Hjem‎ > ‎

Kjekt å vite

Noen videoer

lagt inn 22. apr. 2012, 13:06 av Erik Rougier   [ oppdatert 22. apr. 2012, 13:18 ]

Seiling historie Stavanger Del 1

Har dette skjedd deg?

  

Beste til slutt

 

Helicopter-Assisted Yacht Racing

lagt inn 22. apr. 2012, 12:48 av Erik Rougier


Alle kan "seile" seg vill

lagt inn 22. apr. 2012, 12:33 av Erik Rougier   [ oppdatert 22. apr. 2012, 12:34 ]

«Groupama» vant da «Telefonica» seilte seg bortEn skulle nesten ikke tro det var mulig for seilere på dette nivået, men skipper Iker Martinez og navigatøren på «Telefonica», Andrew Cape skuslet bort en tilsynelatende sikker seier da de presterte å runde feil merke mot slutten av in-port regattaen i igår


Kaos på «Telefonica» etter merkeblunder i Itajai. - Blemmen kan vise seg å være kostbar for de spanske seilerne som mistet fire poeng av sin 20 poengs ledelse til «Groupama» som stormet frem til en klar seier da «Telefonica« sviktet. At det nettopp er mellom disse to båtene kampen om sammenlagtseieren står i øyeblikket gjorde utfallet av havneregatten særlig betydningsfullt. «Telefonica» har nå 149 poeng, «Groupama» 133, mens »Camper Emirates Team New Zealand» har 124 og «Puma» 117 poeng. Det er mellom disse kampen om sammenlagtseiren står.

Inntil «Telefonica» rundet feil merke hadde de seilt et prikkfritt løp og bygget opp en klar ledelse, men båten tapte så mye på å snu for å seile riktig løp at det ble en klar sisteplass i mål, bak «Abu Dhabi» som mot alle odds stilte til start etter å ha reparert båten på rekordtid i Itajai. «Groupama» var en stund truet av både «Camper» og «Puma», men sikret seieren ved suveren båtfart og gode manøvre. Franskmennene er klare til angrep etter det fatale mastebrekket som kostet dem seieren på siste etappe. 


Etappen fra Itajai til Miami starter idag med fem båter på startlinjen. 


Havna

lagt inn 12. apr. 2012, 06:29 av Erik Rougier   [ oppdatert 22. apr. 2012, 12:46 ]

Havna.comNye Havna.com lanseres med båttur langs hele kysten av Norge fra Halden i sør til Kirkenes i nord. Turen starter mandag 16. april og vil ta en måned, og det skal sendes livestreaming fra båten underveis. Redaksjonssjef Magne Klann i Havna.com er skipper på båten, og vil gjøre videointervjuer med folk langs kysten.

– Vi har laget en nettside for folk som vil på tur langs kysten. På nettsiden kan man søke opp informasjon om mer enn 850 gjestehavner og over 300 naturhavner, og få tips og råd til båtturen, forteller Klann.
Utgiver av Havna.com er Norsk Maritimt Forlag A/S, som utgir magasinene Båtliv, SEILmagasinet, Seilas og Båtguiden, og har spesialisert seg på publikasjoner for båtfolk.
– I nye havna.com har vi samlet innhold fra alle våre magasiner samt fra Klanns havnebøker, som tidligere er utgitt av Cappelen Damm. Vi tør påstå at dette er den mest komplette informasjonstjenesten på nett for folk som kjører eller seiler med båt langs kysten av Norge, forteller forlagssjef Ole Henrik Nissen-Lie.

I gjestehavnsguiden finner leserne nyttig informasjon som dybde, service og kontaktinfo for over 850 gjestehavner langs hele kysten. Her finner de også mer enn 300 naturhavner som er kartlagt av forfatter Magne Klann. Havnene er presentert med sjøkart, informasjon, bilder og unike detaljkart.
Redaksjonen i havna.com oppdaterer tjenesten kontinuerlig med nyheter om havner og farvann og turtips. Her er nyheter knyttet til havner og lokal værmelding. Du finner også et artikkelarkiv med reportasjer, turtips og strandhugg, som er skrevet av journalistene i Seilas og Båtliv.

Søk i mer enn 850 gjestehavner og over 300 naturhavner

*Havner vises med sjøkart og detaljkart

* Turtips og nyheter om havner og farvann

*Lanseringstokt med livesending langs norskekysten i april-mai

Har du sett brugde?

lagt inn 3. apr. 2012, 14:43 av Erik Rougier

The Basking Shark Project

Brugda er den nest største haien i verden og har en stor ryggfinne,  så hvis du har sett en er det nok ryggfinnen du har sett! Det er vanligst å se finnene bryte vann-overflaten på våren da den svømmer sakte rundt å beiter plankton i overflaten.

