ΚΑΙΡΟΣ ---- ΚΑΙΡΟΣ-ΚΛΙΜΑ (Υπο κατασκευή)
πρόγνωση καιρού από το weather.gr


Κλίμα
Από τη Βικιπαίδεια
Τροπικό κλίμα ομβρόφιλων δασών█ Κλίμα σαβάνας█ Κλίμα στέπας█ Κλίμα ερήμου█ Κλίμα μεσογειακού τύπου█ Υγρό εύκρατο κλίμα█ Σινικό κλίμα█ Υγρό ηπειρωτικό κλίμα█ Διασιβηρικό κλίμα█ Ψυχρό κλίμα, ξηρό κατά τους θερινούς μήνες█ Κλίμα τούνδρας█ Πολικό κλίμα
Γη, ο «γαλάζιος πλανήτης»Κλίμα ονομάζεται η μέση καιρική κατάσταση ή καλύτερα ο μέσος καιρός μιας περιοχής, που προκύπτει από τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις των διάφορων μετεωρολογικών στοιχείων. Το κλίμα επομένως είναι κάτι διαφορετικό από τον καιρό, που χαρακτηρίζεται σαν μια φυσική κατάσταση τηςατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια μιας μικρής χρονικής περιόδου. Το κλίμα παίζει σπουδαιότατο ρόλο, τόσο στο φυτικό όσο και στο ζωικό βασίλειο. Από το κλίμα ορίζονται οι ζώνες της βλάστησης καθώς και η κατανομή των ζώων και των ανθρώπων πάνω στη γη. Ο τύπος ενός κλίματος συνήθως καθορίζεται από την ταξινόμηση κατά Köppen, που υιοθετεί διαφορετικές κλιματικές ζώνες με βάση τη βλάστηση κάθε περιοχής.

Οι παράγοντες που συντελούν στη μεταβολή του κλίματος από τόπο σε τόπο είναι:
Γεωγραφικό πλάτος και υψόμετρο
διανομή ξηράς και θάλασσας
ανάγλυφο και κάλυψη του εδάφους
άνεμοι
κέντρα υψηλής και χαμηλής πίεσης κ.ά.

Η διάκριση των διάφορων ποικιλιών κλιμάτων έγινε γύρω στον 5ο αιώνα από τους αρχαίους Έλληνες. Η γη διαιρείται σε πέντε ζώνες ανάλογα με το κλίμα:
Ισημερινή ή διακεκαυμένη
δύο εύκρατες και
δύο πολικές.

Η πρώτη αυτή διαίρεση της γης σε ζώνες βελτιώθηκε κι έγινε νέα διαίρεση σε ζώνες θερμοκρασίας ανέμου και βροχής. Επειδή όμως οι διάφορες ζώνες είναι φυσικό να μην έχουν το ίδιο κλίμα, έγινε μια ταξινόμηση κατά την οποία ενώνονται τα διάφορα κλιματικά στοιχεία και συνιστούν τους κλιματικούς τύπους. Οι βασικότεροι κλιματικοί τύποι είναι:
Ηπειρωτικός ή χερσαίος
θαλάσσιος ή ωκεάνιος και
τύπος ορέων και ύψους.

