Време е за промяна

За връзка с нас
Народът има право на бунт, ако владетелят накърни правата му.
Антъни Шафтсбъри /1671 - 1713/

ЗА ДА ПОБЕДИ ЗЛОТО – ДОБРОТО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИ НИЩО

Защо създадохме този сайт?
Конкретната причина е Гери, детето , което умря по най-нелеп начин от една рутинна операция в специализирана болница в София.
Протестът , насочен първоначално само към Маджунов , надхвърли границите на конкретния случай и повдигна поредица от въпроси.
Идеята на сайта е да не мълчим.
И да не забравяме.
Не само Гери.
Да питаме, да поставяме въпроси, да искаме отговори.
Не само за лекарски грешки.
Да питаме за безхаберието.
Защото това, че питаме ни прави хора.
Да престанем да псуваме по къщите, а да накараме институциите да работят за всички.
Да няма недосегаеми и  избрани.
Сайтът е отворен за всеки, който има какво да каже. Най-добре с документи.
Допускат се всякакви мнения, без откровенно нецензурните, без обиди на расова, етническа или религиозна основа, без пропагандиране на човеконенавистни иделогии.
ДА ПРЕСТАНЕМ ДА БЪДЕМ ЕЛЕКТОРАЛНИ ЕДИНИЦИ И ДА СТАНЕМ ГРАЖДАНИ.
ДА ПРОМЕНИМ ЖИВОТЪТ В НАШАТА РОДИНА, БЪЛГАРИЯ!

До г-н Мирослав Найденов,

Министър на земеделието и храните


копие до:


До д-р Йордан Войнов,

Директор на Българска агенция по безопасност на храните

д-р Стефан Константинов

Министър на здравеопазването

проф. д-р Сегрей Игнатов

Министър на образованието, младежта и науката

Йорданка Фъндъкова

Кмет на гр. София

Цецка Цачева

Председател на 41-о НС

Надя Шабани

Председател на Агенцията за закрила на детето


О Т В О Р Е Н О   П И С М ОУважаеми министър Найденов,


По информация в медиите преди половин година Вие сте заявил:


„Искаме това, което не става за ядене от животните, да не се предлага на нашите деца”


Казано е по повод практиката ОДЗ-та да купуват месо с лошо качество заради ниската му цена. В интервюто, откъдето цитирах думите Ви по-горе (сутрешният блок на бТВ от 14.07.2010 г.), Вие се съгласявате, че: „Хората си купуват болести с евтини храни”. Писмото, което четете в момента е на част от тези хора. Личната ни отговорност като граждани на България, родители и гласоподаватели е да търсим и получаваме информация от хората, които сме избрали за наши представители във властта по отношение на всички процеси, които касаят живота ни тук. В тази връзка ние настояваме да получим от Вас следната информация:

 1. Какви действия са предприети след горните констатации за лошото качество на суровините с цел спиране тази практика?

 2. Правени ли са проверки в ОДЗ-та по отношение снабдяването с храни и провизии?

 3. Какви са техните резултати?

 4. Какъв контрол, на какво ниво и по отношение на какво се осъществява, за да ядат децата ни качествена и здравословна храна?

 5. Как се осигурява прозрачност в търговете и критериите за подбор на доставчици на храна за детските заведения?

 6. Кой осъществява надзора и контрола на тези търгове и последвалото снабдяване?

 7. Как да получим информация за тези търгове?

 8. Как като единици на гражданското общество в България, ние – родителите, да осъществяваме контрол и да бъдем мониторинг/контрапункт/страна при провеждането на тези „конкурси” с цел да се избегнат злоупотребите от лицата, които ги правят?

 9. Ако храната, която се предлага на малките деца, тези в ясла и градинска възраст, по Вашите думи не става за ядене и от животните, то чия е отговорността за това?!

 10. Търсена ли е вече такава отговорност?

 11. Защо тази практика продължава и в момента?

 12. Как се прилага Наредбата за директните продажби, когато става въпрос за търговете за доставчици на суровини за детски заведения?

 13. Посочете имена на конкретни структури, които се занимават с въпроса за приложение на Наредбата за директните продажби и към които трябва да се обърнем и съответно да държим отговорни?

 14. Как Министерски съвет и в частност Министерството на земеделието и храните осъществява надзорна дейност върху дейността на Общините по отношение на снабдяването на детските заведения със суровини?

 15. Откъде да получим информация касаеща т.14?


