1. ORME‎ > ‎

ORME kémia

Ezen anyagok elnevezései: ORME, G-ORME, ORMEs, ormus, monoatomos arany, fehér arany, fehér aranypor, ORMUS, m-state, AuM, microclusters, és manna. David Hudson elnevezése ORME (Orbitally Rearranged Monoatomic Elements) vagyis pályamódosított monoatomos elemek. Néha magas-spinű (magas spin-nel rendelkező - magasabb energiaállapotban lévő) monoatomos elemeknek is nevezi őket.

Ezek az atomok tulajdonképpen szuperdeformált atommagjuknak köszönhetően nem a megszokott fémes kötésben vannak, hanem egy- vagy többatomos klaszterekben helyezkednek el. Ez az elhelyezkedés teljesen megváltoztatja az elem eddig ismertnek hitt tulajdonságait.

Mivel Hudson szabadalmaztatta az elnevezést, és mivel nem teljesen tisztázott, hogy ezek monoatomos vagy többatomos elem-elrendezések, ezért javasolt az ORMUS vagy ORME vagy m-state elnevezések használata.

Az ORMUS anyag a nemesfémek másfajta atomikus elrendeződését jelenti. ORME formában eddig a következő elemeket tárták fel (ezek - a higany kivételével - szerepelnek a Hudson szabadalomban):

ISMERT ORME ELEMEK

Elem

Atomszám

Kobalt

27

Nikkel

28

Réz

29

Ruténium

44

Ródium

45

Palládium

46

Ezüst

47

Ozmium

76

Irídium

77

Platina

78

Arany

79

Higany

80 

Comments