За Марина Дянкова, само на девет години.

публикувано 5.03.2011 г., 7:27 ч. от Gergana Gergana

На 22 август 2000 г. малката Марина Дянкова се оплакала на майка си, че усеща остра болка в областта на стомаха. Родителите й веднага се обадили на личния лекар. Той изпраща момиченцето за спешен преглед при хирурга д-р Толеков, който пренасочва детето за спешна операция в Първа хирургия на МОБАЛ Велико Търново. Дежурен хирург по това време, около 14,30 ч, в отделението е д-р Герджиков. Той предприема и извършва операциията сам. Д-р Герджиков изрязва апандисита на детето и след два дни го изписва от отделението.

  Състоянието на детето се влошава и се налага отново да потърси лекар. На 27 август вечерта Марина получава остра криза и е приета в Спешна помощ от дежурните лекари. Те установяват, че операцията, извършена само преди дни, е възпалена и се налага нова. В отделението е извикан и д-р Герджиков. На следващият ден детето е подложено на втора операция.Този път присъства и втори хирург. Интервенцията продължава около три часа, но състоянието на детето се влошава и е свикан консулт със специалисти от София. Те решават, че детето трябва да замине по най-бързия начин за столицата и да се предприеме нова операция в "Пирогов". Там на 5 септември през нощта Марина умира. Назначените две съдебномедицински експертизи констатират, че причина за смъртта са настъпилите следоперативни усложнения и остър перитонит.
  Обвинителният акт срещу д – р Герджиков е внесен в съда през лятото на 2002 г. Обвинението е, че той е причинил смъртта на 9-годишната Марина Дянкова по непредпазливост, поради немарливо изпълнение на служебните задължения.
 
  През ноември 2003 г. великотърновските магистрати присъждат три години условна присъда и 20 000 лева кръвнина на 60-годишния хирург.Съдиите налагат и петгодишен изпитателен срок,като ако през този период той допусне други нарушения, ще му бъде забранено да практикува по специалността в продължение на 5 години.Присъдата не влиза в сила,защото доктора обжалва решението пред следващата инстанция и продължава да упражнява професията си.

  Според съдиите оперира без втори хирург, както е прието, изписва детето от отделението, без да уведоми началника на хирургията за това. По-късно разследването на случая установява, че не е водена редовна медицинска документация за състоянието на Марина, а хирургът не е предоставил отстранения апандисит за задължителното хистологично изследване. 
  През 2005 г. Върховният касационен съд лишава окончателно 61-годишния хирург от Велико Търново от правото да оперира за срок от 5 години, на практика означава, че той окончателно губи възможността да практикува, защото за възстановяването отново трябва да се яви на държавни изпити.Решението на ВКС не подлежи на обжалване. За присъдата с писма от Окръжната прокуратура са уведомени Районният център по здравеопазване, клонът на лекарския съюз и последният работодател на осъдения - Многопрофилната болница за активно лечение в Елена.

  По делото били назначени две тройни съдебно-медицински експертизи, според които смъртта е причинена от немарливостта на хирурга. Пред следователя той не се признал за виновен и отказал да дава обяснения. По данни на обвинението срещу д-р Герджиков има седем дисциплинарни наказания. Последното - предупреждение за уволнение, било само месец преди операцията на Марина.По последни данни той работи като личен лекар в гр. Елена.

Заключение:Към момента са заведени над 40 дела срещу лекари.Истината е,че българина не е свикнал да си търси правата като ощетен от болниците.Но защо?!ЗАЩОТО трябва да платиш на адвокат;около 300 лева на частен експерт,чието становище е задължително(ако експертите на са повече) и т н.От друга страна българският съд ще  им направи лошата услуга,като даде възможност делото да се проточи с години.Няма и фонд,от който хората да бъдат обезщетявани. Единствените регламентирани със Закона за здравето права на болния у нас са свързани с т.нар. информирано съгласие. Всъщност пациента попълва неразбираем лист и точка.Не му се дава обективна информация за диагнозата и резултатите от изследванията,а директно се преминава към операция ,т. е. българския гражданин няма права по закон.

Снежана Банева

Comments