Rijeke

 

Rijeke žile kucavice. Ljudi naseljavaju obale rijeka i potoka još od najranijih vremena jer su ondje nalazili vodu za piće. Krajolik uz rijeke bio je i još uvijek jest od velike važnost.Rijeke se obično reguliraju u korist napretka, kako bi se poboljšala njihova plovnost ili kako bi se iskoristila njihova snaga za stvaranje energije.

 
 

 Najljepša rijeka na svijetu

 
'Najljepša rijeka na svijetu', 'rijeka pet boja'i 'rijeka koja vodi u raj' – sve su to nazivi ove rijeke koja slovi za jedinstveno prirodno čudo. 
Rijeka Caño Cristales veći se dio godine ne razlikuje od ostalih rijeka, međutim svake godine njome se razliju dugine boje. 
 
Jedinstvena kolumbijska rijeka Caño Cristales svake godine nakratko procvjeta. U tom je kratkom razdoblju njezina koloristička osebujnost zaista nevjerojatna.
 
Za vrijeme suhih razdoblja nema dovoljno vode za razvoj života u rijeci, no između vlažnog i suhog razdoblja, kada su uvjeti u rijeci idealni, mnoge vrste algi i mahovina procvjetaju pružajući nevjerojatni spektar boja.
 

 
 

YouTube videozapis

 
 
Najveće rijeke svijeta
 
Amazona
Amazona je druga najduža rijeka na svijetu i presijeca najveću tropsku šumu na svijetu. Sa svojih 6280 kilometara (prema nekim podacima ima i 6750 kilometara), jedino je Nil duži od nje. Ali ako već nije najduža, onda je zasigurno najšira rijeka. Španjolski istraživač Francisco de Orellana je bio prvi Evropljanin koji je otišao duboko u to područje. Dao joj je ime Amazona 1542. godine, jer je vidio mnogo plemena žena ratnica koje su ga podsjetile na Amazonke iz grčke mitologije.
 

 
 

YouTube videozapis

Nil
 
 

Rijeka Nil

Duljina

6,650 km

Nadmorska visina izvora

1.134 m

Prosječni istjek

2.830 m3/s

Površina porječja

3.400.000 km2

Izvor

Viktorijino jezero

Ušće

Delta Nila

Pritoci

Bijeli Nil,Plavi Nil

Države

Uganda,Sudan,Egipat

Gradovi

Kartum,Kairo,Asuan

Ulijeva se u :

Sredozemno more

 
 

 
 

YouTube videozapis

 
 
 
Jangce
 

Rijeka  Jangce

Duljina

6,380 km

Nadmorska visina izvora

5.042 m

Prosječni istjek

31.900 m3/s

Površina porječja

1.775.000 km2

Izvor

Tagla-planina

Ušće

Istočno Kinesko more

Zemlje slijeva

Narodna Republika KIna


 

 
Najzagađenije rijeke svijeta

 

Rijeka Citarum,Indonezija
 

Rijeku Citarum smatra se najzagađenijom rijekom na svijetu. Zatrovana je kanalizacijom i smećem iz tvornica i kućanstava. Azijska Banka za obnovu i razvoj dosad je u čišćenje rijeke uložila 500 milijuna američkih dolara.

Nedavno istraživanje o Žutoj rijeci u Kini pokazalo je da i ona spada u sam vrh onečišćenih rijeka svijeta. Čak trećina rijeke više nije upotrebljiva čak ni za poljoprivredu i tvornice
 
 


 

PicasaWeb niz slajdova

 

YouTube videozapis

 
 
 

Rijeke

 
 
Comments