FULLES DE BALADRE

aula d'acollida


MANIFIEST

“L'ésser humà és enemic d'allò que ignora: Ensenya una llengua: evitaràs l'estupidesa d'una guerra; divulga una cultura: aconseguiràs fer popular  un poble entre la gent d'un altre” (Naïm Boutanos)

 

 

EL RACÓ DE LES DONES

la dona marroquina

   

En la nostra aula d’acollida   estem compartint experiències amb alumnes, no hi ha xiques, del Marroc i de Bulgària que van arribar al centre al començament de curs i que desconeixien les nostres llengües, és per això que tot l’esforç està posant-se en l’adquisició del domini lingüístic que els permitisca la comunicació.

L’ activitat que més agrada els alumnes és fer una recerca en la xarxa d’imatges del seu país d’origen i a partir d’aquesta recerca els xiquets conten els costums, la forma de viure, els paisatges... que han deixat lluny. Gràcies a aquesta activitat hem pogut fer un recull d’imatges de dones marroquines i búlgares i hem pogut conèixer quina era l’activitat de les iaies, les mares, les ties... de Kamal, Amin i Karim  quan vivien al Marroc. Ens han contat quin és el menjar que preparen en les festes, com es fa el cuscus, per què adornen les seues mans i els seus peus amb la henna... La experiència és molt enriquidora perque Ivan i Giorgi ,els xiquets de Bulgària, mostren gran interès pel que conten els seus companys i s’animen a contar ells també coses de la seua mare i de la iaia.

 

Per a mi està sent molt interessant l’experiència perquè no pensava que en sis mesos poguérem  tindre aquest nivell de comunicació, i per damunt de tot està la il·lusió amb que els xiquets esperen l’hora de l’aula d’acollida.

Com a professora m'interessa molt conèixer com són les vides dels meus alumnes en els seus països d’origen i com a dona crec que es necessari formar-me  en la necessitat de comprendre, per llevar-me prejudicis al voltant de la dona musulmana, de la utilització del hiyab, del seu caràcter imposat o de lliure elecció... és per aixo que tinc molt d’interès en els moviments d'alliberació de les dones de l’altra   vora del Mediterrani. 

 

EL FESTIVAL DE LA ROSA A BULGÀRIA

Com que la nostra activitat fonamental a l'aula d'acollida és assolir una competència lingüística, la millor manera és parlar d'alló que ells coneixen i volen contar així, Ivan i Giorgi, al buscar a Internet imatges de dones de Bulgària, es trovaren amb la  celebració del Festival de la rosa a Bulgària i a partir d'ací iniciàrem la recerca d'informació.

 

Parlem del treball que feia la mare, la iaia i les ties dels xiquets i el treball que fan ací a Espanya....És important conèixer la situació real de les dones al país d'origen del nostre alumnat per adonar-nos que malgrat que hi ha diferències és molt llarg el camí que cal fer per aconseguir la igualtat. Així les dones en els països de l'est tenen una situació molt difícil i és útil coneixer-la.