Geotagga foton

Hej!
 
Jag heter Pekka Stenberg och arbetar som IT-pedagog i stadsdelen Centrum i Göteborg. Jag riktar mig mot de kommunala grundskolor och förskolor som ligger belägna i stadsdelen.
 
Mitt arbete går bland mycket annat ut på att jag skall ha tankar, visioner och idéer om hur man kan arbeta med IT på skolor och förskolor.
 
En sak som jag tror mycket på är att använda sig av handhållna enheter som t ex GPS, mobiltelefoner, kamera osv.
 
Ett mycket bra exempel på detta är denna artikeln i Datorn i utbildningen. I artikeln jobbade man framförallt med matematik men jag tror att man kan få in detta i stort sett i alla skolämnen som t ex gymnastik, bild, historia och man kan dessutom jobba ämnesövergripande. I förskolan är detta arbetsättet än mer exemplariskt. Här i Göteborg finns det ett antal förskolor som använder sig av GPS i sitt arbete med barnen.  
 
Jag kommer i den här kursen att visa på ett sätt att använda sig av GPS och kamera i skola och förskola. Jag kommer att visa er hur ni på ett enkelt sätt kan använda er av de spår som en gps skapar och föra ihop dem med foton. Med hjälp av detta kommer ni att att kunna få upp era bilder på en karta eller i Google Earth och se var exakt ni varit när ni tagit era bilder. Detta kallas för att geotagga sina bilder. Man kan också säga att man positionerar sina bilder. I filarkivet kan du hämta exempelfiler om du vill se hur det kan se ut i Google Earth eller på en karta.  Du kan också se ett exempel på denna hemsidan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Så här kan det se ut i Google Earth.
 
 
 
 
 
...eller så här på en karta
 
 
Det här kan vara användbart vid t ex skolresor, utflykter, studiebesök osv. Man skulle t ex kunna tänka sig att man gör en stadsvandring där man går runt och tar foton på statyer, konstverk eller historiska platser. Har man då också med sig GPS:en kan man sedan visa på en karta var de olika konstverken eller platserna är någonstans. Man kan också göra det här till en modern form av orientering. Det finns säkert mykcet mer användningsområden än vad jag kan komma på här.