Почетна

Професори француског наше школе укључени су у пилот пројекат увођења испита Delf у школе (диплома основног познаванја француског језика).
Пројекат је остварен као резултат сарадње Амбасаде Француске у Београду  и Министарства просвете Србије, а све се одвијало у просторијама Француског Културног Центра.
 
 

Српски ђаци лакше до француских диплома

_____________________________________________________

 

Министар просвете проф. др Жарко Обрадовић и Њ.Е. амбасадор Француске у Београду Франсоа-Гзавије Денио потписали су данас споразум о полагању испита за стицање ДЕЛФ дипломе која ће отворити пут ученицима из Србије да упишу школе и факултете у Француској, франкфоним државама, као и земљама Европске уније.

„Потписивање овог уговора од изузетног је значаја за наше ђаке, захваљујуцћи којој ће основци и средњошколци моћи да стекну сертификате за упис школа и факултета у Француској, земљама франкфоније и Европске уније, а такође доприноси и добрим односима две земље“ – рекао је Обрадовић после церемоније потписивања у Министарству просвете.

Денио, коме је ово први споразум који потписује у својству амбасадора Француске у Србији, истакао је да ће полагање испита за стицање ДЕЛФ дипломе бити организовано у оквиру школског система Србије.

„Ђаци који буду добили ту диплому стећи ће и лингвистичку диплому (за француски језик) која ће им омогућити и олакшати упис на француске више школе и факултете“ – навео је француски амбасадор.

Министар просвете оценио је да је потписивање овог споразума нарочито важно за Србију у светлу њене жеље да уђе у ЕУ, јер су, по његовим речима, „француски и енглески главни језици у Унији“.