Cursussen Zayas


 

Menukeuze(s): Zayas / Onze honden / Homepage

 

Al na enkele weken nadat hij in huis kwam zijn we begonnen:

De Gedrag & Gehoorzaamheidstrainingen, clickertraining en ringtraining doen we bij hondensportvereniging De Brandersstad in Schiedam

Gedrag en gehoorzaamheid

Puppy cursus; september - december 2005 deze ging na de winterstop over in;

Sociale vorming; januari - mei 2006, examen 19 juni met 12 x het best haalbare resultaat Goed, 1 x Ruim Voldoende en 2 x Voldoende. Vrij vertaald naar het schoolrapport betekend dit dus 12 x 10, 1 x 8 en 2 x 6 dus Summa Cum Laude geslaagd! Een uitroepteken bij aandacht en de opmerking van de examinatrice een Heerlijke combinatie.

1e week september 2006 Ameland, workshop Stapcontact methode bij Klaas Wijnberg.

De door Klaas Wijnberg ontwikkelde "stapcontact methodiek" wordt uitgebreid beschreven in zijn boeken; De Hondenfluisteraar en het evolutionaire vervolg daarop De Puppyfluisteraar. Het is gebaseerd op een natuurlijke methode voor honden nl. lichaamstaal en niet op gesproken taal. Het is voor de superieure mens veel makkelijker om een beetje hond te worden als van de hond verlangen dat hij een beetje mens wordt. En al is het dan maar een "dialect" wat wij met onze gebaren doen maar honden pakken het veel sneller op. Een ander voordeel is dat je een veel intenser contact hebt met je huisdier want hij moet steeds naar je kijken om te weten te komen wat er moet gaan gebeuren.

september - december 2006 Elementaire Gehoorzaamheid, examen 11-12-2006, geslaagd met 2 x uitstekend, 6 x zeer goed, 3 x goed, 1 ruim voldoende en 1 voldoende. Vrij vertaald naar een schoolrapport betekend dit dus: 2 x 10; 6 x 9; 3 x 8, 1 x 7 en 1 x 6 dus Cum Laude geslaagd! Overigens werd het examen afgenomen in de stromende regen op een grasveld, dus de omstandigheden waren verre van Ideaal.

Speurles

November 2006 - heden, prive speurles. Ja, dit is toch wel het summum! We waren eerst zelf begonnen met als leidraad het bijzonder interessante en leerzame boek van Ruud Haak maar op een gegeven moment loop je vast en je weet je niet of je het goed doet enz. Dus zijn we les gaan nemen.

Ik heb lang gezocht op internet naar speurles maar overal stuitte ik op de IPO opleiding. (Internationale Prufungs Ordnung). IPO bestaat uit 3 onderdelen, speuren, appèl en manwerk. Dit zijn 3 totaal verschillende diciplines en het is geweldig als je hond deze allemaal beheerst maar het is niet mijn doel. Het onder controle hebben ven de hond (appèl) is best nuttig maar dat doen we al bij de Brandersstad. Manwerk als opleiding begrijp ik wel maar interesse.... nee dus. Ik ben blijven zoeken en mensen vragen totdat..... ik iemand tegen kwam die ons verwees naar een Haagsche school ( Dog on track ), waar Judith inmiddels onze trainster is.

Judith vroeg mij bij onze eerste les wat ik eigenlijk wilde bereiken met speuren en dat was onmiddelijk een eye opener, daar had ik nog niet over nagedacht omdat het speuren op zich gewoon heel leuk is. Al tijdens die les heb ik de beslissing genomen! Ik zou het geweldig vinden als Zayas in de toekomst een keer zou kunnen bijdragen aan het terugvinden van een mens! Of dit nu een verdwenen persoon is of ergens in de wereld na een aardbeving het is mij om het even. Het speuren is nu dan ook geheel toegelegd op het volgen van menssporen. Of nu Marianne of Judith of ikzelf een spoor uitwerk maakt niet uit. Zayas krijgt daarna even iets te ruiken van de te vinden persoon en begint te speuren.

