DE LANGE VII-57 III.a.4 Wilhelmina P.R. de Lange

De Lange, Wilhelmina Petronella Rudolfine

ouders: Daniel de Lange en Alida Maria van Oordt

geboren: Amsterdam 21-5-1875

gedoopt:

overleden: 16-12-1922

begraven:

beroep: zanglerares (o.m. lerares van Jo Vincent en Faniëlla Lohoff)

woonplaats / adres:

gehuwd: Trouwt Amsterdam 18-7-1901

Johan Frederik de Veer

ouders: Stephan Willem de Veer en Helena Elisabeth Holma

geboren: Amsterdam 4-11-1876

gedoopt:

overleden: Amsterdam 14-3-1916

begraven:

beroep: pianist

woonplaats / adres

    1. Helena Elisabeth de Veer, geboren: Amsterdam 27-5-1905

    2. overleden: Amsterdam 7-2-1906

    3. Daniëla Stephanie Lydia Helene de Veer, geboren: Amsterdam 4-5-1910

    4. overleden: na 1947

    5. beroep:

    6. woonplaats / adres: Davos (?-1932)

    7. relatie: trouwt Amsterdam 15-9-1932 (echtscheiding Bezirkgericht Zürich 7-2-1941)

    8. Alettus Frederik Rohn, geboren: Zwolle 1-11-1902

    9. overleden:

    10. beroep: beoogd leider van een internaat te Seefeld (bij Tirol)

    11. woonplaats / adres: Davos (1938)

    12. ouders: Jan Herman Rohn en Petronella Antonia Lemmen

Biografische aantekeningen

“Mevr W. DE VEER-DE LANGE, geb. te AMSTERDAM, en oud-leerlinge van't Conservatorium aldaar, is hoofd-leerares in den solozang aan de Muziekschool van Toonkunst te HAARLEM. Zij is een bekende paedagoge van wie reeds verscheidene leerlingen in het buitenland met succes optraden. Verleden jaar maakte zij in verschillende steden van ons land grooten opgang met uitvoeringen van het onder haar leiding staand "Amsterdamsch Vrouwenkoor". In de maand mei zal zij te Amsterdam, Den Haag en elders kerkconcerten geven, in samenwerking men den organist CORN. DE HOEFF en den violist FIEDLER. Zij treedt alleen op wanneer het ten doel heeft nieuwe composities van den heer DANIEL DE LANGE te vertolken.

- De heer JOHAN DE VEER, haar eega, eveneens Amsterdammer van geboorte, is hoofdleeraar voor piano aan dezelfde muziekschool te Haarlem. Hij studeerde aan het Amst. Conservatorium en te Parijs. Ook hij staat als paedagoog zeer gunstig bekend. Als pianist munt hij uit door groote artisticiteit, meesterlijke voordracht en een zeldzaam talent als accompagnateur. Herhaaldelijk concenteerde hij in ons land en daar buiten, o.a. met Karl MAYER, Etta MADIER e.a., dit jaar ook met het Sevczikkwartet in Holland en Berlijn, steeds met groot succes.” (Bron: “Prins der geïllustreerde bladen 17-4-1909, p. 192)

Bronnen

    • 1922, 18-12: Het Vaderland: “MEVR. DE VEER—DE LANGE. † Te Amsterdam is Zaterdag in de Boerhaavekliniek op 47jarigen leeftijd overleden mevrouw Wilhelmina de Veer-de Lange, directrice van het muziekinstituut te Haarlem. Wilhelmina de Lange, dochter van Daniël de Lange, ontving haar opleiding aan de muziekschool en het Conservatorium te Amsterdam, voornamelijk voor zang. Zij werd in 1905 benoemd tot hoofdleerares in den zang aan de muziekschool van Toonkunst te Haarlem en in 1909 aan die te Amsterdam.

    • Mevr. de Veer-de Lange, weduwe van den pianist Johan de Veer, was een bekwame pedagoge, van wie verscheidene leerlingen in het buitenland met succes zijn opgetreden. In 1907 maakte zij grooten opgang met de uitvoeringen van het Amsterdamsche Vrouwenkoor, dat onder haar leiding stond en geheel uit haar leerlingen was samengesteld. Met genoemd koor heeft zij daarna in vereeniging met den organist Tournemire uit Parijs en de violisten Carl Flesch en Heinrich Fiedler o.a. kerk-concerten te Amsterdam en elders gegeven.