Παράλληλα με αυτή την ταξινόμηση έγιναν στα τελευταία χρόνια κι άλλες προσπάθειες ταξινόμησης των κλιμάτων για γεωργικούς κυρίως σκοπούς. Την τελευταία ταξινόμηση την έκανε ο Άγγλος κλιματολόγος Μπρουκς, που διαίρεσε τη γη σε εννιά ιδιαίτερες περιοχές, με βάση τον οικισμό των ανθρώπων και σε συνδυασμό με την οικονομική γεωγραφία και την ανθρώπινη δραστηριότητα. Οι ιδιότητες του κλίματος επιδρούν όχι μόνο στο υλικό, αλλά και στο ηθικό και πνευματικό στοιχείο του ανθρώπου, αυτές επιβάλλουν τον τρόπο της ζωής, αναπτύσσουν το φρόνημα και γενικά παρέχουν τα σπουδαιότερα στοιχεία της ηθικής και υλικής κατάστασης των λαών. Οι άριστοι λαοί κι οι μεγαλύτεροι πολιτισμοί αναπτύχθηκαν στα εύκρατα κλίματα, ενώ στα θερμά ή τροπικά και τα ψυχρά ο άνθρωπος άργησε να προοδέψει στον πολιτισμό. Η τοπική επίδραση της βλάστησης στο κλίμα δρα κατά γενικό τρόπο ψυκτικά, γιατί τα φυτά από τη μία μεριά απορροφούν μέρος απ' την ακτινοβολούμενη ηλιακή ενέργεια που μετατρέπουν σε δυναμική ενέργεια, από την άλλη εκθέτουν στον αέρα εκτεταμένες επιφάνειες, που εξατμίζουν την υγρασία που αντλούν από τη γη. Τα θαλάσσια κλίματα είναι γενικά βροχερότερα από τα ηπειρωτικά.

Είδη κλιμάτων:

Αλπικό: Παρατηρείται κυρίως στις Άλπεις
Αμαζόνιο: Παρατηρείται στην περιοχή του Αμαζόνιου
Ανδεωνικό: Παρατηρείται στην περιοχή των Άνδεων
Αννάμιο: Παρατηρείται στο Αννάμ της Ινδοκίνας
Άκρατο
Αράλιο: Παρατηρείται στη λίμνη Αράλη της Ασίας
Αρμορικανικό: Παρατηρείται στη Βρετάνη της Γαλλίας
Βεγγάλιο: Τροπικός τύπος της κατηγορίας των κλιμάτων των μουσώνων. Παρατηρείται στη Βεγγάλη και στο Βεγγαλικό κόλπο
Βοσγιακό: Παρατηρείται στη Λορένη, σε μέρος της Καμπανίας και στη Βουργουνδία
Βρετανικό: Παρατηρείται σ' όλες τις ακτές που διαβρέχονται από τον ωκεανό, από την Ιρλανδία μέχρι την Ισπανία και τις βόρειες ακτές της Πορτογαλίας
Γουινέιο: Παρατηρείται στη δυτική Αφρική, κυρίως, σε μεγάλο τμήμα των ακτών του κόλπου της Γουινέας
Δουναβικό: Παρατηρείται έξω από την κοιλάδα του Δούναβη, στην πεδιάδα του Πάδου καθώς και στις νότιες περιοχές της Ρωσίας
Ελληνικό: Παρατηρείται κυρίως στην Ελλάδα
Ερημικό: Λέγεται το κλίμα που ο σχηματισμός του εξαρτάται μόνο απ' την ποσότητα της ηλιακής ακτινοβολίας. Επικρατεί στις ερημικές περιοχές (δηλαδή της περιοχές στις οποίες οι βροχές είναι λιγότερες από 13 εκατοστά τον χρόνο) Την ημέρα η θερμοκρασία είναι υψηλή (40-45), ενώ τη νύχτα πέφτει απότομα στους -5.
Εύκρατο:Χαρακτηρίζεται από μέτριες θερμοκρασίες και βροχοπτώσεις
Ωκεάνιο: επικρατεί σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα και χαρακτηρίζεται από αρκετές βροχές και μέτριες θερμοκρασίες
Ηπειρωτικό: Επικρατεί κυρίως στο εσωτερικών των ηπείρων και χαρακτηρίζεται από πολύ ψυχρούς χειμώνες και από πολύ θερμά καλοκαίρια
Μεσογειακό: Επικρατεί στη Μεσόγειο και σε λίγες άλλες περιοχές του κόσμου όπως είναι η Χυλή. Χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες, ξερά καλοκαίρια και από λίγες βροχές που πέφτουν κυρίως το χειμώνα και το φθινόπωρο.
Πολικό: Επικρατεί στις πολικές ζώνες της γης και χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το καλοκαίρι είναι σύντομο και ο χειμώνας διαρκεί περίπου 11 μήνες τον χρόνο. Τα ατμοσφαιρικά κατακρημνήσμαα είναι σχεδόν ελάχιστα (όσα και στην έρημοκαθώς το νερό παγώνει αμέσως πάνω στο έδαφος.
Ύψους: Επικρατεί σε πολύ μργάλο υψόμετρο και διαφέρει από τόπο σε τόπο

