Център за градска мобилност

публикувано 30.01.2011 г., 9:57 ч. от Gergana Gergana   [ актуализирано 30.01.2011 г., 10:32 ч. ]
На 20.10.2010г. Върховният административен съд постанови като незаконно приетата цена от 1 лв. на билета за градски транспорт в София, която беше гласувана от Столичния общински съвет на 12 юни 2008 г. При тези условия билетът сега трябва отново да стане 70 ст.!!!
Поскъпването на билета с 30 ст. с Наредба от юни 2008 г. не е икономически обосновано. Това каза още Цветков, позовавайки се на мотивите на съда. „Тогавашният мотив на Велизар Стоилов беше, че горивата на световните пазари са скочили с 30 процента и той затова вдига цената на билета. Как се компенсират гражданите, които съвестно са изпълнявали и са плащали незаконосъобразните цени", каза Цветков.
Как ще бъдат компенсирани потребителите е юридически въпрос, но със сигурност сега билетът няма да поевтинява, защото решението на съда засяга наредба, която е изцяло отменена с нова такава и вече не съществува в правния мир. Това каза общинският съветник Елен Герджиков. „Не виждам абсолютно никаква причина да се поема каквато и да е политическа отговорност. По мои спомени обосновка имаше. Никакъв смисъл няма да се обжалва нещо, което не съществува. Единственият начин да бъде компенсиран един човек е той да си потърси правата в съда, където трябва да докаже, че е ползвал, тоест трябва да си пази транспортният документ от този момент", каза той.
Вероятно потребителите, които са купували билети от 1 лв. през този период няма да спечелят евентуално дело в съда, защото в Закона за държавната отговорност за причинени вреди не предполага обезщетяване на икономически щети.
Ако съдът постанови на Центъра за градска мобилност да изплати обезщетение или да намали цената на билета, то това ще намали приходите на дружеството, каза неговият управител Николай Костов.
ВАС напълно приема доводите на жалбоподателите и на първоинстанционния съд, че решението на СОС е взето в нарушение на Закона за нормативните актове. Грешката на градския парламент е, че е приел увеличение на цените без задължителната финансова обосновка. Това означава, че поне за период от 80 дни през 2008 г., когато влиза в сила нова наредба за транспорта, Столичната компания за градски транспорт е генерирала незаконни приходи, възлизащи над 20 милиона лева. Спорен е въпросът е дали цената е незаконна и до този момент, тъй като не е променяна, а и все още е финансово необоснована.
Още по време на дебатите общински съветници от ДСБ и БСП обясниха на тогавашния кмет Бойко Борисов и мнозинството на ГЕРБ, че приемат нови цени без обосновка. Според изчисленията на опозицията към средата на 2008 г. себестойността на билета бе 0.43 ст., а цената му скача до 0.95 ст. след добавянето на всички обосновани или не транспортни преференции.
И няколко дни по-късно /днес/ нашите „умници” решиха да опитат нови мерки за намаляване на пътуването гратис в градския транспорт в София ще въведе Столичната община, съобщи заместник-кметът Любомир Христов.
В началото те ще бъдат въведени експериментално само по една линия, но ако покажат набелязания резултат, ще навлязат в масова употреба.
От началото на ноември след влизането в сила на сливанията на маршрути по шест от автобусните линии пътниците по новата линия № 69 /за Бистрица и Железница/ ще се качват в автобуса само от първата врата, а от останалите ще слизат.

Първоначално в превозните средства ще има и служители на Центъра за градска мобилност, а при влизането в автобуса пътниците ще трябва да представят на шофьора карта за пътуване или да купят билет, ако нямат такъв, поясни Христов.

Всеки десети жител на столицата пътува гратис в градския транспорт, сочи проучване. Най-голям бил делът на нарушителите в автобусите.

И сега какво? Някой може ли да ми обясни кой е прав и кой е крив? ДЪРЖА ДА ЗНАЯ, В КРАЙНА СМЕТКА ТАЗИ ЦЕНА ОТ 1 ЛЕВ ДАЛИ Е ЗАКОННА, ЗАЩОТО АКО НЕ Е ПЪРВО, ХОРАТА ТРЯБВА ДА ГО ЗНАЯТ И ВТОРО, АКО НЕ Е ЗАКОННА ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ МЪЛЧИ И ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА Я ПЛАЩАМЕ???

Като въпросната компания за градска мобилност масово оправдава контрольори за побой, оправдава циганите, пътуващи гратис, а търси глоби от обикновени хорица! Столичната община си гледа кефа и изобщо не се интересува от безредието, а инак търси пари от хората! Интересува ме също, къде отиват тези огромни суми, които получава този център всеки месец?

От Милена Маринчева
Comments