ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΚΗΣ


Γυμναστική, το άθλημα όλης της ζωής

Είναι κάποιος που αμφιβάλει ότι η Γυμναστική είναι (για πολλούς τουλάχιστον ρομαντικούς υποστηρικτές του) η ωραιότερη ενασχόληση στα πλαίσια του ερασιτεχνικό αθλητισμού; Πώς να μην είναι άλλωστε; Προσφέρει τα πάντα. Υγεία, συγκινήσεις, τέλεια κοινωνικοποίηση και εκπαίδευση ζωής την οποία μόνον όποιος την βιώνει μπορεί να την κατανοήσει ως τέτοια.

Γυμναστική, το άθλημα όλης της ζωήςΗ γυμναστική αν και ατομικό άθλημα, εντούτοις δίνει την ευκαιρία για κατανόηση της ομαδικής εργασίας και του αληθινού φίλαθλου πνεύματος. Επειδή ως άθλημα απαιτεί δυσκολία στην εφαρμογή του, ο χρόνος εκμάθησης των ασκήσεων είναι μακροχρόνιος όταν συγκρίνεται με άλλα αθλήματα. Η μεγάλη αυτή χρονική περίοδος που απαιτεί ο προγραμματισμός για την επιτυχία των κυριότερων θεμελιωδών δεξιοτήτων απαιτεί την υπομονή, την αφοσίωση και την επιμονή.
Ένα είναι σίγουρο. Η ενασχόληση με τη γυμναστική αφήνει πάντα κέρδος είτε ο/η αθλητής/τρια κατακτά μετάλλια σε αγώνες και διοργανώσεις είτε όχι. Η γυμναστική βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν να εργάζονται σκληρά για στόχους που χρειάζονται πολλά χρόνια για να επιτευχθούν.
Μέσω μιας εποικοδομητικής και αμφίδρομης σχέσης με τον προπονητή, αναπτύσσεται στον/ην αθλητής/τρια το κύριο εφόδιο και «όπλο» επιβίωσης σήμερα για τη κοινωνία μας το οποίο λέγεται ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ. Ναι μεν στη γυμναστική υπάρχουν "στόχοι" αλλά ο "σκοπός" ενασχόλησης με αυτό το υπέροχο άθλημα είναι είναι αλλού και αυτός βρίσκεται κάπου μέσα στη διαδρομή ή είναι όλη η διαδρομή...

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Η Ρυθμική Γυμναστική, είναι μια σύνθεση τέχνης και αθλητισμού, ένας συνδυασμός γυμναστικής με χορό, και είναι ένα αποκλειστικά γυναικείο Ολυμπιακό αγώνισμα.  Θεωρείται  το πλέον κατάλληλο άθλημα για κορίτσια μικρής ηλικίας καθώς τους δίνει την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την άσκηση, να αναπτύξουν νέες σωματικές δυνατότητες, και να αποκτήσουν αρμονία,  χάρη και έκφραση στην κίνηση.

Η αθλήτρια πρέπει να είναι ευλύγιστη, έμπειρη στο μπαλέτο και στους μοντέρνους χορούς, με ισορροπημένο μυϊκό σύστημα. 0 απόλυτος έλεγχος των μυών είναι απαραίτητος για τη μείωση της έντασης που εμποδίζει την ακτίνα και την άνεση των κινήσεων.

Σε κάθε τομέα του αθλήματος (χειρισμός οργάνων, εναρμόνιση  με τη  μουσική  και σωματική τεχνική) πρέπει να γίνεται χωριστή προπόνηση, αλλά πολλές ώρες είναι επίσης απαραίτητες για την απόκτηση της συνολικής εκφραστικότητας.

Απαιτούνται τουλάχιστον 7 χρόνια προπονήσεων για να φτάσει μια γυμνάστρια σε επίπεδο πρωταθλητισμού.
 ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Αποτέλεσμα της αναζήτησης φυσικής και αβίαστης κίνησης, εφευρέθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στη Γερμανία και στη Σουηδία. Αν και η πρώτη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε το 1948 στην ΡΩΣΙΑ, το άθλημα αυτό έμεινε στη σκιά της καλλιτεχνικής γυμναστικής έως το 1956. Η καλλιτεχνική φύση του το έκανε πολύ δημοφιλές στην Ανατολική Ευρώπη και το 1962 αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητο σπορ από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμνα­στικής. Το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διοργανώθηκε το 1963 στη Βου­δαπέστη, αλλά μόλις το 1972 κυκλοφόρησε ο "κώδικας βαθμολογίας της σύγ­χρονης γυμναστικής" από τη Διεθνή Ομοσπονδία.

Πήρε την ονομασία "Αθλητική Ρυθμική Ρυμναστική" το 1975, αλλά σήμερα έχει το παλιό της όνομα: Ρυθμική Γυμναστική και αποτελεί άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1984.

Η Ελληνική ομάδα για αρκετά χρόνια πρωταγωνιστεί στο διεθνές στερέωμα με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλείου απο τα "χρυσά   κορίτσια του ανσαμπλ" στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνευ το 2000., ενω έχει κατακτήσει  διαχρονικά αρκετές παγκόσμιες και πανευρωπαικές διακρίσεις.


ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ

Η ρυθμική γυμναστική εκτελείται με 5 όργανα - σχοινάκι, μπάλα, στεφάνι, κορδέλες και κορύνες - αλλά στις διεθνείς διοργανώσεις χρησιμοποιούνται μόνο 4, τα οποία επιλέγονται ανά διετία από τη Διεθνή Ομοσπονδία. Στα ατομικά αγωνίσματα οι αθλήτριες αγωνίζονται με τη σειρά μπροστά στους κριτές στα ομαδικά, πέντε γυμνάστριες αγωνίζονται συγχρόνως και νικήτρια είναι η ομάδα που συγκεντρώνει αθροιστικά τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Μόνο οι 30 καλύτερες αθλήτριες μετέχουν στο ατομικό, όπου κερδίζει όποια πάρει την καλύτερη βαθμολογία. Οι 8 πρώτες σε κάθε όργανο προκρίνονται για τον τελικό. Στο ομαδικό, κάθε ομάδα αγωνίζεται με 5 όμοια όργανα και στη συνέχεια με 2 διαφορετικά. Νικήτρια του αγωνίσματος είναι η ομάδα με την καλύτερη συνολική βαθμολογία, ενώ οι τελικοί περιλαμβάνουν τις 8 καλύτερες ομάδες σε κάθε όργανο. Το αγώνισμα διαρκεί μεταξύ 75 και 90 δευτερολέπτων και η αθλήτρια επιλέγει τη μουσική της προτίμησης της. Στη διάρκεια του προγράμματος τα όργανα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή κίνηση και να χρησιμοποιούνται και με τα δυο χέρια. Επίσης, πρέπει να περιλαμβάνονται ειδικές κινήσεις για κάθε όργανο και να χρησιμοποιείται ολόκληρη η επιφάνεια της πλατφόρμας.