Savjeti‎ > ‎

Kosa, da li je njegujete ili ne?

objavio 11. ožu 2010. 01:55 Debilux Frizerski studio

Veoma rijetko ili skoro nikako naći ćete u nekom časopisu kratak članak kako njegovati kosu. I sama sam imala priliku pročitati savjete kako neke jestive proizvode koristiti za njegu kose. Možda poželite da ipak probate ali moj savjet je NEMOJTE! Koristite proizvode koji su isključivo namjenjeni za kosu, jer trebamo biti zahvalni mnogim fabrikama koje se danas trude da uz pomoć profesionalnih tehnologa proizvedu ono što trebamo a to je savršen preparat za kosu. Da, mnogi se pitaju koji? Pa onaj koji ima uredno prevedenu deklaraciju i svakako da odgovara vašoj strukturi kose.

Dolaze hladniji dani, te su mnogi u nedoumici, da li kosu ošišati ili je pustiti da raste – Ja sam uvijek za lijepo oblikovanu kosu. Ako imate dugu kosu, odlučite sami – Kosa poraste 10-12mm za mjesec dana. Šišanjem oštećenih krajeva dobićete zdraviju kosu koja vam neće zadavati previše brige. Posebnu pažnju treba posvetiti njezi kose i ishrani.

Savjet: Posebnu pažnju obratiti na kožu glave i špiceve. Ako je koža, upaljena crvena, češće je prati, pravilno ispirati. Ako su špicevi oštećeni, suhi a kosa farbana ili ima mini-vala, obavezno intenzivnije njegovati kosu.

Ako se odlučite za kraću frizuricu, imate veliki izbor lijepih, modernih frizura i praktičnih za održavanje. Ono što je veoma važno za kratku kosu je: Da je pravilno ošišana sa naglašenim profilom. Zavisno od strukture kose i kvaliteta, ne bi bilo loše blago preparirati kosu, može i parcijalno na profilu tako da ćemo pojednostaviti održavanje. To je preporučljivo ko ima tanku, svilenkastu dlaku koja se brzo masti. Preparirati kosu znači da od ravne kose napravimo blago kovrđavu kosu, koja će imati veći volumen, biti idealna podloga za frizuru. Često imam priliku čuti: NIKAD VIŠE MINI-VAL! Kosa mi je bila uništena. Godinu dana sam čekala da izraste. Imam traumu od frizera. U PRAVU STE! Ali samo u slučaju ako vaš frizer koristi jeftine preparate i navija na drvene viklere mini-val, ne vodi brigu o strukturi tj. kvalitetu Vaše kose i koristi zastarijelu tehniku navijanja. Novom tehnikom navijanja, upotrebom kvalitetnih preparata, rezultat neće izostati, a cilj je imati kratku kosu koju možete lahko održavati.

Još jedan dobar način da učvrstite kosu je farbanje. Ali PAŽLJIVO! Ne pretjerivati i ne mijenjati uvjek drugu nijansu. Pravilnim farbanjem, kosa dobija ljepši sjaj, frizura je izražajnija a ako koristite kvalitetne boje rezultat je kosa koja se lako održava. Ono, što ne smijete raditi je svaki put prelaziti cijelu kosu jer tim načinom farbanja kosa postaje tanja, mrsi se, gubi na kvalitetu i teško zadržava boju – tj. sintetički pigment. Zato ne zaboravite da bi Vas kosa činila sretnim redovno je šišajte, pravilno hemijski tretirajte, njegujte i Vaša kosa će vam to vratiti svojom ljepotom.

Samo za Vas, Senija Sena Džomba

Comments