Καιρός-Κλίμα

Ο καιρός είναι η κατάσταση της ατμόσφαιρας σε μιά ορισμένη χρονική στιγμή καθώς και η εξέλιξη αυτής της κατάστασης από τη γένεση ως το θάνατο των ατμοσφαιρικών διαταραχών που επηρεάζουν τη συγκεκριμένη περιοχή.

Η θερμοκρασία του αέρα, η ατμοσφαιρική πίεση, η υγρασία, ο άνεμος, τα νέφη, τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα (βροχή,χιόνι,χαλάζι) και η ορατότητα είναι τα μετεωρολογικά στοιχεία που καθορίζουν τον καιρό ενός τόπου. Επειδή τα παραπάνω στοιχεία δεν παραμένουν σταθερά, ο καιρός διαρκώς μεταβάλλεται.

Κλίμα είναι ο μέσος καιρός και προσδιορίζεται από τις μέσες τιμές των μετεωρολογικών παραμέτρων για χρονικά διαστήματα της τάξης των τριάντα ή και περισσότερων ετών. Η έννοια του κλίματος, ωστόσο , περιλαμβάνει και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε μιά περιοχή. Αυτό είναι αναγκαίο, διότι η συχνότητα εμφάνισης των ακραίων καιρικών φαινομένων μας βοηθά να διακρίνουμε κλιματικές διαφορές μεταξύ δύο περιοχών οι οποίες έχουν ίδιες ή σχεδόν ίδιες τις μέσες τιμές των μετεωρολογικών παραμέτρων.

Η βασική αιτία που δημιουργεί τον καιρό είναι η ηλιακή ενέργεια. Ουσιαστικά η ηλιακή ενέργεια θέτει σε κίνηση μια μηχανή, της οποίας τα κινητά μέρη είναι οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα και τα καύσιμά της είναι οι υδρατμοί που παράγονται με την εξάτμιση του νερού.

Η ηλιακή ενέργεια όμως μόνη της δεν θα μπορούσε να προκαλέσει τα καιρικά φαινόμενα αν δεν υπήρχε η ατμόσφαιρα. Η ατμόσφαιρα της Γης με τους υδρατμούς της, το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και τα άλλα αέρια που λειτουργούν, κατά κάποιο τρόπο, όπως το πλαστικό ή το τζάμι στα θερμοκήπια. Αν δεν υπήρχε η ατμόσφαιρα η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μας θα ήταν περίπου -18 βαθμοί Κελσίου και τότε είτε δε θα υπήρχε ζωή στη Γη είτε, αν υπήρχε, δε θα είχε τη σημερινή της μορφή. Η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες οφείλεται στην αυξανόμενη ένταση του ατμοσφαιρικού θερμοκηπίου λόγω της αύξησης της συγκέντρωσης κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Πηγή: "Καιρός: Ο γιός της Γης και του Ήλιου" Τόμος Ι "Η Γνώση" Δημήτρης Ζιακόπουλος

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το παγκόσμιο κλίμα είναι:
Η απόσταση του τόπου από τη θάλασσα.
Το γεωγραφικό πλάτος
Το υψόμετρο και
Οι τοπικές συνθήκες.

