Египатска кухиња

 

Египатска кухиња рефлектира њену богату прошлост. Уз кориштење локалних намирница египатску кухињу најбоље описује прожимање грчке, турске, либанонске, палестинске и сиријске традиционалне кухиње с египатским обичајима, укусом и могућностима. Преферирате ли једноставна јела начињена из обиља сезонског воћа, поврћа и свежих зачина, на правом сте месту. На југу ближе североафричкој кухињи јести ћете интензивнија и оштрије зачињена јела него на северу. Прехрана је врло важан социјални чин у Египту и састоји од три дневна оброка и лаганих међуоброка. За доручак можете очекивати кувани пасуљ, раскуван  готово до каше, колачи од пасуља, сир, јаја и џем, али и слатко попут баклаве. Египатска кухиња не познаје меко или тврдо кувана јаја, као ни јаја на око. Увек се пече кајгана са луком, парадајзом, паприком и козјим или овчјим сиром. Поподневни главни породични догађај, ручак, се најчешће састоји из обиља поврћа с рижом, речне рибе, пилетине, говедине или јањетине уз обавезну салату од најчешће парадајза, краставаца, паприке и лука обилно зачињена першуном, коријандером, египатском ментом и уљем од белог лука. Салата је одлична за варење али је смртоносног мириса.  Зато би користили менту које има у изобиљу. Следи лагана вечера: јогурт, разне салате, воће, сир и др.

Најомиљенија и најефтинија свакодневна намирница су пилићи „firak mashwi”. Пеку се на грилу или се припремају у сосовима од лука на запршци од белог брашна и уз додатак кима, оригиналног египатског зачина.

Једна од најнеобичнијих намирница била је лотос који је растао у барама након поплава. Египћани су брали водени цвет, сушили стабиљке на сунцу, љуштили до сржи и пекли умотане у лишће.


Речне рибе шаран, сом, ципал, јегуља и гргеч припремају се по старим рецептима. Очишћена се риба најчешће суши на сунцу и једе кувана или печена у сосу од лука и зачина. Чести су прилози управо пиринач, пасуљ и леће. У доба фараона лећа се посвећивала богу Мину. Богатији су јели и лишће те биљке као салату зачињену уљем. За лишће пасуља и леће такође се веровало да имају афродизијачка својства па су били резервисани само за фараоне и свештенике. Најомиљенији специјалитет намењен младенцима је печени голуб пуњен принчем. Голуб, хамаам мора бити млад јер се једино онда може јести заједно са костима. Само тако, верује се, печени голуб има афродизијачко деловање и младожењи даје велику сексуалну моћ у брачној заједници.


Од домаћег воћа познате су урме, које се продају сушене али се могу и ушећерити у меласи.

Египатски чај од менте је најбољег квалитета, али ако се жели уживати у оригиналном укусу треба пробати чај од хибискуса који зову каркади. Испијање кафе или ахwе је као и у многим другим земљама део друштвеног ритуала. 


Локални кафићи окупљају житеље који долазе да попију кафу, попуше наргилу (водена лула), одиграју таwлу (друштвена игра) и да слушају египатску музику.

Comments