Umanjenice, uvećanice i kako se s njima borimo

objavio 27. lis 2010. 12:39 Karmen Hlad   [ ažurirano 27. lis 2010. 14:12 ]
Maks

  U zemlji Mini Mini došao je čarobnjak Max. Cijelu zemlju okrenuo je naglavačke. Kad je zamahnuo štapićem mala zemlja postala je zemljetina, a njegov štapić štapetina. Sve je postao užasno veliko. Ribice su postale ribetine, ptičice ptičurine, mravići mravčetine, leptirići leptirčine, a pužići pužetine. Jedino se stanovnici zemlje Mini Mini nisu povećali. Čarobnjak Max ih nije uspio začarati. Životinjice su postale životinjetine veće od ljudi. Stanovnici zemlje Mini Mini morali su potražiti novu zemlju, a čaraobnjaku Maxu su oduzeli dozvolu za čarobiranje.

Nikolina

  U moju zemlju Brdoglavu stigao je čarobnjak Grometina. Gazio je svojim stopaletinama mraviće, zmijetine, zečetine, ribetine i sve što mu se našlo pod nogetinama. Volio je jesti krumpiretine, ptičurine i mnoge druge stvaretine. Jednoga dana i mene je pretvorio u curetinu, viletinu i dobričinu. Tako je sve to bilo u mojoj zamišljenoj zemlji dok je u njoj vladao čarobnjak.

Arnea

  Jednom davno u nekoj zemlji zli čarobnjak je pretvorio sva stvorenja u velike, divovske životinje. Tako je žabu pretvorio u žabetinu, ribu u ribetinu, pticu u ptičurinu, bubu u bubetinu. Leptir je postao leptirčina i bio je toliko velik da nije mogao sletjeti na cvijet. Pas je postao paščina i imao je tako dubok glas da se cijela zemlja tresla kad bi zalajao. Pčela je postala pčeletina. Narasla je i više nije mogla ući u košnicu. Lastavica je bila lastavičetina velika kao oblak. Mišu je uho bilo veće od mačke i tako je on zapravo bio mišurina. Ali se i mačka pretvorila u mačketinu. Kada bi stala uz krdo krava ne biste vidjeli razliku da se i krave nisu pretvorile u kravetine. Konji su se pretvorili u konjine. Njihove noge bile su visoke kao stari hrast u šumi.
Sva sreća da hrast nije životinja jer tko zna u što bi njega čarobnjak bio pretvorio.

Marta

  U jednoj zemlji punoj životinja i biljaka bilo je kao u raju. Jednoga dana, oko 12 sati, nastao je mrak. Svi su se čudili. Odjednom se začuje:"Bum!" Došao je čovjek u crnoj kabanici i ljubičastoj haljini posutoj zvjezdicama. Lupi štapom po podu. U taj čas paučić postane paučina, lavetina lavić, zmijica zmijurina. Sve male životinje postanu velike, a sve velike male. Odjednom nestane čovjek u crnoj kabanici. No, svejedno nama je i dalje bilo lijepo.

Lara

  Jednoga dana u Gordozemlje je stigao čarobnjak. Mala stvorenja pretvorio je u divovska, a divovska u mala. Tako je slona pretvorio u slonića, vuka u vučića, žabicu u žabetinu, a mačkicu u mačketinu. Sve je pobrkao. Tako su velike životinje rušile kuće, drveća, logore, potoke dok su male lutale i zabavljale se. Zbog toga su svi ljudi pobjegli iz Gordozemlje. Jedina sam ja ostala da ju spasim od čarobnjakovog čina. Trčala sam i trčala dok nisam spazila čarobnjaka kako se šeće. Smijao se i smijuljio dok nije spazio mačketinu kako ga mrko gleda. Kada je otišla čarobnjak je progovorio:"Uh, sva sreća da je otišla!"  Ja sam sve to promatrala kroz svoj čarobni dalekozor skrivena iza grmića. Nakon toga zavezala sam čarobnjaka užetom i prisilila sam ga da sve vrati u normalu. Pitao me:"Imam li drugi izbor?" Rekla sam:"NE!" Nakon što je sve vratio u normalu vile i vilenjaci su mogli živjeti dugo i sretno.

