Cserkészeknek‎ > ‎

Tábori receptek

PALACSINTA

13-15 darab

Palacsinta tészta
3 tojás
1 ¼ csésze liszt
1 csésze tej
1 csésze szódavíz
olaj

A tejet és tojást jól elkeverjük. Lassanként hozzá adjuk a lisztet és simára kikeverjük. Belekeverjük a szódavízet. A tészta olyan legyen, mint a kissé híg tejszin. Szükség esetén, még öntünk hozzá tejet, ha a massza túl sürű.

A palacsintasüt[t jól megforrosítjuk és egy káveskanál olajat tesszünk bele. (Teflon sütőkkel nem szükséges az olaj). Kis merőkanállal belemerjük a tésztát, s jobbról balra fordítással egyenletesen szétfolyatjuk. Rövid sütés után késsel a széleit megmozgatjuk, majd megforgatva a másik felét is megsütjük.

A kész palacsintába belehelyezzük az ízesítő anyagot.

Töltelék:
lekvár
cukrozott darált dió
cukrozott darált mák
kakaó
túró

Túróstöltelék:

1 font (454 gram) túrót átpaszirozunk. Hozzákeverünk 1 tojást és cukrot izlés szérint. Reszelt citromhéját, mazsolát meg vaníliás cukrot is tehetünk hozzá.

 

BUNDÁSKENYÉR

4-6 személyre

kenyér
2 tojás
¾ csésze tej
olaj
½ kiskanál só

A jól felvert tojáshoz öntjük a tejet, kissé megsózzuk, majd a kenyér szeleteket kissé megáztatva forró olajban hirtelen kisütjük.

 

TEJBERIZS

2-3 személyre

2 csésze tej
1 csésze rizs

A tejet kevés vízzel felhígítjuk, majd felforraljuk. Forrás közben a rizst beleengedjük, folytonos kavarás mellett. A rizst megpuhulása után leveesszük a tűzről. Lehet vaníliás, fahéjas vagy kakaóporral kevert cukorral megszórni vagy lekvárral fogyasztani.

 

SZILVÁSGOMBÓC

5 személyre

3 csésze szárított krumpli pehely
3 csésze liszt
3 kanál olaj
3 tojás
olajban pirított prézli

szilva
fahéjas cukor

A dobozon talált előirás szerint készítünk krumplipürét a szárított krumpli pehelyből. Miután kihült, belekeverjük a lisztetet, olajat és tojást. Összegyúrjuk. Ha a teszta túlságosan lágy, egy kis lisztet tehetünk hozzá.

Az összegyúrt masszát kinyújtjuk, kockás darabokra vágjuk. Ezeknek közepébe egy kimagzott szilvát teszünk, majd a kocka négy sarkát összefogva gombóccá gyúrjuk. Sós vízben főzzük ki. A gombóc akkor főtt meg, ha már feljött a felszínre s a beleszúrt villára már a tészta nem ragad rá. Lehet vaníliás, fahéjas vagy kakaóporral kevert cukorral megszórni vagy lekvárral fogyasztani.

 

SÜNDISZNÓK

8 személyre

1 csésze mogyorókrém
½ csésze édesített tej (condensed)
¼ csésze porcukor
½ csésze finomra aprított sós mogyoró

Jól összegyúrjuk a mogyorókrémet, az édesített tejet meg a porcukrot. A masszát 24 kis gomboccá gyúrjuk és az aprított mogyoróban hengergetjük.

Köszöjük Irén!