За Дани Донев от Варна,само на две години

публикувано 30.01.2011 г., 9:44 ч. от Gergana Gergana

  В нощта срещу понеделник малкият се събудил с повръщане. Призори майката позвънила на джипито и по негов съвет му дала лекарство. Тъй като повръщането не спряло, родителите го завели на преглед при личния лекар,която пуска веднага изследвания за кръвна картина и пише направление за спешна хоспитализация. По нейна преценка заради повръщането детето има признаци на обезводняване и това е особено опасно. В приемно-спешния център ги посреща дежурният д-р Алиев, който, без да прегледа Дани, заявява, че места няма и трябва да го заведат в Окръжна.Таткото Стоян грабнал Дани и го отвел в спешното на МБАЛ „Св. Анна“. "Лекарката казва - идете на регистратура, чакайте пред спешния и пак минете на регистратура. Данаил продължил да повръща и на опашката пред гишето.Добре че хората ни пуснаха без ред. После се лутахме из лабиринта от сгради половин час, докато намерим детското отделение. По погрешка влязохме в инфекциозното. В такова тежко състояние не ни придружи медицинско лице", разказва бащата Стоян.Вечерта се сблъскват със същия д-р Алиев, който се оказва, че дневната я кара в Терапията, а нощната - в Окръжна. През това време повръщането продължавало - детенцето бълвало тъмнокафява течност. Най-накрая д-р Алиев се усъмнил в случващото се и почнал да пита медицинските сестри и санитарките на какво им прилича. Докторът се разпоредил детето да бъде транспортирано по спешност до „Св. Марина“. Постъпва там при д-р Петър Костадинов.
  След като детето било транспортирано с кола до Терапията, родителите трябвало да чакат до сутринта, за да бъде направен щателен преглед. През тези часове от устичката му продължавала да се точи кафявата течност, вдигнало и температура. „Казах на доктора, че Дани гори, но той само го пипна и каза, че нищо няма.” Чак като му се примолих, той му измери температурата и му даде панадол“, разказва майката Радостина.
Будих лекаря няколко пъти, той виждаше, че Дани е зле, но нито назначава спешни изследвания, нито търси консулт с друг. Дани се мъчи цяла нощ", разказва Радослава.На сутринта в 8 ч. хирургът прегледал малкия и го настанил в детско отделение в стая с други две болни дечица. Тъй като майката продължила да настоява за лекарство срещу температурата, лекарите казали, че татковото трябва да отиде до аптеката и да му купи свещички. Междувременно медиците се чудели лекарството, което трябва да му се назначи, в каква доза се дава и решили да проверят в интернет. „Чак в 15 ч. решават, че трябва операция. Отидохме да го носим на ръце до операционната, но там се забавихме, защото хирурзите спореха в коя зала да извършат процедурата“, разказва майката. Тъй като препирнята се проточила, една санитарка, запозната с пациента, се намесила, като се примолила да решават, защото все пак се касае за малко дете в критично състояние. 
  След като лекарите оперирали 3 часа Дани, изнесли го на ръце в одеялце и вместо да го настанят в реанимацията, го завели в старата стая, където лежали други болни деца, разказват родителите.
Лекарите установяват вродена аномалия на тънките черва Мекелов дивуртикул. Тя е довела до тежко усложнение - непроходимост на червата и некроза на голям участък.През нощта Дани гори. Радослава вика дежурни лекари и сестри, но нищо. “Ръцете му бяха изстинали. Опитваха се да му вземат кръв, а пръстчетата му не пускаха. Тогава пък ни пратиха за други свещички срещу температура. Пазим си касовия бон за всичко", разказва бащата Стоян."Краченцата му станаха на петна. Лекарките все повтаряха "лоша периферия", но нищо не правеха. Започна да забелва очите - никаква лекарска намеса", спомня си майката. Когато момченцето е отведено в реанимация, вече е в клинична смърт. Докторите успели да възстановят сърдечния му ритъм, но то било в кома. Дани цял ден се бори за живота си, но в четвъртък  на 22 април 2010 г. в 6,15 ч. сутринта умира. 
  Правят аутопсията на 2-годишния Дани Донев и вътрешна проверка, изискана от шефа на болницата проф. Красимир Иванов.    Прокуратурата също разследва има ли лекарска небрежност или грешка, довела до фаталния край.
 Вътрешната проверка в МБАЛ "Св. Марина" във Варна  показва няколко нарушения по случая.От длъжност са отстранени четирима лекари и три медицински сестри.Наказаните са началниците на първа и втора детска клиника, на детското приемно спешно отделение и на направление "Педиатрия", както и старшите сестри на двете клиники и детското отделение за реанимация и интензивно лечение.Всички трябва да дадат и писмени обяснения за случилото се.
Писмени обяснения ще дават и петима лекари, които ще бъдат наказани дисциплинарно

