Λίμνες Αμερικής

 
Σ  ο  υ  π  ί  ρ  ι  ο  ρ
 
 
Γενικά στοιχεία: Η μεγαλύτερη από τις λίμνες του γλυκού νερού που υπάρχουν στον κόσμο. Βρίσκεται στη Β Αμερική. Το δυτικό και νότιο τμήμα της ανήκει στις Η.Π.Α., ενώ το βόρειο και το ανατολικό στον Καναδά. Στα νερά της εκβάλλουν οι ποταμοί Πίτζον, Σεν Λούις, Καμινιστίκουι και Νίπιγκον. Το μεγαλύτερο βάθος της ξεπερνά τα 400 μ.
 
Οικονομική σημασία: Η οικονομική σημασία της είναι μεγάλη, γι' αυτό και στις όχθες της είναι χτισμένα μία σειρά από λιμάνια, όπως το Φορτ Ουίλιαμ, το Πορτ Άρθουρ, το Σουπίριορ, το Μάρκετ κ.ά. Μέσω της Σουπίριορ μετακινούνται μεγάλες ποσότητες σιτηρών, σιδηρομεταλλευμάτων, ξυλείας και άλλων εμπορευμάτων.
 
 Πλοηγηθείτε στον χάρτη και εντοπίστε τη λίμνη, τα λιμάνια και τους ποταμούς
 
 

Google Map

 
 
 
 
 Μ  ί  σ  ι  γ  κ  α  ν
 
 
Γενικά στοιχεία: Η Λίμνη Μίσιγκαν είναι μια από τις Μεγάλες Λίμνεςς της Βόρειας Αμερικής. Αποτελεί την 3η σε μέγεθος από τις 5 Μεγάλες Λίμνες και βρίσκεται εξ' ολοκλήρου εντός των συνόρων των ΗΠΑ. Οι υπόλοιπες 4 λίμνες είναι μοιρασμένες ανάμεσα στα εδάφη του Καναδά και των ΗΠΑ. Έχει σχεδόν το διπλάσιο μέγεθος από αυτό της Ελλάδας. Συνδέεται με την λίμνη Χιούρον με τον ισθμό του Μάκινακ.
 
Προέλευση ονομασίας: Η λέξη Μίσιγκαν ή αλλιώς Μίτσιγκαν σημαίνει το μεγάλο νερό δηλαδή το ξεχωριστό νερό. Η ονομασία της προήλθε απο τους πρώτους κατοίκους της,οι οποίοι την ονόμασαν έτσι,αφού εξέτασαν προσεκτικά τα νερά της.Το συμπέρασμά τους ήταν πως η λίμνη αυτή έχει πάρα πολύ καλό νερό,πεντακάθαρο και πόσιμο. Οι άνθρωποι που έζησαν μετά, έπαιρναν νερό από την λίμνη αυτή για να πιουν.
 
Οικονομική σημασία:Γύρω από τις ακτές της λίμνης ζουν περίπου 12 εκατομμύρια άτομα, τα περισσότερα στο πολεοδομικό συγκρότημα του Σικάγο, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η λίμνη αποτελεί πόρο ψυχαγωγίας, μεταφορών και αλιείας.
 
 
 Δείτε τη λίμνη Μίσιγκαν σε μία δορυφορική φωτογραφία
 

 
 
Ενημερωθείτε για ένα φυσικό φαινόμενο
 
Ένα άκρως εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο παρατηρήθηκε στη λίμνη Μίσιγκαν στο βορρά των ΗΠΑ.  Η λίμνη γέμισε από χιλιάδες μπάλες πάγου προκαλώντας σε όλους την κατάπληξη και το θαυμασμό στο μεγαλείο της φύσης.
Ο συνδυασμός του αέρα, της κίνησης των κυμμάτων και της χαμηλής θερμοκρασίας οδήγησαν στη δημιουργία χιλιάδων σφαιρών πάγου στην επιφάνει της λίμνης!
 

 
 
 
Τα παγόβουνα στην λίμνη Μίσιγκαν έχουν μερικές φορές ρίγες, που σχηματίζονται από στρώματα του χιονιού που αντιδρούν σε διαφορετικές συνθήκες. Οι μπλε ρίγες δημιουργούνται συχνά όταν μια ρωγμή στο στρώμα πάγου γεμίζει με νερό που έχει λιώσει και παγώνει τόσο γρήγορα που δεν σχηματίζονται φυσαλίδες. Όταν ένα παγόβουνο πέφτει στη λίμνη, ένα στρώμα νερού μπορεί να παγώσει από κάτω. Αν αυτό είναι πλούσιο σε φύκια, μπορεί να σχηματίσει μία πράσινη λωρίδα .. 
Οι καφέ, οι μαύρες και οι κίτρινες λωρίδες προκαλούνται από τα ιζήματα, που παρασύρθηκαν από το πέρασμα του στρώματος πάγου στην κάθοδό του προς τη λίμνη.
 
 

 
 
Το νερό πάγωσε τη στιγμή το κύμα διαπέρασε τον πάγο. Έτσι είναι η λίμνη Μίσιγκαν, όπου καταγράφονται οι ψυχρότερες θερμοκρασίες των τελευταίων δεκαετιών. Το νερό παγώνει τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Η θερμοκρασία του νερού είναι ήδη κάποιους βαθμούς κάτω από το μηδέν. Κοιτάξτε πώς το κύμα πάγωσε στον αέρα!
 
 

 
 
Comments