Savjeti‎ > ‎

Bojenje kose

objavio 11. ožu 2010. 01:56 Debilux Frizerski studio   [ ažurirano 13. ožu 2010. 03:35 ]

Da li Vam je poznato da se danas farba oko 90% žena? Razlog? Nije uvijek prekriti sijedu kosu, nego prije svega estetsko uljepšavanje. Bojenje kose spada u dekorativnu kozmetiku i jedna je od najiteresantnijih operacija. Da bi ste krenuli u svijet boja potreban je minimum znanja o hemijskom procesu i tehnici farbanja. Prije nego se odlučite za bojenje kose , morate znati šta želite i Vaše mogućnosti. Da li Vam je potrebno bojenje? Da li ćete se ubrzo pokajati jer nije-to, to.! Nije rijetka pojava, da samo zato, što Vam se sviđa boja kose na kutiji, donesete odluku da bojite svoju kosu. Danas imamo ogromnu ponuda boja za kosu , ali koju izabrati? Ljepotice nas mame, boje su divne, kose zdrave sjajne. Ipak….obratite pažnju!


Prvo! Odrediti kvalitet kose, koji pigment prevladava na Vašoj kosi? Prirodni (kosa zdrava , nikad farbana ) ili sintetički (kosa koja je već farbana). Za farbanje je potrebno minimum iskustva. Ako ga nemamte, pitajte nekog stručnjaka za savjet. Kosa ne oprašata experimente. Što je više maltretirate, postaje neposlušna, suha, oštećena, porozna, gubi svoju prirodnu elastičnost, teško se fenira i gubi svoju ljepotu . Pravilo – Izbjegavati bojenje cijele dužine. Koristiti uvijek istu boju i bojiti samo izrastak. Naravno , to važi za one što znaju šta žele ali ima i onih što vole experimente. Ima i onih što preko kose pokušavaju liječiti sobstvene traume. Izbjegavajte takve situacije jer kosa ipak sporo raste.

Drugo! Boja kose mora odgovarati Vašem životnom stilu, imidžu, boja tena, obrva, očiju, mora odavati savremenu osobu koja zna šta hoće . Ne zaboravite da nekada Vaša boja kose može da izazove negativna osjećanja ljudi iz Vaše blizine.

Savijet : Bojiti kosu koja je tanka, svilenkasta, može biti veoma korisno jer tako dobijate ljepši izgled frizure, jača strukturu kose (koristiti samo 6 % hidrogen ).

Šta ne smijete raditi? : često bojiti kosu jer takvim postupkom kosa ostaje sve tanja. Ali, ipak morate bojiti redovno jer izrastak može djelovati veoma ružno . - Koristiti hidrogen koji nema zaštitne faktore ( najbolji su mliječni )

- Koristiti preparate a da niste pročitale upustvo .

-Savijet: Bojena kosa zahtijeva posebnu njegu, koristite pravilno odabran šampon i obavezno regenerator da bi ste imali zdravu i bojenu kosu.

PAŽLJIVO! – Da bi estetsko bojenje kose imalo smisla .

Samo za Vas, Senija Sena Džomba

Comments