Vremeplov

objavio 11. pro 2010. 11:18 Karmen Hlad   [ ažurirano 14. pro 2010. 10:37 ]
9. prosinca 2010.

Uskočite u vremeplov i krenite kamo god vas mašta može ponijeti!


I nekoliko crteža vremeplova.
 10. prosinca 2010. - petak

Tema: Stvaralačko pisanje - oblikovanje kraćeg sastavka
Obrazovna postignuća: oblikovati i pisati sastavak uz poticaj
Ključni pojmovi: uvod, glavni dio, zaključak u sastavku
KORELACIJA: Priroda i društvo  - Prošlost, sadašnjost i budućnost, Preci i potomci, Vremenska crta


Zadatak je svima bio jednak, uvodni dio sastavka isti, a zaplet i rasplet je trebalo napisati samostalno. Trebalo je zamisliti događaj koji bi se mogao dogoditi za tridesetak godina.


Zagonetna poruka

    Petak je. Jedva sam dočekao/la početak vikenda da se malo odmorim, a onda je došla Iva iz škole. U ruci nosi poruku od učiteljice.


Lovro:

    Što li je učiteljica opet super smislila? U poruci piše:" Poštovani roditelji, molim vas da s djecom odete u prirodu  promotriti naš zavičaj jer u ponedjeljak pišemo ispit iz brežuljkastog zavičaja. Voljela bih da svi dobiju petice iz ispita i tako vas razvesele za Božić. Lijep pozdrav!"
     Tako ni ovaj vikend ne mogu ići u kino!

Lara:

    Znatiželjno otvaram pismo, a u njemu piše:" Poštovana gospođo Lara! Vaša Karla NE nosi redovno školski pribor i često dolazi u školu bez domaće zadaće. Molim Vas da o tome porazgovarate.
Vaša  učiteljica Karmen H."
Karla se preplašila. Mislila je da ću biti bijesna pa je brzinom munje pojurila u sobu. Kada sam pročitala pismo, otišla sam za Karlom. Ozbiljno smo porazgovarale i Karla je obećala da se to više ne će ponoviti. Cijeli je vikend marljivo pisala zadaće. Nakon nekoliko dana Karla se vratila kući s novom tajanstvenom porukom.
  
Uhvatila sam se za čelo i u sebi promrmljala:"Ne opet!" No, kada sam otvorila pismo u njemu je pisalo:" Poštovana gospođo Lara, Vaša kći od sada redovito piše zadaće  nosi pribor. Pohvalila sam je, a pohvalite je i vi kod kuće.
Vaša učiteljica Karmen H."


Maks:

   U poruci je pisalo: " Poštovani gospodine Gašparin. Iva je danas u školskom hodniku glasno pjevala pjesme Justina Biebera. Molim Vas da ju za vikend odvedete na koncert i neka tamo pjeva koliko god želi.
Učiteljica Tamara"
Nisam znao tko je taj Bieber i zašto moja Iva zbog njega luduje. Morat ću nešto poduzeti.

  Ako Iva obeća da će biti poslušna, kupit ću joj za Božić njegov CD.


Gabrijela:

  U poruci piše: " Danas, 12. 2. 2024. god., Dolores Gaga je dobila ukor zbog trčanja pod odmorom."
Odmah sam pitala Dolores što je bilo, a ona je odgovorila:" Luka je trčao i onda me srušio.  Ustala sam i počela ga loviti. Za osvetu!"
Nazvala sam Lukinu mamu i s njom porazgovarala o tom događaju.
 
Prošlo je nekoliko tjedana, a Dolores je opet postala dobra prijateljica s Lukom Perikom.Lucija:

 "Mama, ima poruku od učiteljice za tebe."
  Mama je uzela poruku i kad ju je pročitala povikala je:"Što? Razbila si prozor u učionici?" Iva je rekla da je bilo slučajno i da joj je Ana rekla neka joj dobaci loptu na prozor. Ona je to napravila jer je mislila da se prozor ne će razbiti.

   Mama je rekla:" Reci učiteljci da ću doći u školu poslije nastave pa ćemo to riješiti."


  Vita:

  "Gospođo Piskač, danas se Jana jako češkala po glavi. Odvela sam je kod školske liječnice, a ona je rekla da Jana ima uši.  Savjetujemo da ju ostavite doma dok ne riješite problem.
Srdačan pozdrav, Klara Stubić"
Kada sam to pročitala nisam znala što bih. Zbunjeno sam šetala oko Jane. Zatim sam otrčala u ljekarnu i kupila kremu protiv uši. Dva i pol tjedna, ujutro i navečer mazala sam ju kremom.

    Napokon je prestalo. Jana je opet išla u školu, a ja više nisam morala brinuti jesam li stavila kremu ili nisam.


Arnea:

   U prouci je pisalo:" Učenica Maša je prijavljena na natjecanje u brbljanju. Brbljat će u paru sa Sarom. Učenice trebaju preko vikenda vježbati brbljanje kako bi bile što bolje na natjecanju.
S poštovanjem, učiteljica"

  Maši sam rekla da nazove Saru i neka odmah počnu brbljati. Maša se veselo prihvatila posla. Brbljale su cijelu poslijepodne. Ujutro su opet nastavile brbljati. Brbljale su za vrijeme ručka i cijeli sljedeći dan. Mene je već zaboljela glava, ali sam sljedila upute učiteljice.

  U ponedjeljak su Maša i Sara sjedile u klupi, ali nisu progovorile niti riječ. Kada je ušla učiteljca Maša je umornim i promuklim glasom zamolila: "Učiteljice, Sara i ja želimo odustati od natjecanja."
Comments