Gouden vondsten

 
Gouden fibula gezet met een alsengem uit het noordoosten van Friesland
 
 
Dit is het 2de exemplaar bekend in de wereld. Het eerste exemplaar staat vermeld in het boek; Das Reich der Salier    Dit exemplaar is gevonden in een slavische vorstengraf daterend uit de 12de eeuw. Zeer zeldzaam dus!! Mogelijk komt de fibula van mij in het Fries museum te liggen.
Ook is me nog een Alsengem bekend uit Bokel, deze is ook gevat in een gouden zetting. Of het hier ook om een fibula gaat is mij echter niet bekend!
 
 
 
 
Nog een gouden fibula uit 1200 na christus. Hij is ten tijde van de kruistochten naar Friesland gekomen. Het is bijzonder dat je een gouden mantelspeld uit de middeleeuwen vind, dit is nu de 2de!!!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gouden ring 24 karaats met robijn en emaille
Gouden ring  gevonden nabij een state! Schitterende gele kleur!! Daterend zo rond 1475
youtube medieval gold ring 15th century, check kleidiggers kanaal: http://www.youtube.com/user/kleidigger
 
In 2010 vond Albert een gouden ring die een beetje op die van mij lijkt. Die van hem is een bijzonder prachtig exemplaar!
hier een foto van de 2 ringen tezamen
 
 
 
 
 Gouden Tremisses (triens) uit de 6de eeuw.
 
Dit hierboven getoonde muntje is mijn eerste gouden vondst geweest. Deze muntjes zijn zeer zeldzaam, vooral dit type! Dit type is door het geld museum toegeschreven aan het volk de allemani. Deze stam leeft nu nog in zuid Duitsland. Mij is enkel nog een exemplaar uit Engeland bekend. Dik 1500 jaar oud en dan nog zo mooi!             
 
 
 
Gouden tremisses van Dorestad (pseudo)
 
Hier nog een zeldzaam muntje, van een laag goud gehalte. Dat wil zeggen, het is een gouden muntje met zilver er door heen verwerkt. Het is een laat type zo rond de 7de eeuw. Er staat ook zo een muntje beschreven in het boek van Dorestad. Dit boek had ik een dag voor deze vondst aangeschafd, wel bijzonder dus!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                       gouden ring 1950 met Onix steen
Comments