Wij zijn dus nu bezig met de opleiding voor praktijkspeuren.

Dacht ik in het begin nog dat Zayas het allemaal zelf moest doen echter dit is teamwork in de hoogste gradatie. Ik vergelijk het een beetje met mijn eerste bowlinglessen of beter bekend bij de meeste mensen autorijles, herinnert u zich nog de eerste bocht links? Kijken in spiegels, recht vooruit, richting aangeven, afremmen, terugschakelen, weer kijken of het kan, staat er geen verbods bord, sturen, gas geven etc. en dat alles in enkele seconden!

Met de hond is het met elke stap na denken over: Waar komt de wind vandaan? Wat is het effect daarvan op dit terrein? Hoe zou mijn hond moeten reageren? Hoe reageert hij? Wat zie ik aan zijn houding? Inmiddels weet ik van Zayas dat hij een mooie speurcadans heeft! Ongeveer 2 meter diep speuren en vervolgens even een "frisse neus pakken" dit gecombineerd met een mooie staartcadans geeft aan of hij het spoor "nog heeft", komt zijn neus iets hoger en het gedrag iets frivoler dan is hij het kwijt en is mijn taak hem terug te halen naar de laatste plek waar het nog bekend was, daar maken we een cirkel en over het algemeen pakt hij vervolgens het spoor weer op.

De vorderingen zijn inmiddels duidelijk zichtbaar. Om een voorbeeld te geven was bij de eerste lessen (dus in november 2006) de lijnvoering al heel erg moeilijk (het is een lijn van 10 meter welke vastgeklikt is aan een speurtuig dat de hond om heeft) nu ben ik mijzelf nog maar nauwelijks van bewust dat ik een lijn in handen heb. Ik zie nu steeds meer signalen bij Zayas en ook hij leert elke week, dingen die ik hem in het begin steeds moest "vertellen" gaat hij meer en meer zelf doen.

Woensdag 28 maart 2007 kwam veel eerder dan verwacht de overgang naar een hardere grondsoort. Een grote grasvlakte (Het Malieveld) en vervolgens het Haagsche bos. Oef dat was even slikken. Eerst een (succes IPO ;) spoortje) op het Malieveld en vervolgens 2 sporen in het bos. Het was al behoorlijk lang droog geweest en dat maakte het niet makkelijk maar het werd mijn grootste inzinking sinds we begonnen. Allemaal best wel te verklaren maar er ging veel mis, ik zag bijna geen enkele aanwijzing van Zayas, er lagen tientallen stuks zwerfvuil op het Malieveld dus een suc6 spoor is het zeker niet geworden. En ook in het bos ging het niet goed. Natuurlijk weet ik dat opleidingen met pieken en dalen gaan maar omdat het tot op heden als een leien dakje ging was dit best even teleurstellend. Maarrrrr als je het diepe niet ingaat dan hoef je ook geen zwemmen te leren en volgende week gaat het vast en zeker beter.

Inmiddels speuren we alweer een maand of 3 op het Malieveld en het Haagsche bos. Wederom zijn de vorderingen duidelijk zichtbaar, zowel bij Zayas als bij mij. Inmiddels is heel duidelijk dat speurles met pieken en dalen gaat maar de dalen worden voor mij voorspelbaarder. Elke keer als je naar een nieuwe speuromgeving gaat (al is het in het voor ons althans hetzelfde bos) Op die nieuwe locatie staan weer andere struiken en bomen, lopen andere mensen en ook andere honden. Afgelopen week (laatste week juni 2007) bv zijn we naar een ander deel van het bos gegaan, dit stuk grenst aan het prive paleis van Beatrix. Ik vond het zelf heel fijn dat ik constateerde dat Zayas allemaal nieuwe prikkels ervaarde en het eerste stuk van het eerste spoor was hij "niet helemaal bij de les". Maar nu wist ik hoe dat kwam. Judith maakt het elke week ook moeilijker. Hetzij door meer verhard te lopen, danwel een langer spoor en zo heeft ze nog een aantal trucjes in haar tas. Als het aan de ene kant moeilijker wordt dan zorgt judith dat de andere aspecten van het speuren weer wat makkelijker zijn en zo kunnen we beide weer wennen  aan het "nieuwe element".  

