Motormovies en andere info

Motorrijden is een mooie tijdsbesteding. Op deze pagina staan diverse filmpjes van en wetenswaardigheden over motorrijden. 
Input van jullie is altijd welkom, dus als je iets te melden hebt, mail het naar georidened@gmail.com en als het zinvol is wordt het geplaatst.
Wil je bijblijven? Abonneer je op de feed en je krijgt automatisch bericht als er nieuws is.

20110830 - Nieuwe regels voor motorrijders in België

Geplaatst 30 aug. 2011 03:18 door Georide Ned   [ 30 aug. 2011 03:25 bijgewerkt ]

Op 1 september 2011 treedt in België de nieuwe Wegcode in werking. 

In deze wet staat vanaf dan dat motorrijders kleding moeten dragen die armen en benen bedekt, evenals een verplichting tot het dragen van laarzen of ‘bottines’ (Vlaams voor hoge schoenen of halve laarsjes).
Er wordt dus niet gekeken of het echte (goedgekeurde) motorkleding is, als het de armen en benen maar bedekt. 

Daarnaast wordt de zogenaamde amazonezit (beide benen aan één kant van de motor) verboden. 

Ook mogen kinderen onder de drie jaar niet langer op een bromfiets of motor worden vervoerd. Tussen 3 en 8 jaar mogen zij in een kinderbeveiligingssysteem worden vervoerd op bromfietsen en motorfietsen niet zwaarder dan 125 cc. Pas vanaf 8 jaar mogen kinderen op bromfietsen en motoren met een cilinderinhoud van meer dan 125 cc worden vervoerd.

Daarentegen wordt het nu wel toegestaan om tussen files door te rijden en een motorfiets op het trottoir te parkeren
De wet biedt nu ook de mogelijkheid motoren, bromfietsen en fietsen toe te laten op busstroken, maar daarvoor moet wel een onderbord geplaatst worden waarin de betreffende categorie wordt genoemd.

Als laatste wordt er ook een verbodsbord voor quads geïntroduceerd en mag een motor een aanhangwagen gaan trekken. 

Deze gehele wetgeving geldt natuurlijk ook voor Nederlanders die in België motorrijden, vooral het rijden met ontblote onderarmen komt toch nog regelmatig voor maar is nu dus niet langer toegestaan.

20110327 - The Purple Helmets

Geplaatst 27 mrt. 2011 13:56 door Georide Ned   [ 30 aug. 2011 03:27 bijgewerkt ]

The purple Helmets

20110830 - App weet wanneer verkeerslicht op groen springt

Geplaatst 19 okt. 2010 13:01 door Georide Ned   [ 30 aug. 2011 03:26 bijgewerkt ]

Apps die waarschuwen voor flitspalen zijn al gebruikelijk op de iPhone. Maar je zou nog meer met de iPhone kunnen doen.

De app SignalGuru voorspelt wanneer het stoplicht op groen springt, waardoor je brandstof kunt besparen. De onderzoekers van de universiteiten van MIT en Princeton schatten dat het een brandstofbesparing van 20% kan opleveren. Je bevestigt je iPhone ergens op het dashboard van de motor en start de app. De app ziet via de camera waar de verkeerslichten staan en legt vast wanneer het verkeerslicht op groen springt.

Als er genoeg verkeer langs de verkeerslichten zijn gereden, kan de software uitrekenen hoe lang de wachttijd is en over hoeveel seconden het licht weer op groen springt.
De makers van SignalGuru hadden het natuurlijk makkelijker kunnen aanpakken: door samen te werken met de instanties die de stoplichten neerzetten. 
Zij weten ook hoe de stoplichten zijn afgesteld, zoals je bij sommige voetgangers- en fietspadoversteekplaatsen al ziet: een teller geeft aan over hoeveel seconden het stoplicht op groen gaat springen. 
Het is bedoeld om te voorkomen dat mensen door rood gaan, omdat ze geen idee hebben hoe lang ze moeten wachten. Als je ziet dat over 10 seconden het licht op groen gaat, ben je sneller bereid om nog even te wachten.

De insteek van SignalGuru is anders: hier is het de bedoeling dat je je motor of auto rustig laat uitrollen, als je weet dat het stoplicht nog lang niet op groen springt. Daardoor bespaar je brandstof. Volgens de ontwikkelaars kunnen ze met een afwijking van een seconde voorspellen wanneer het stoplicht op groen gaat.

Het systeem is overal toepasbaar, als er maar genoeg mensen langs een bepaald stoplicht rijden. Voor het testen van de uitvinding hebben de onderzoekers experimenten uitgevoerd in Singapore en Cambridge (VS). Het werkt zelfs in situaties waar de verkeerslichten zich dynamisch aanpassen aan de hoeveelheid verkeer.

Helaas hebben de onderzoekers zelf geen plannen om SignalGuru om te zetten naar een app voor het grote publiek. Ze hopen dat anderen het idee verder ontwikkelen en de app op de markt brengen.
Meer informatie is te vinden in een paper van de onderzoekers: SignalGuru (PDF)

Bron: iPhoneclub

20101019 - Switching lanes fail

Geplaatst 19 okt. 2010 12:44 door Georide Ned   [ 30 aug. 2011 03:27 bijgewerkt ]

Switching lanes fail


20101015 - Blij dat ik motorrij!

Geplaatst 15 okt. 2010 00:48 door Georide Ned   [ 30 aug. 2011 03:26 bijgewerkt ]

Blij dat ik Motorrij!


20101015 - KNMV Promotiefilm

Geplaatst 15 okt. 2010 00:45 door Georide Ned   [ 30 aug. 2011 03:27 bijgewerkt ]

KNMV Promotiefilm


1-6 of 6