Οι κλιματικοί τύποι είναι:

Το εύκρατο, το ηπειρωτικό, το πολικό, το μεσογειακό, το ορεινό το τροπικό, και το κλίμα της ερήμου.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΤΥΠΩΘΕΙ ΤΡΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: 

1ο Συμπέρασμα: Οι κλιματικές μεταβολές έχουν συμβεί κατά το γεωλογικό, προϊστορικό και ιστορικό παρελθόν και δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά .
2ο Συμπέρασμα: Παρατηρείται μια περιοδικότητα στις κλιματικές μεταβολές, επιστημονικά
τεκμηριωμένη.
3ο Συμπέρασμα: Η περιοδικότητα των κλιματικών αλλαγών μπορεί να είναι μικρής ή
μεγαλύτερης διάρκειας.

Παλαιότερες απόψεις για την περιοδικότητα:
Μέχρι πριν μερικές 10ετίες δεχόμασταν
4 παγετώδεις περιόδους, κατά τα τελευταία 2.000.000 έτη περίπου (Τεταρτογενές) και
4 μεσοπαγετώδεις περιόδους.
Σήμερα έχει διαπιστωθεί ότι πέραν αυτών υπήρξαν και άλλες περίοδοι κλιματικών αλλαγών, όπως:
Κύκλοι των 400.000 ετών , των 100.000 ετών και των 10.000 ετών
Μικρότερες περίοδοι, των 500 ετών και
Περίοδοι 100-150 ετών (ψευδοκύκλοι)
Η απότομη αλλαγή του κλίματος μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε δεκαετίες ή σε αιώνες.
Και τα δύο είναι απότομα γεγονότα, επειδή είναι γρήγορα σχετικά με την αιτία.Πολύ σημαντική στην εξέλιξη του ανθρώπου θεωρείται η μικρής διάρκειας παγετώδης εποχή που σημειώθηκε πριν από 12500-11400 χρόνια (Νεώτερη Δρυάδα ). Σε μια σύντομη περίοδο, που διήρκησε περίπου έναν αιώνα, οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, επέστρεψαν γρήγορα σε σχεδόν παγετωνικές συνθήκες και ανέβηκαν πάλι με ταχείς ρυθμούς.
Η περίοδος αυτή ονομάστηκε Νεώτερη Δρυάδα (από ένα μικρό αρκτικό λουλούδι).
Μουσώνας

Από τη ΒικιπαίδειαΣύννεφα των μουσώνων πάνω από τοΦοίνιξ της Αριζόνα

Με την ονομασία Μουσώνες φέρονται ισχυροί εποχικοί άνεμοι που δημιουργούνται κυρίως στον Ινδικό Ωκεανό και στη Ν. Σινική θάλασσα (ΝΑ. Ασία), καθώς και σε άλλες περιοχές της Γης. Το όνομα τους προέρχεται από την αραβική λέξη "μονσούν", που σημαίνει εποχικός.

Οι Μουσώνες ανάλογα της εποχής που πνέουν διακρίνονται σε χειμερινούς και σε θερινούς μουσώνες, που παρουσιάζουν αντίθετες μεταξύ τους φορές (διευθύνσεις). Κατά μεν τους χειμερινούς μήνες πνέουν από τιςΗπείρους προς τους Ωκεανούς, κατά δε τους θερινούς μήνες αντίστροφα, από τους Ωκεανούς προς τις Ηπείρους. Οφείλονται κυρίως στη διαφορά της θερμοκρασίας αέρος και κατά συνέπεια, της ατμοσφαιρικής πίεσης που παρατηρείται μεταξύ των Ηπείρων και των Ωκεανών, τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι.

Γενικά οι Μουσώνες εξαφανίζουν το σύστημα των αληγών ανέμων στις περιοχές του Βoρείου Ινδικού και της Ινδικής θάλασσας.
Μουσώνες Ινδικού 

Χειμερινοί και θερινοί μουσώνες του Ινδικού πάνω από την Ινδία, με τις ημερομηνίες άφιξης.

