dan 40.000 jaar, de Britten vestigden zich in 1788 in Australië waarna ze duizenden Aboriginals vermoorden en er even zovelen stierven aan "nieuwe ziekten". Pas in 1992 (!) veranderde het een en ander in de positieve zin voor de Aboriginals door het aannemen van de Native Title Act. (meer hierover onder native people,aboriginees.)

 

Flora en Fauna

Omdat Australië al zo lang geïsoleerd is van het vaste land, hebben de dieren en planten zich op verrassende wijze geëvolueerd. Er zijn een groot aantal dieren en planten die alleen op Australië voorkomen. De bekendste zijn toch wel de Kangaroo en de Koala. Maar ook dieren zoals de Emu, Euchina (soort stekelvarken), Platypus (vogelbekdier) en Wombat zijn bekende en unieke buideldieren. Ook de tasmaanse tijger was een buideldier, helaas is hij in de jaren 30 van de 20e eeuw uitgestorven doordat men dacht dat het een soort wolf was.(hij is dus door de europeanen genadeloos uitgemoord) In feite was het een soort die niet onder een andere categorie viel. Een dier dat eruit zag als een hond, strepen van een tijger had, zijn gigantische bek zo ver kon openen als een slang en voorzien van een buidel beschrijf je niet in 1 woord.

 

Een van de bekendere planten die alleen in Australië vookomen en dan ook alleen nog in Queensland (van orgine) is de Macadamia. Van deze plant komen de Macadamianoten, die een geliefde (prijzige) lekkernij zijn. Sinds de komst van de Europeanen, zo`n 200 jaar geleden zijn er 17 soorten zoogdieren uitgestorven voornamelijk door het introduceren van uitheemse diersoorten zoals, koeien, schapen, geiten, katten en vossen. Er is 40% van de bossen en 75% van de rainforrests verdwenen.

 

Landschap

Omdat Australië zo groot is zijn er veel verschillende soorten landschappen en unieke zee gebieden. Van tropische regenwouden tot een gortdroge woestijn, zowel vlak als bergachtig land je zult het tegenkomen als je op verkenning gaat in het land. Maar liefst 11 unieke gebieden in Australië staan op de Wereld Erfgoed Lijst, een lijst met beschermde gebieden, ze liggen verspreid over heel Australië. De meest bekende zijn:

  • Fraser Island (Queensland)
  • Het tropische regenwoud van Queensland
  • Tasmanië
  • Great Barrier Reef
  • Kakadu National Park (NT)
  • Uluru & Kata Tuja (NT)

 

Het weer

Regen

Hoewel men vaak denkt dat het in Australië bijna nooit regent kun je aan het onderstaande plaatje zien dat dat een mythe is.


Het droogste deel is het midden(bruin) de Desert, de meeste regen valt in North Queensland (roze), vlakbij Daintree national Park en in het westen van Tasmanië. Geen wonder dat aan de oostkust de meeste mensen wonen, het is een goede combinatie van temperatuur en regen. Hoewel de zomers in North Queensland en The Northern Territory behoorlijk vochtig en dus ook benauwd kunnen zijn. (in NL:800 mm per jaar, het natst is het op de Veluwe: 925 mm per jaar, bij Ulft/silvolde/Doetinchem 775 mm per jaar)

Temperatuur

Je zou denken dat The Red Centre het warmst is over het hele jaar genomen, omdat dit eigenlijk woestijngebied is. Wel varieren de temperaturen er het meest, zo kan het overdag 45C zijn in de zomer terwijl het 's nachts ook bij het vriespunt kan zijn! The Top-End van The Northern Territory, Queensland en West Australië zijn het warmst is met gemiddels 35C. In deze gebieden spreekt men dan ook niet van Winter/zomer, maar van Wet and Dry. Het droge seizoen valt tussen mei en oktober, dit is voor deze gebieden dan ook de beste tijd om te reizen, in het natte seizoen zijn namelijk veel wegen afgesloten door overstromingen. Ga je net na de regentijd dan kun je nog mooie bloemen, watervallen en veel groen zien, houd er wel rekening mee dat ook dan (veel afgelegen) gebieden alleen te bereiken zijn per 4x4.

Vindt je dit te heet? In Australië kun je ook skieën! Van juni tot september kun je in de Australische Alpen (Mount Buller, Falls Creek en Mount Hotham) in Victoria lekker afkoelen in de sneeuw. Dit gebied zou in Europa het best te vergelijken zijn met Noord Italie.