Изборът на екип – искаш или да!!!

публикувано 5.03.2011 г., 7:22 ч. от Gergana Gergana   [ актуализирано 5.03.2011 г., 7:26 ч. ]

До скоро всяка болница имаше тарифа за допълнително заплащане в случаите, когато пациентът сам избере екипа, който да извърши операцията му. Съществуват, обаче, толкова неплатежоспособни и бедни пациенти, на които правата бяха потъпквани с години.Защо ли никой не се запита как така 98% от пациентите,бедни или богати,са си избрали и избират екип в многопрофилните болници? Добре разбирам гледната точка на лекарите. Те бяха намерили ефективен модел да си докарат поне донякъде прилична сума за извършваните операции. Сигурно са прави за себе си. Разполагаха и със законово основание за действията си. Но какво да правят онези нещастници, които наистина нямат средства да си доплащат за избор на екип? Защо лекарите не избраха по-достоен път да продължат да настояват за по-високо заплащане за операции по клинична пътека?Лекарите най – нагло с години се възползваха от слабите и безпомощните, които буквално са им в ръцете?Най – лошото е, че няма как да се докаже злоупотреба с волята на пациента. В болничните архиви ще се съхранява подписано от него искане за избор на екип,а това не представлява закононарушение.Хайде докажи доколко доброволно болният е изплатил добавката за избора или му е била отказана оперативната интервенция без да си плати.Това се нарича законноустановен рекет.

  От 14 януари министерството каза стоп и наложи таван на цените за избор на екип от 350 до 950 лв..Сумите за избор на екип са различни в зависимост от цените на клиничните пътеки. При пътеки със стойност до 500 лева изборът на екип е в размер на 75 процента, но не повече от 350 лв. Естествено лекарите подскочиха като ужулени.Силно впечатление ми направи изявлението на един директор на столична болница,че имало професионалисти,които пътували и в чужбина за операция,като естествено заплащането било огромно.Каза,че не виждал къде е разликата между Германия и България,защото цените били почти еднакви.Искаше ми се да стана и да строша телевизора,а ако беше пред мен жална му майка!Средната работна заплата за страната е около 600 лв,ако си намериш работа естествено,което не е лесна задача.Средната такава в Германия е 3000 евро и за желаещите работа има.Хайде сега да приспаднем ток,вода,телефон,данъци и такси,а май не останаха пари даже за хляб и сол,да не говорим за избор на екип.Добре де, не ни ли задължиха да внасяме здравни осигуровки? Искам да питам какво покрива здравната осигуровка в България? Плащаме за да ни лекуват при нужда,но щом дойде момента ,ни носят формуляр и пак си плащаме.

  От министерството припомнят, че изборът на екип или на лекар става само по изрично настояване на пациента. "За тази цел на видно място в болниците ще трябва да е публикуван списък с цените за избор на екип, на съответните клинични пътеки, както и на пределните цени, определени от наредбата. Избор на екип няма да се допуска, когато лекарят или екипът е само един, както и след приключване на интервенцията", оповестяват от МЗ. Оттам призовават да се жалват всички пациенти, които смятат, че правилата са нарушени. Това може да стане на телефони - 02 / 930 12 53, 02 / 930 12 59, 02 / 930 11 52 в министерството, както и на имейл goreshtalinia@mh.government.bg или на телефоните на агенция "Медицински одит" (02) 8050433, 8050435, 8050465 и имейл delovodstvo@eama.bg.

  Заключение:Не е задължително и никой не може да ви принуди  да си изберете екип! Ако пък решите да изберете такъв,първо се информирайте за цените,които по закон трябва да са публикувани на видно място в болницата.

 

Снежана Банева

Comments