Hier zijn een paar foto's, gemaakt door Marianne tijdens de les van 31 januari 2007.

Het is inmiddels alweer 2008, het speuren wordt steeds moeilijker gemaakt, na een korte periode Zayas te laten wennen aan het feit dat we niet meer recht op het spoor aankwamen maar in een gevarieerde hoek van 15 graden tot 350 graden moet hij het begin van het spoor dus helemaal zelf gaan zoeken en in de juiste richting gaan volgen.  Het speurterrein wordt ook steeds moeilijker, meer en meer werken we verhard al bllijft dat tot op heden zeer moeilijk te volgen, een grindpad is dan nog iets "makkelijker" dan bv tegels want daar waait "het spoor" makkelijker vanaf, vooral met veel wind ontstaat dan de z.g. "verwaaiing". komende week gaan we naar een nieuw oefenterrein om alleen maar verhard te werken, ik ben benieuwd, vooraf verwacht ik geen wonderen op nieuw terrein. Judith heeft ook al een begin gemaakt met een z.g. "backtrack" (vrij vertaald, de te vinden persoon gaat een bepaalde richting op en besluit na korte of langere tijd hetzelfde stuk tegengesteld te lopen. In feite liggen er dan dus 2 sporen. Op 10 januari gebeurt er iets dat ik fantastisch vond en hoop nog meer mee te maken. Een zusje van Zayas is terecht gekomen in het Brabantse Steenbergen en heeft inmiddels ook het speurvirus te pakken en het fantastische gebeurde, Zayas en Alva hadden samen een speurles. Eerst nog ff dollen met elkaar en toen aan het werk.

ff dollen

Leuk he Zus, ja, dat ik dit mag meemaken.

Alva en Martine, een fraaie combinatie, ga zo door! Trainster Judith erachter om te kijken of alles goed gaat. Na een spoor komt er dan feedback.

 Ringtraining

December 2006 - Juni 2007 ringtraining, over deze training valt eigenlijk niet zoveel te vertellen, het voornaamste is het uitvoeren van de "drill", dus driehoekjes lopen en recht op en neer met de hond tussen de handler en de keurmeester. Er is elke week een keurmeester aanwezig. Ook de hond "neerzetten" wordt getraind en de keurmeester moet dan de hond overal kunnen betasten zonder dat deze in de stress raakt. Dit alles wordt dan voorzien van tips & tricks voor in de echte ring. De totale cursus bestaat uit 13 lessen met een frequentie van 1 x per 2 weken. 


Op 3 juli 2007 was het zover, examen ringtraining. Voor het examen waren buiten onze vaste trainer/keurmeester Hans van Raad de externe keurmeesters Jan de GIds en Mieke Viegen Rappange "gestrikt" om het examen af te nemen. Het ging allemaal heel officieel met een "mini" catalogus en ringnummer. Er werd ook hier alfabetisch gekeurd dus we waren weer in het laatste deel aan de beurt. Er wordt tijdens het examen een beoordeling gemaakt op 11 showonderdelen en voor elk deel is een score van 0 tot 10 te behalen. Na alle beoordelingen gaan de keurmeester met helpers in conclaaf om de punten te noteren op individuele rapporten en vervolgens komt de plaatsing. En ja hoor we waren weer de beste met 97 van de 110 te behalen punten. Dus Zayas heeft er weer een fraaie beker bij, Januari 2008 gaan we weer af en toe een lesje nemen om de puntjes op de i te zetten voor de wereldkampioenschappen.

Clickertraining

Januari 2007 - oktober 2007. We hebben er voorlopig(?) even een punt achter gezet, een hele leuke ervaring maar als je weet hoe het clickeren werkt kan je het thuis ook doen zonder verdere training nodig te hebben, zo kan je de hond diverse "klusjes" aanleren zoals deur dicht doen, knijpers aangeven, een spons in de emmer te gooien enz.


Menukeuze(s): Zayas / Onze honden / Homepage