Franjo

  U moju zemlju, gdje sam ja prinčić jednoga dana stigao je čarobnjačina i doveo čarobnjačića sa sobom. Naša zemljurina se zatresla. Ptičurine su odletjele, psine pobjegle u svoje kućerine, a ja sam se sakrio u rupicu. Čarobnjačina je našu zemljurinu pretvorio u zemljicu. Kada su čarobnjačina i čarobnjačić otišli na nekim mjestima trava je bila travurina, a na nekim drugim travica. Čarobnjačina je od žabe napravio žabicu, a od ribe ribicu. Rekao je da će ribica plivati u vodici, a žabica će se sakriti ispod kamenčića.

Lucija

  U moju zamišljenu zemlju došao je čarobnjak. Žabu je pretvorio u žabetinu, zmiju u zmijurinu, mačku u mačketinu. Kada ih je sve pretvorio shvatio je da nešto ne valja. Sve životinje je krivo pretvorio. One su bile ljute na njega. Čarobnjak je uzeo čarobni napitak i dao ga životinjama. Žabetina se pretvorila u žabicu, zmijurina u zmijicu i mačketina u mačkicu. Svi su bili sretni.

Anđela

  U Trešnjevcu je živio opasan čarobnjak. Kad bi se razljutio pretvorio bi male životinje u divove. Tako je jednom pretvorio zečića u zečinu, ježića u ježinu, žabicu u žabetinu, vučića u vučetinu, a sovicu u sovetinu. Vučina je jako ogladnio i pojeo čarobnjaka.

Gabrijela

  Čarobnjak u akciji

  Čarobnjak je čitao sve o tajnim željama vila, životinja i cvijeća u zemlji Diddlina. Znao je da su dobri i marljivi i htio im je ispuniti želje. Otišao je na put. Stigavši u Diddlinu oduševio se urednošću stanovnika. Sve male životinje pretvorio je u velike  da im olakša posao. Pčele su postale pčeletine, leptirići lepturine, mravići mravurine, mačkice mačketine, a ježevi ježurine. I svi cvjetići postali su cvjeturine da uljepšavaju svoju zemlju. Kada je vidio sklad marljivih životinja i ljepote cvijeća znao je da je učinio dobra djela.

Martina

  Bilo je to davno u zemlji Liliput. U toj zemlji živjeli su sasvim mali ljudi. Jednoga dana u njihovu zemlju došao je čarobnjak. Bio je normalne visine ali je imao bradurinu. Liliputanci su ga se bojali jer su mislili da će ih zdrobiti svojim velikim nogetinama. Čarobnjak je hodao šumom, a iza njega ostajale su jagodetine, cvjetine, žiretine... U vodi su plivale ribetine. U zemlji Liliput vladalo je izobilje i svi su bili sretni.

Vita

   U čudnoj zemlji po imenu Svijet bajki došao je čarobnjak.  Sve životinje pretvorio je u divove. Čuvaricu bajki ribu pretvorio je u ribetinu, malu žabu u žabetinu, a mačku u mačketinu. Cijeli se Svijet bajki promijenio. Sada je čarobnjak bio premalen pa je odlučio ribetinu, mačketinu, žabetinu, ptičurinu i ostala bića vratiti u normalno stanje.

Eleonora

   Jednog dana  u Čudozemlju je došao jedini čarobnjak na svijetu. On je imao samo pet godina i nije se znao služiti svojim moćima. Počeo je pretvarati neka mala stvorenja u velika. Ptičicu u ptičurinu, mačkicu u mačketinu, žabicu u žabetinu... Vile su pokušale maknuti tu čaroliju ali nisu uspjele. Kad sam čula  buku odmah sam dotrčala. Došla sam i vidjela malog čarobnjaka kako plače. Prišla sam mu i upitala ga zašto plače, a on mi je odgovorio:"Ne znam se služiti svojim čarolijama pa sam pretvorio mala stvorenja u velika i sada se svi ljute na mene."
Ja sam na to rekla narodu:"Pa zar mu ne možemo oprostiti? Zar je napravio tako veliku štetu?"
Svi su rekli u glas:"Ne možemo mu oprostiti!"
 Jedino je jedna mala vila rekla:"Ali zašto mu ne bi oprostili?"
Na kraju smo svi odlučili da ćemo oprostiti. Kasnije nam se svima ispričao i pokušao je popraviti štetu. Uspio je. Svi smo bili sretni ali najviše on. Poslije slavlja otišli smo ispratiti čarobnjačića ali mala vila se nije mogla rastati od njega. Svi smo ih pokušali rastaviti. Odjednom se netko sjetio da ima jedna prazna kuća i to odmah do kuće male vile. Pitali su ga želi li ostati živjeti tamo, a on je rekao da želi i odmah se uselio.
I dan danas on tamo živi.

Comments