Hai-Norge har nettopp startet en ny kampanje der vi er ute etter informasjon om utbredelsen til Brugde i norske farvann. Brugda har vært svært tallrik langs Norgeskysten men er nå svært sjelden på grunn av overfiske i tidligere tider og lave reproduksjonsrater.

Vi i HAI-Norge ønsker å kartlegge dagens situasjon for denne hai-arten, der all informasjon er fint for oss! Er du en gammel hai-fisker med informasjon om hvor haiene brukte å befinne seg i gamle dager men nå ikke er sett på mange år er dette også nyttig informasjon for oss. Har du fått en Brugde i garn er dette også praktisk informasjon som kan bidra til å bygge opp Norges første nasjonale Brugde observasjons-database.  

Det vi er interesserte i er:

 • Alle brugdeobservasjoner som har blitt gjort de siste 5 årene
 • Observasjon av levende brugder
 • Brugder som har satt seg fast i garn
 • Brugder som har blitt skylt opp på land
 • Andre observasjoner, historier eller informasjon.
 • All informasjon er nyttig for oss, også opplysninger om ingen observasjoner!
 • Vi er også interesserte i skinn, gjeller eller lignende, for genetiske studier

 Har du bilde av haien? I så fall er det kjempefint om du kan sende dette tilinfo@hainorge.org

Hva vil vi gjøre med informasjonen vi samler inn?

 • Vi vil starte opp Norges første nasjonale Brugde-register
 • Innledningsvis vil vi forsøke å danne oss et bilde av brugdas utbredelse langs vestkysten, for å forstå hvor brugdene opptrer, og når de beveger seg nær kysten under sin årlige vandring.
 • Dersom vi får hentet inn nok informasjon fra publikum om hvor brugdene befinner seg, vil det etter hvert være mulig å merke og spore brugdene med satellittsendere!
 • Hvis vi får flere genetiske prøver vil vi kunne estimere slektskapsforhold med andre bestander verden rundt, forsøke å kartlegge populasjonsstørrelsen i Norge samt hvor mye genetisk variasjon det er i Norges Brugder i dag i forhold til tidligere tider (via nye og historiske prøver).

Har du informasjon om Brugde?

Send det til oss; enten ved å

1)  fylle opp den ELEKTRONISKE SPØRRESKJEMA,

ELLER,

2) kopiere besvarelses-skjemaet nedenfor, lime det inn i mailen din der du også kan fylle inn all informasjonen du har så godt det lar seg gjøre, mail det så tilinfo@hainorge.no,

(nå kan du finne skjemaet HER: Brugde form)

ELLER,

3)    print ut besvarelses-skjemaet og send det til: HAI Norge, Kurveien 41, 0562 Oslo.

 

Brugdefakta:

 • Brugda(Cetorhinus maximuser den nest største fiskearten i verden, og kan bli opptil 12 m
 • Brugda er planktoneter, og er ingen trussel mot mennesker
 • Brugda kan sees om våren og sommeren, når den ”gresser” etter plankton i overflaten.
 • Rundt juni finner vi brugda langs vestkysten av Norge
 • Vi vet svært lite om dens atferd og vandringsmønster, ei eller hvor den blir av om høsten og vinteren!
 • Svært utbredt tidligere, men jakt for lever (olje) og skinn førte til en kollaps i bestanden.
 • Brugda er nå en truet art i norske farvann, og jakt og fangst er forbudt.

Har du sett en Brugde?

I så fall er vi veldig glade for all informasjon du deler med oss om hendelsen da dette kan hjelpe oss vedlig i hvor vi aktivt kan søke etter den!

Shark Alliance Petition

Verktøy for skjellfjerning

lagt inn 3. apr. 2012, 13:30 av Erik Rougier

Det nærmer seg båtpussen, har du problemer med skjell e.l. kan dette være løsningen 

Waveblade oscillerende skrape gjør det ifølge produsenten lekende lett å fjerne rur, groe, skjell, løs rust og kalkavleiringer fra alle typer skrog, og med 12 volts drift er maskinen uavhengig av landstrøm, samtidig som brukeren slipper risikoen for støt. I tillegg kan verktøyet brukes under vann, helt ned til 4,6 meters dybde.

Waveblade trekker kun 3,8 A og leveres med en rekke ulike skrapeplater, slik at det er mulig å komme til i hjørner, skroggjennomføringer og thrustertunneler. Prisen for inngangsmodellen med mye utstyr er vel 300 euro uten moms og avgifter. 

Volvo tetner til

lagt inn 3. apr. 2012, 13:25 av Erik Rougier

Brad Jackson trimming the Code-0 in light air. PUMA Ocean Racing powered by BERG during leg 5 of the Volvo Ocean Race 2011-12, from Auckland, New Zealand, to Itajai, Brazil.     I morges ledet Groupama med 0,10 Nm, nå i kveld leder Puma med 0,10 Nm.
Konkurransen tetner til og denne seieren er nødvendig viss Groupama skal ta ledelsen foran Telefonica.
Dette kommer til å bli avgjort i løpet av de siste nautiske milene. 

