За Илиян от Златица, само на единадесет години

публикувано 30.01.2011 г., 9:54 ч. от Gergana Gergana

  На 19 ноември 2008 г. в Окръжната болница в Пирдоп умира 11 - годишния Илиян Пвлов от Златица.Момчето е било прието в болницата за операция за остър апендисит. Преди началото на интервенцията са извършени необходимите изследвания, проби за упойки и кардиограма на сърцето. След час и половина в операционната анестезиологът съобщава на майката, че екипът е направил всичко възможно, но сърцето на детето е спряло.В смъртния акт е записано остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. Това, което притеснява родителите е, че в него няма записан час на смъртта. Личният лекар на 11-годишния Илия е потвърдил, че детето има добро здраве и никога не е имало сърдечни проблеми. Във фаталната вечер лекарите правят само един прорез, изтича тъмна кръв, каквато е венозната. Едно от обясненията e за липсата на кислород в нея.Следва съдебно-медицинската експертиза, образувано е досъдебно производство от Софийската окръжна прокуратура.  
Извършват се процесуално-следствени действия,разпитват се свидетели и е назначена тройна съдебно-медицинска експертиза, както и химически експертизи.

   На 12 декември 2008 г хирургът от Окръжната болница в Пирдоп, който е бил в екипа за операцията на починалия мистериозно 11-годишен Илия Павлов, се е самоубива. Д-р Николай Велчев се хвърля от шестия етаж на болницата на 9 декември и загива на място.

  На последното дело за смъртта на момчето д – р Здравко Кескинов заплашил, че ще се самоубие. Той бе осъден на почти 3 години пробация. Изпаднал в депресия след смъртта на детето, лекарят заминал да живее в родната си къща в Пловдив.Година и половина  след смъртта на малкия Илия откриват тялото на анестезиолога. Открили го провесен на въже в стая на първия етаж. Според разследването Илия постъпил за операция от остър апандисит в болницата в Пирдоп, а Кескинов поставил тръбата за интубация в хранопровода, а не в трахеята. Кескинов е постъпвал 5 пъти за лечение в психиатричната болница в Раднево, още докато практикува. Имал поставена преди две години диагноза циклофрения През 1995 г. също по непредпазливост и заради сгрешена упойка причинил смъртта на полицай в Крумовград. Болницата в Пирдоп е назначила Кескинов, без да знае за предишния смъртен случай, защото по закон няма изискване лекарите да представят свидетелство за съдимост.  
   Семейството на Илия съди болницата в Пирдоп за 150 000 лева. 

   Заключение:В България лице постъпвало пет пъти в психиатрична болница и с диагноза циклофрения, доказано убило по непредпазливост и заради сгрешена упойка два пъти се осъжда на пробация И МОЖЕ ДА БЪДЕ ЛЕКАР.

  За съжаление в случая е намесен и живота на д – р Николай Велчев,който е доказано невинен. Цели две седмици не огласяват,че до операция дори не се е стигнало,а детето се е задушило преди това и хирургът не носи вина. Криминалистите забраняват на лекарите от болницата да съобщават този факт - в интерес на разследването.Д-р Николай Велчев работел в медицинското заведение от 1977 година, той първи е направил у нас лапароскопска операция и я е въвел като практика в България.Поклон пред паметта му!

От Снежана Банева

Comments