  От пресслужбата на болницата допълват, че до момента проверката е установила, че когато родителите на момченцето са потърсили помощ, в заведението е имало свободни легла.Освен това болничната аптека е разполагала с обезболяващи медикаменти и лекарства против температура, така че родителите неправомерно са били накарани да купят такива.Освободени са доц. д-р Иван Гълъбов от длъжността "Началник на Първа детска клиника", доц. д-р Боряна Върбанова от длъжността "Началник на Втора детска клиника", д-р Румяна Ралчева от длъжността "Началник на Детско приемно спешно отделение", доц. д-р Валерия Калева от длъжността "Началник на Направление педиатрия", м.с. Галя Атанасова от длъжността старша медицинска сестра на Първа детска клиника, м.с. Мария Станойкова от длъжността старша медицинска сестра на Втора детска клиника, както и м.с. Дора Василева от длъжността старша медицинска сестра на Детско отделение за реанимация и интензивно лечение

   Лечебните заведения, които са се занимавали с 2-годишния Дани, починал в университетската болница "Св. Марина" във Варна, са допуснали организационни пропуски.Това заявява шефът на изпълнителната агенция "Медицински одит" д-р Златица Петрова.По думите й е имало забавяне в определянето на диагнозата, въпреки че всички действия на лекарите от "Св. Марина" след този момент са били правилни и според изискванията. Лекарят, приел малкият Дани в лечебното заведение, не е бил достатъчно квалифициран професионалист, а специализант, който но не е работел под наблюдението на специалист, както се изисква.Пропуски са били допуснати и в болницата "Св. Анна", където момчето е било хоспитализирано, а по-късно препратено отново към "Св. Марина". Там консултацията с хирурга е направен по телефона, специалистът не е видял кръвните изследвания на детето, които показват наличие на сериозен възпалителен процес.Тя обаче е впечатлена от мениджмънта на университетската болница във Варна. Според нея директорът проф. Красимир Иванов е успял да обедини всички звена в "единен организъм". По думите на Петрова ръководството е реагирало адекватно след инцидента и е предприело необходимите действия. Шефката на "Медицински одит" напомни, че никой не е застрахован от подобни трагични инциденти. 

  На общо събрание на РК на БЛС - Варна при МБАЛ "Света Марина" ЕАД - Варна беше приета декларация във връзка със смъртта на 2-годишния Даниел Донев.

Уважаеми дами и господа, 

  По повод на организираната от Комисията по етика към Районната колегия на БЛС - Варна среща, с указано присъствие на Председателя на Централната комисия по етика към БЛС, сме длъжни да декларираме следното:
  Дълбоко скърбим и изказваме съболезнованията си за тежката загуба на семейството на Даниел Стоянов Донев. Приемайки лекарската участ, сме се врекли в честност, човечност и милосърдие като основна наша ценност (чл. 2, ал. 2 от Етичния кодекс на БЛС). За всички нас отговорността, компетентността и добросъвестността при изпълнение на професионалните ни лекарски задължения са морален и етичен дълг. Именно за това всяка загуба на пациент, особено
 дете, е повод за самооценка и самоусъвършенстване, за преосмисляне и професионален катарзис. 
  Заявяваме, че предприетите мерки в болница „Света Марина" не целят уронване на авторитета на работещите, а точно обратното. Те се базират на установени пропуски в организацията на работа и нарушение на издадени заповеди в болницата, заради
 които е предприета реорганизация и въвеждане на мерки за избягване на подобни ситуации в бъдеще. Лицата в йерархическата структура, засегнати от това преустройство, не са наказани, нито уволнени. Ние не носим отговорност за квалификации и мнения, изказани и написани от други хора и институции по повод на нашите колеги, нито сме си позволили за миг те да бъдат обругавани или обиждани от наша страна.
  В момента се води следствие. Декларираме, че всички наши колеги, лекари и медински сестри, санитари, както и всеки гражданин на нашата страна, е невинен до доказване на противното. Нещо повече, декларираме, че считаме за наш дълг да изчистим моралното петно от лицето на МБАЛ„Света Марина"ЕАД - Варна при първа законова възможност за това, когато действията ни няма да бъдат възприети като натиск върху следствието. Считаме, че така изпълняваме най-добре дълга си и към нашите пациенти, и към нашите колеги.
 