Totalforbud mot tømming av båttoalett

lagt inn 31. mar. 2012, 07:22 av Erik Rougier


Fra og med 2015 er det totalforbud mot utslipp fra båttoaletter i fritidsbåter i hele Sverige – også i innsjøer og vassdrag.

Allerede nå er det utarbeidet lister over hvor du kan tømme båttoalettet dit om du er på tur på svenskekysten, for eksempel. Samtidig blir det understreket at tømmestasjonene ikke er for oljeblandet vann, og slett ikke for bind, tamponger eller bleier.

– Bruk så lite toalettpapir som mulig, og må du bruke det - bruk papir som løser seg lett opp i vann, oppfordrer svenskene.

MESSETILBUD ELVSTRØM

lagt inn 23. mar. 2012, 16:05 av Erik Rougier

20120317-11909

I FORBINDELSE MED SJØEN FOR ALLE HAR VI NÅ KNALLPRISER PÅ AKTUELLE SEIL OG TILBEHØR:

EPEX Storseil. 15 -- 20% messerabatt
Gjennomgående spiler, cunningham og 2 rev.

EPEX Rullegenua. 15 -- 20% messerabatt
E-flex (rullerevkompensator).
Tilbud også på UV -- duk om du ønsker dette.

ZIPPACK. 5 -- 10% messerabatt
Erstatter storseiltrekk og gjør berging og pakking mye enklere.

FURLCOVER. 20 - 25% messerabatt
Den beste beskyttelsen til rulleforseilet. Øker seilets levetid betraktelig.

TA KONTAKT FOR TILBUD TIL DIN BÅT.

MESSETILBUDET GJELDER TIL 1. APRIL
Ring oss 33414141, send en mail:
info@elvstromsails.no eller besøk oss på messa.

Ryfylke rundt med sjampis på menyen

lagt inn 23. mar. 2012, 15:52 av Erik Rougier   [ oppdatert 31. mar. 2012, 07:22 ]

– Saken er at Seilforeningen 1928 har krydret Stavangers kanskje mest tradisjonsrike seilas i Ryfylke til det gjenkjennelig ugjenkjennelige. I år kan du nemlig få med deg Gladmatfestivalen, i Vågen, i Stavanger, i egen båt – og i tillegg en natt i Ryfylke.

Det er Seilforeningen 1928 som sier dette i en pressemelding SEILmagasinet har mottatt.

SJAMPISFROKOST. Du har ennå god tid… Regattaen Maritim Ryfylke Rundt går 27. og 28. juli 2012, og det er samtidig med Gladmatfestivalen i Stavanger. Festival er kjent for sjampisfrokost, gladmatpølser og folkefest, og den foregår rundt Vågen og gjestehavnen midt i Stavanger.

– Normalt er gjestehavnen stengt under festivalen, men i år er gjestehavnen eksklusivt åpen for Maritim Ryfylke Rundt, fortelles det i meldingen.

– Vil du sikre deg en plass midt i matfatet og 


være med på en av sommerens vakreste seilaser, er det lurt å bestemme seg kjapt. Seilforeningen 1928 deler ut plasser i Vågen etter først til mølla prinsippet. Utenbys deltagere vil bli prioritert i første omgang, heter det.

FLØYELSMYK SOMMERNATT. Opplegget er som følger og Seilforeningen 1928 frister med:

– Regattastarten går i Vågen fredag 27. klokka 18.00. Løpet er rundt regnet 44 nautiske mil langt og tar deg ut Byfjorden nesten til Karmøy, dypt inn i fjordane til hjertet av Ryfylke, rundt grønne øyer og mellom holmer og skjær. Med litt flaks er du tilbake i Vågen tidlig lørdag morgen. Da har du sannsynligvis fått med deg en lang fløyelsmyk sommernatt, en frisk solgangsbris i starten, døende vinder ut over kvelden, en natt drivende mellom holmer og skjær mens du hører på sauene til morgenbrisen våkner til liv og skaper ny spenning i seilasen.  Dette er en regatta fylt av kameratskap, berusende seiling, frustrerende omstarter der båtene bak får vind, betagende landskap, taktiske og strategiske beslutninger, heftig nattnavigasjon og lange, late drag rundt faste merker.

I HJERTET AV STAVANGER. – Når du våkner etter nattens opplevelser og føler tungt behov for å skryte med likesinnede, åpner vi døren til en heidundrende gladmatbuffe og premieutdeling lørdag aften. Alt skjer i hjertet av Stavanger omgitt av folkefest og glad glad mat. Hva mer kan du forlange?1-10 of 22