Οι λεγόμενοι "Μουσώνες Ινδικού" είναι μουσώνες που πνέουν ιδιαίτερα στον Ινδικό Ωκεανό και που χαρακτηρίζονται ανάλογα της εποχής σε χειμερινούς και σε θερινούς μουσώνες, εκ των οποίων περισσότερο επικίνδυνοι είναι οι θερινοί.
Χειμερινοί μουσώνες 

Οι χειμερινοί μουσώνες Ινδικού, οφείλονται κυρίως στην επικράτηση, κατά τους μήνες από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο, (στο Β. Ημισφαίριο) υψηλών βαρομετρικών πιέσεων πάνω από την Ασιατική Ήπειρο, (Αντικυκλώνας της Σιβηρίας), σε αντίθεση με τον Ινδικό Ωκεανό, όπου παρατηρείται μεγαλύτερη θερμοκρασία της θάλασσας κατά τον Χειμώνα, (σε σύγκριση με τις παρακείμενες ηπειρωτικές περιοχές), με συνέπεια να επικρατούν εκεί χαμηλότερες πιέσεις. Έτσι ο αντικυκλώνας της Σιβηρίας αρχίζει να κατέρχεται νοτιότερα και να δημιουργούνται άνεμοι με διεύθυνση Β. ΒΑ. και με ταχύτητα 28 μέχρι 32 κόμβους που πλησιάζουν την ταχύτητα της μέτριας θύελλας. Οι χειμερινοί αυτοί μουσώνες πνέουν με την ίδια σταθερότητα των αληγών ανέμων.

Οι γενικές καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια των χειμερινών μουσώνων είναι αίθριος καιρός, δηλαδή ανέφελος ουρανός, με μικρή περιορισμένη βροχόπτωση και χαμηλές θερμοκρασίες. Περιοχές που προσβάλλονται απ΄ αυτούς τους ανέμους είναι όλες οι χώρες του Αραβικού κόλπου, το Ιράν, το Πακιστάν, ελάχιστα το Αφγανιστάν, η Ινδία, οι χώρες της ΝΑ. Ασίας και εντονότερα όλος ο Ινδικός Ωκεανός.
Θερινοί μουσώνες [Επεξεργασία]

Οι θερινοί μουσώνες του Ινδικού οφείλονται στο ότι κατά τους θερινούς μήνες στο Β. Ημισφαίριο ο Σιβηρικός αντικυκλώνας αποσύρεται από τις περιοχές της Ν. Ασίας και περιορίζεται αποκλειστικά στη Σιβηρία. Αντίθετα με την υπερθέρμανση των νοτίων ηπειρωτικών περιοχών δημιουργείται εκτεταμένο πεδίο χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων που το κέντρο του φθάνει πάνω από τις νότιες ηπειρωτικές περιοχές. Ταυτόχρον και επειδή ο Ινδικός Ωκεανός δεν θερμαίνεται το ίδιο, δημιουργούνται υψηλές βαρομετρικές πιέσεις εγγύτερα των περιοχών. Η παραπάνω διάταξη των βαρομετρικών πιέσεων έχει ως συνέπεια να δημιουργούνται άνεμοι (μουσώνες - εποχικοί) σφοδρότεροι των χειμερινών με διεύθυνση ΝΔ., πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό και των Σινικών θαλασσών (Βορείας και Νοτίου).

Γενικά οι Θερινοί μουσώνες του Ινδικού συνοδεύονται από καταρρακτώδεις βροχές. Οι βροχές αυτές εκδηλώνονται κυρίως στις υπήνεμες ακτές και στη ηπειρωτικές ζώνες της νότιας και ΝΑ. Ασίας και προέρχονται από απότομη άνοδο του αέρα είτε από πρόσκρουση στις ορεινές ακτές, ή παραθαλάσσιους ορεινούς όγκους, είτε από υπερθέρμασή του. Είναι δε πολύ συχνές στις ακτές της Ινδίας και ΝΑ. Ασίας που όμως χρονικά είναι περιορισμένες. Γίνεται συνεπώς αντιληπτό πως όταν πνέουν οι θερινοί μουσώνες μέσα στον Ινδικό δεν συνοδεύονται με βροχές. .
Κατά τον ίδιο τρόπο δημιουργούνται και οι θερινοί μουσώνες που παρατηρούνται στις δυτικές ακτές της Αφρικής από Μαρόκο και νότια.