    • De overledene was tot voor korten tijd even eens leerares aan den cursus van den Bond van Amsterdamsche zangverenigingen en maakte geregeld deel uit van de examencommissies voor muziek hier ter stede. De crematie van het stoffelijk overschot zal Woensdag op Westerveld plaats hebben.”

    • Maçonniek tijdschrift, jrg 23, 1932-1933, no 2, 01-10-1932: hierin wordt aandacht besteedt aan de zeer uitzonderlijke huwelijkswijding in de vrijmetselaarsloge “le Préjugé Vaincu” te Deventer van het huwelijk van broeder Alettus Frederik Rohn met Daniëla Stephanie Lydia Helène de Veer, in de middag nadat zij ’s ochtends in Amsterdam waren getrouwd. “En nogmaals nam Broeder Wehlburg het woord en wees er op, hoe de jongelui eerst hedenochtend te Amsterdam (meen ik), de wettelijke burgerlijke sanctie op hun huwelijk gekregen hadden. Maar hoe hij zich levendig kon voorstellen, dat er personen zijn, die met deze administratieve handeling niet tevreden kunnen zijn en gaarne wijding wenschten en daarom riep hij thans het bruidspaar aan het Altaar, deed hen de rechterhand ontblooten en knielen en sprak toen: „Thans vraag ik van U, neen ik eisch, krachtens de macht, mij door U geschonken, de gelofte, of gij bereid zijt gedurende Uw geheele leven, ja gedurende uw geheele bestaan, u aan elkander te wijden, uzelf weg te cijferen, eigen belang niet te doen tellen, waar het geldt het waarachtig geluk van elkander, voor elkander alles te zijn, elkander te willen steunen en helpen, om aldus samen den weg te bewandelen, die leidt omhoog naar de hoogste waarheid." Ter bezegeling dezer gelofte legde hij dan de rechterhanden van het jonge paar in elkander. En met een „Uw huwelijk zij gewijd in naam des Opperbouwmeester des Heelals!" was de wijding ten einde. In den Voorhof was daarna gelegenheid, de jongelui te complimenteeren. De geheele plechtigheid had circa een uur geduurd.

    • 1938, 7-4: De Telegraaf: GOUDA, 7 April. — De aansluiting van Oostenrijk bij Duitschland heeft eeen spaak in het wiel gestoken in dc plannen van de Vereeniging voor Onderwijsadviezen tot oprichting van een Indische H.B.S. te Seefeld in Tirol. Besloten was in dit bekende Oostenrijksche vacantie-oord voor Indische leerlingen een H.B.S. te stichten met internaat en de school eerlang in een lyceum om te zetten. De plannen hadden reeds vasten vorm aangenomen. Bepaald was, dat de H.BS. op 1 Augustus a.s. zou worden geopend. Tot directeur was benoemd de heer J. F. Bakker te Malang en tot leider van het internaat de heer A. F. Rohn te Davos. Prinses Juiiana had toestemming verleend het instituut te noemen „Prinses Beatrixlyceum". Van de zijde van de ouders bestond voor deze Indische H.B.S. groote belangstelling. Het bestuur der vereeniging, waarvan de heer P. E. van Bemmel te Gouda secretaris en tevens leider van het van de vereeniging uitgaande onderwijsadviezenbureau ..Informa" is, heeft In overleg met de leiders van school en internaat in verband met de aansluiting van Oostenrijk bij het Duitsche rijk echter besloten de planner, tot opening van het instituut in Augustus voorloopig op te schorten. Het is de bedoeling metdc Duitsche autoriteiten in Oostenrijk in overleg te treden over voor de school noodzakelijke voorwaarden, als vrijheid van onderwijsprogramma, voorziening van levensmiddelen en geldelijke aangelegenheden etc. De Duitsche autoriteiten hebben thans zeer vee! werk en daarom moet het overleg nog even wachten. Mocht het niet het gewenschte resultaat hebben, dan zullen pogingen in het.werk worden gesteld een school te stichten in het Noorden van Italië of in het Zuiden van Frankrijk. Dit plan kan echter in Augustus a.s. nog niet tot uitvoering gebracht zijn.

    • 1939, 20-5: Het Vaderland: De heer en mevrouw ROHN DE VEER, leiders van het internaat, deelen mede dat zij belangstellenden gaarne zullen ontvangen op MAANDAG, 22 Mei 1939, des morgens van 10—12 uur, aan de Korte Vijverberg No. 2, 's Gravenhage.

Discussie / openstaande vragen