Държава, в която властта във всичките й измерения (съдебна, изпълнителна, законодателна) не дава пример за отговорно поведение, няма право да изисква такова и от гражданите си. И в този случай единственото, което можем да направим е да държим поредната запалена свещичка за нечия детска смърт.Уважеми министър Константинов,

            министър Игнатов,

            г-жо Фъндъкова,

            г-жо Цачева,

            г-жо Шабани,В контекста на зададените по-горе въпроси, ние трябва да полагаме грижи така че нашите деца  да растат като здраво поколение, което след време няма да чака на Здравната каса да му отпуска скъпоструващи лекарства, да заплаща скъпи операции, манипулации и процедури. Точно затова трябва да се положат усилия в началото, при израстването на децата, а не после. Не сме държавници, но елементарна сметка дава да се разбере, че е много по-евтино да се извършва профилактика на здравето, вкл. чрез здравословно хранене, отколкото да се осъществява лечение в последствие. Това лечение освен, че утежнява в момента действащите структури на ЗК, взема и средства от бюджета на държавата, за да се заплащат болнични на родителите, чиито деца боледуват.


В продължение на въпросите, зададени към министър Найденов, бихме искали да се обърнем към вас за съдействие по следните въпроси:

 1. Осъществяване на повече пряк контрол от страна на родителите върху дейността на директорите на детски заведения на територията на страната. Понастоящем това е възможно само ако в дадено заведение работи родителско настоятелство. За съжаление детски заведения без такива структури са обречени на еднолично управление от страна на директорите и чувството, че ние като родители сме манипулирани, защото не трябва да се месим в работата на директорите,  не помага за разрешаването на проблемите. Ние държим децата ни да ядат храна, която е подходяща за хора!

 2. Увеличаване на стойността на хранодена в детските заведения. Много добре разбираме, че със сума за храноден от 1,20 лв на дете(както е в някои градове) и дори 2 лв за София, е почти напълно неосъществимо здравословното хранене, за което настояваме. Наред с подобряване на инфраструктурата на нашата страна с изграждането на магистрали и метро в столицата, считаме, че храненето на децата в детски заведения е един от най-важните въпроси. Защото ако то продължи да съществува във вида, в който е по настоящем, обрича тези инфраструктурни придобивки на самотно съществуване, т.к. не е ясно бъдещето на техните ползватели. Какво предвижда държавната политика в тази връзка?

 3. Участие на родителите в подобряването на храненето в детските заведения. Разбираме, че процесът на увеличаване на стойността на хранодена в детските заведения трябва да е двустранен. Т.е., ние, като родители също трябва да даваме повече. Голяма част от българските семейства и в момента трудно издържат на таксите в детските градини и всички останали разходи, съпътстващи отглеждането на децата. Ние вярваме, че има практики, които биха могли да доведат до данъчни или др. облекчения на семейства, отглеждащи малки деца, така че завишаването на сумите на таксите в детските градини да не попречи на и без това затруднения бюджет.

Повечето родители дори не осъзнават, че вече са дали тези допълнителни средства под формата на скъпи лекарства – антибиотици, мултивитамини, имуностимуланти, които купуват всеки месец. Тук е мястото на специалистите, които и в момента работят в структурите на здравното и образователното министерство, на хората от Агенцията за закрила на детето, на РИОКОЗ и Инспекцията за опазване и контрол на общественото здраве да разяснят на напълно достъпен език ЗАЩО ПРАВИЛНОТО И КАЧЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ ЩЕ НАМАЛИ РАЗХОДИТЕ ПО ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕЦАТА НИ!

 1. Ние желаем да видим реална полза от заделените средства за започналото масово проучване за храненето на децата в предучилищна и училищна възраст в страната. А имено резултати, които ще доведат до промяна в нормативни бази, в наредби, в закони и в рецептурници така щото те да бъдат приложени в кратко време и строго контролирани.

 2. Възстановяване на условията за спорт в детските заведения! Нови нормативни изисквания, които ще регулират и регламентират реда, по който децата ни ще почиват и играят в детските заведения!!! "Здрав дух в здраво тяло!" – навремето се смеехме на този израз, но при все това всички деца се надпреварвахме да се записваме на спорт, провеждаха се много състезания, олимпиади, шампионати, спатракиади, дет.лагери и здравето беше въпрос на култура и държавна политика.

Нека не четем равнодушно печалните статистики за затлъстяването на българските първолаци, за малолетните диабетици, обречени цял живот на неадекватни лечения, за масовите приеми в болници на деца, яли некачествена храна в детското заведение, което посещават и т.н.. Не можем и нямаме право да си позволим дори и едно затлъстяло дете, дори и един 6-годишен диабетик, дори и един натровен с развалена храна малчуган!!!


Ще чакаме от вас информация по повдигнатите наболели проблеми в най-кратък срок. Настояваме поне този път да се вслушате в мнението на българите и когато налагате закони, те да имат одобрението на повечето от тях - за пример давам тихомълком приетия закон за 5-годишната предучилищна подготовка, който така и не видя на практика широкообещания обществен дебат!!!!!С Уважение,


връзка към подписката в подкрепа на Отвореното писмо