Maps (updated)

Map 1 shows additional green space is not needed in the Monte Cecilia Park area.
Map 2 shows that Monte Cecilia School does not block any site lines of the Pah Homestead.
Map 3 shows how moving just three school buildings would give the Pah Homestead 'breathing space'.

Original map images are all from maps.google.co.nz.


Map 1 (GREEN SPACE NOT NEEDED): Monte Cecilia Park (approx. 14h) comparison and proximity to Cornwall Park/OneTree Hill Domain (approx. 220h)
This particular area of Auckland does not need 1.1h of additional green space, which is a valuable commodity in any city. The 1.1 hectares of grass beneath the thriving Monte Cecilia School is not available land, which is why it has a $20+ million price tag. Auckland City is forcibly buying this single hectare of land and effectively closing a historic primary school without any kind of justification. The budget represents a large proportion of the City's green spaces budget and it should be spent on purchases that a) are needed b) represent good value for money and c) do not do more public harm than good.




Map 2 (SIGHT LINES NOT BLOCKED): Monte Cecilia Park, Hillsborough, Auckland
As it is currently sited, Monte Cecilia School does not block any sight lines of the Pah Homestead, and nor would it (due to existing large trees, marked A, and the historical stables building, marked B) if Liston Village (demarcated with blue lines) was removed.




Map 3 (BREATHING SPACE EASILY ACHIEVED): Monte Cecilia Park, Hillsborough, Auckland
This image shows the three closest school buildings removed and indicates the area (demarcated with white lines) available to relocate those buildings, thus providing the Pah Homestead 'breathing space' for a fraction of the financial and social cost of forcibly removing Monte Cecilia School. 

It is worth noting the Auckland City has already turned the area demarcated with red lines into a concreted car park, which will also house a toilet block. On the repeated occasions in the past when the Monte Cecilia School community has asked for an expanded carpark we were told this was not possible because the land was archeologically significant. A different set of rules seems to apply for David Hay's project.