 

 
 
 

weatherspark


Sat24.com Satellite image

Waning crescent moon, 33% lit

[Current Moon Phase]

  
World, Europe, Southern Europe, Greece

Mitilíni, Greece - Sunrise, sunset, dawn and dusk times, table

Date Sunrise Sunset Length Change Dawn Dusk Length Change
Today 07:25 18:33 11:08   06:58 19:00 12:02  
+1 day 07:26 18:32 11:06 00:02 shorter 06:59 18:59 12:00 00:02 shorter
+1 week 07:32 18:23 10:51 00:17 shorter 07:05 18:51 11:46 00:16 shorter
+2 weeks 06:40 17:15 10:35 00:33 shorter 06:12 17:42 11:30 00:32 shorter
+1 month 06:57 16:59 10:02 01:06 shorter 06:29 17:28 10:59 01:03 shorter
+2 months 07:26 16:52 9:26 01:42 shorter 06:56 17:22 10:26 01:36 shorter
+3 months 07:32 17:15 9:43 01:25 shorter 07:02 17:44 10:42 01:20 shorter
+6 months 06:35 19:52 13:17 02:09 longer 06:08 20:20 14:12 02:10 longer
Notes: Daylight saving time, * = Next day. Change preferences.

Mitilíni, Greece - Sunrise, sunset, dawn and dusk times, graph

Mitilíni - sunrise, sunset, dawn and dusk times for the whole year in a graph
23 22 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 09 08 07 06 05 04 03 02 01 00
Darkness Dawn Sunshine Dusk Notes: How to read this graph? Change preferences.

Mitilíni, Greece - Sun path diagram

Mitilíni - Sun path diagram (solar path diagram, sun chart, solar chart)
Sun path

Today

June 21

December 21

Annual variation

Equinox (March and September)
Sunrise/sunset

Sunrise

Sunset
Time

00-02

03-05

06-08

09-11

12-14

15-17

18-20

21-23
Notes: = Daylight saving time, * = Next day. How to read this graph? Change preferences.

Mitilíni, Greece - Solar energy and surface meteorology

Variable I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Insolation, kWh/m²/day 1.65 2.32 3.44 4.67 6.08 6.99 7.12 6.20 4.71 2.99 1.93 1.40
Clearness, 0 - 1 0.38 0.40 0.45 0.48 0.55 0.61 0.63 0.61 0.56 0.46 0.41 0.36
Temperature, °C 5.77 5.91 8.56 13.60 19.08 23.51 25.96 25.73 22.14 17.02 11.28 7.15
Wind speed, m/s 5.51 7.01 6.41 5.64 4.68 4.73 4.80 4.44 4.73 6.48 5.48 5.62
Precipitation, mm 124 96 75 47 26 9 4 5 14 37 92 142
Wet days, d 11.9 10.3 8.9 7.8 5.0 3.9 5.7 5.6 4.6 5.2 8.6 12.3
These data were obtained from the NASA Langley Research Center Atmospheric Science Data Center; New et al. 2002
Notes: Help. Change preferences.

Mitilíni, Greece - Basic information

Latitude: +39.11 (39°06'36"N)
Longitude: +26.55 (26°33'00"E)
Time zone: UTC+2 hours
Local time: 08:18:12
Country: Greece
Continent: Europe
Sub-region: Southern Europe
Distance: ~270 km (from your IP)
Altitude: ~50 m
Change preferences.
Mitilíni
Mitilíni on world map. Features current solar terminator dividing day and dark sides of earth. Antarctica Americas Africa Oceania Oceania Europe Asia


 Σύνδεση σε  |  Πρόσφατη δραστηριότητα ιστοτόπου  |  Ιστορικό αναθεωρήσεων  |  Όροι  |  Αναφορά κατάχρησ
Υποσελίδες (1): ΚΑΙΡΟΣ-ΚΛΙΜΑ
Comments