0. Lær at programmere 


Kom godt i gang

Hvis du vil lære at programmere er du kommet til det rigtige sted

Dette er et komplet kursus i at lære at programmere. Det er helt gratis  og programmerne du skal  bruge er også gratis. På denne side står hvordan du installerer det nødvendige for at komme i gang. Når det er gjort er du klar til at lære at programmere. Det er nemt, hurtigt og spændende.

 Kom godt igang

Når man skal programmere en computer skal man 'tale' i et sprog som computeren forstår: et programmeringssprog. Der findes masser af forskellige sprog og mange af dem er rigtig gode. I denne bog har jeg valgt at bruge mit farvorit programmerings sprog: ruby - der betyder rubin.

 

Bortset fra at ruby er mit farvoritprogrammeringssprog er det  også det nemmeste programmerings sprog som jeg kender  - og jeg kender en masse.  Faktisk er det den virkelige grund til at jeg skriver denne bog: jeg besluttede ikke at skrive en bog om programmering for så at vælge ruby, fordi det er mit farvoritsprog; i stedet syntes jeg at ruby var så let at jeg syntes at der burde være en god begynderbog til det. Ruby er meget  simpelt og der var dét der fik mig til at skrive denne bog, ikke at det er mit farvorigsprog. (Hvis jeg skulle have skrevet denne bog med et andet programmeringssprog, som f.eks C++ eller Java, ville det have krævet hundredevis af sider.) Men tro nu ikke at ruby er et begyndersprog bare fordi det er let. Det er et lige så  professionelt sprog som så mange andre.
 

 Når man skriver i et almindeligt sprog, skriver man  tekst. Når man skriver noget i et computer sprog  kalder man det man skriver,  kode. Jeg har skrevet masser af eksempler på ruby kode hele vejen gennem bogen,  de fleste af dem er færdige programmer du kan køre på din egen computer. For at lave koden nemmere at læse har jeg givet teksten forskellige farver. (For eksempel er tal altid grønne). Alt hvad det er meningen at du selv skal skrive, finder du med  orange,og alt hvad programmet printer ud, bliver skrevet med blåt.

Hvis du møder noget du ikke forstår, eller hvis du har spørgsmål til teksten som ikke er blevet besvaret, skriv det ned og læs videre! Det er muligt at det vil blive besvaret i et senere kapitel. Hvis det ikke er blevet besvaret når du har læst bogen færdig. vil jeg fortælle dig hvor du kan stille spørgsmål. Der er masser af folk der gerne vil hjælpe: du skal bare vide hvor de er.

Men først skal vi have downloadet og installeret ruby på din computer.

Windows installation.


At instllere ruby på en windows computer er så let som at klø sig selv i nakken. Først skal du downloade
installationsfilen. Der kan være nogle forskellige at vælge imellem: Denne bog bygger på version 1.8.4 så vær sikker på at du har en der er lige så ny som den. (Du skal bare finde den nyeste og tage den.) Når du har downloadet filen, dobbeltklik på installationsprogrammet. Den vil spørge hvor du vil installere ruby og medmindre du har en god grund til det, skal du bare installere det der hvor det bliver foreslået.

For at programmere skal du både skrive programmerne og køre programmerne. For at gøre dette skal du både have en tekst editor, og en kommandolinie.

Ruby installationsprogrammet kommer med en dejlig editor kaldt SciTE (Scintilla Text Editor). Du kan køre SciTE ved at vælge den fra startmenuen. Hvis du gerne vil have at din tekst skal have farver som i denne bog, skal du downloade disse filer og lægge dem i SciTE folderen (c:/ruby/scite hvis du valgte at installere der hvor det blev foreslået)

Globalt

ruby egenskaber 

Det vil også være en god ide at lave en folder et eller andet sted til at have alle programmer i. Sørg for at når du gemmer et program, at du gemmer det i denne folder.

For at få en kommandolinie frem, vælg 'kommando prompt' fra tilbehør i din startmenu. Du skal så flytte dig til den folder hvor du gemmer dine programmer. Ved at skrive 'cd ..' vil du komme en folder op. Og ved at skrive 'cd foldernavn' kommer du ind i folderen 'foldernavn'. For at se alle foldere i den folder du lige nu står i skal du skrive: 'dir /ad'.

Og det var så det! Nu er du klar til at lære at
programmere.

 

Macintosh Installation

Hvis du har Mac OS X 10.2(jaguar) så har du allerede Ruby på dit system. Kunne det være nemmere ? Uheldigvis tror jeg ikke at du kan bruge ruby på Mac OS X 10.1 og tidligere. 

 

For at programmere må du kunne skrive programmerne og køre dem. For at gøre dette skal du have en tekst editor og en kommandolinie.

Din kommandolinie finder du under Terminal som du finder under Hjælpeprogrammer.

Som tekst editor kan du bruge den du er mest familiær eller komfortabel med. Hvis du bruger TextEdit  skal du dog være sikker på at du gemmer dine programmer  som "text-only". Ellers vil dine programmer ikke virke. Andre muligheder er emacs og vi og pico som du alle kan kalde fra kommandolinien. 

Og det var det - du er klar til at programmere.

 Linux installation

  Prøv først at se om du har Ruby installeret allerede. Skriv which ruby .

Hvis den siger noget med:  /usr/bin/which: no ruby in ( ... ) , så bliver du nødt til at downloade ruby, ellers prøv at se hvilken version du har installeret ved  at skrive ruby -v .  Hvis den er ældre end den seneste stabile udgave på download siden er det måske en ide at opgradere . 

 Hvis du er root user, behøver du sikkert ikke nogen instruktioner til at installere Ruby. Hvis du ikke er root, kan du måske bare spørge system administratoren om at installere ruby for dig. På den måde vil alle brugere på dette system kunne bruge Ruby.

 Ellers kan du bare selv installere det så du bare selv kan bruge det. Flyt filen som du har downloaded til et midlertidig folder som for eks $HOME/tmp. Hvis navnet på filen er ruby-1.6.7.tar.gz så kan du åbne den med kommandoentar zxvf ruby-1.6.7.tar.gz. Skift  til folderen som du lige har lavet med kommandoen cd rubyt-1.6.7 .

 Konfigurer din installation med kommandoen ./configure --prefix=$HOME . Dernæst skriver du: make , som vil bygge din fortolker. Det kan godt tage nogle minutter. Bagefter skal du sktive make install for at installere det.

Til sidst har du nok lyst til at lægge $HOME/bin  ved at ændre din $HOME/.bashrc fil. (Måske bliver du nødt til at logge ud og logge ind igen for at det virker). Efter du har gjort dette, kan du teste din installation: ruby -v Hvis det giver hvilken version af ruby du har, kan du nu slette filerne i $HOME/temp (eller hvor du nu lagde dem).

Og det var så det! Nu er du klar til at lære at programmere.

 

Af Chris Pine

oversat af Gunner Carstens

Original tekst

Indledning

Kapitel 1 - Tal

Kapitel 2 -Bogstaver

Kapitel 3 Variable og tildelinger

Kapitel 4 Blande det hele sammen

Kapitel 5 Mere om metoder

Kapitel 6 Kontrol med strømmen

Kapitel 7 Sæt og Gentagere

Kapitel 8 Skriv dine egne metoder

Kapitel 9 Klasser

Kapitel 10 Blokke og Procs

Kapitel 11 Hvad nu?