  В нашата болница се лекуват повечето пациенти от Североизточна България, особено тежките и комплексни увреждания при деца и възрастни. С утвърждаването ни в последните години, ние поемаме все по-голям товар и отговорност и се нуждаем от признание в обществото за това. (чл. 13 от ЕК: „Всеки лекар в ежедневната си дейност се стреми да утвърждава собствения си и на съсловието авторитет..). Вие няма да чуете нито една обвинителна дума спрямо нашите колеги.
  Накрая ситуацията налага да отбележим, че за пореден път една трагедия се използва за отклоняване на обществото от наболели проблеми, с
 които ще се срещат все повече наши съграждани. Грохналото от хронично недофинансиране родно недореформирано здравеопазване с години периодично декларира приоритет на детското здравеопазване. Вместо това педиатрите, отдали здравето и живота си на своите малки пациенти и целите им фамилии, са най-лошо поставени в цялата здравна система. Работата е напрегната и много емоционална, което ние разбираме добре, но молим и обществото да го оцени. До момента занимаващите се с деца лекари на всички нива са най-тежко натоварени (по всяко време на денонощието и годината, защото децата боледуват често и бързо се влошават), най-зле оценени и заплатени. Нашите пациенти са малки, но пред тях е целият живот - те заслужават много, както и хората, отдали им своята грижа.
   Завършваме с чл. 6 от ЕК на БЛС - „Лекарят има право на свобода за лекуване на пациентите си без външно влияние или намеса върху неговата професионална оценка, решения и действия, като поема отговорността за това". В последната година през детските клиники на МБАЛ „Св. Марина" ЕАД - Варна са преминали 5734 малки пациенти, обслужени така, както биха били обслужени във водещи европейски болници, назависимо от в пъти по-ниския финансов и материален ресурс. Само през последните 2 седмици в Детското отделение за интензивно лечение е спасен живота на 26 тежко болни деца, от
 които оперирани 6 деца и новородени 4 деца на възраст от 1 ден до 12 години. Въпреки създалата се ситуация, семействата продължават да ни доверяват здравето и живота на своите деца, за което им благодарим!

 

  Д-р Мехмед Алиев, чиято специализация бе прекъсната, заради смъртта на 2-годишния Дани от Варна, обжалва наказанието си в съда. Лекарят твърди, че незаконосъобразно е било прекъснато обучението му в Медицински университет Варна. Алиев е категоричен, че е бил заставен, от бившият директор на УМБАЛ “Св. Марина”, да подпише заповедта за прекъсване на специализацията му по медицина. Според д-р Алиев, обаче, той е бил наказан неправомерно. В жалбата си до Административния съд във Варна лекарят твърди, че заповедта на тогавашният директор на УМБАЛ “Св. Марина” д-р Красимир Иванов е била незаконосъобразна, защото той не може да прекъсва стажа му по медицина, което е в правомощията единствено на ректора на Варненския медицински университет.

  Заключение: Ако беше направена обзорна рентгенография на корем при приемането детето може би щеше да е живо. Ако не бяха пестили от парите за дежурни лекари(не специализанти) и как е допустимо на 4 етажа да дежури само 1 лекар,който при това е и на приемен кабинет.Кой е осъден за убийството на това детенце? Присъдата за убийство на дете в България е административно наказание.

  чл. 6 от ЕК на БЛС - „Лекарят има право на свобода за лекуване на пациентите си без външно влияние или намеса върху неговата професионална оценка, решения и действия, като поема отговорността за това" или ЛЕКАРЯТ ИМА ПРАВО ДА Е НЕКОМПЕТЕНТЕН И ДА ОСТАВИ ПАЦИЕНТА ДА УМРЕ,КАТО НЕ ПОЕМА ОТГОВОРНОСТТА ЗА ТОВА.

Мнение на професионалист: Очудвам се, че такава голяма и модерна болница не е приела детето в приемното си спешно отделение своевременнно. Безспорно се касае за спешен случай - повръщане вкл. на хематинови материии, което налага незабавно уведомяване на завеждащ отделението и спешна консултация със хирург за отхвърляне на остър хирургичен корем. Некроза на червата обикновено настъпва при забавяне на диагнозата чревна непроходимост повече от 24 часа. В конкретния случай детето загива с картина на септичен шок развил се вторично в резултат на настъпилата чревна некроза. Недопустимо е разкарване на спешно болните от едно на друго място. затова са спешните отделения, където да се приемат спешно болните по всяко време на денонощието, да се направят съответните изследвания, наблюдение и консултациии, и ако се налага, да се приеме в болницата за съответно лечение.

  Дано семейство Доневи търси възмездие в съда!А ние ще ги подкрепим като не забравяме.Почивай в мир,ангелче!

От Снежана Банева

Comments