Sollana 1932


La insurrecció (3)

"Aquests tocats armaran la de Déu...", pensà Joan Margaix, "...quan em van despertar a les 2:30 de la matinada i em comunicaren que eren tots al sindicat; hi vaig fer cap per por, però no ho veia gens clar".

El comité Revolucionari constituït envià un dels seus components, que era el que més efusivament havia defensat la via insurreccional, per informar sobre tot el que succeïa a Almussafes, abans d'eixir al carrer a Sollana. Però aquest no va eixir del poble i va mentir al Comité. La notícia era esperada amb frisança. Participaren al principì més de 200 afiliats a la CNT, entre ells, algunes dones. Durant la nit se n'hi van adherir molts més.

Francesc Boix Selma, afiliat a la CNT i al PURA, amb tota la seua família pertanyent al moviment llibertari i amb càrrecs de responsabilitat, coneixia a través d'aquests les seues intencions. Des del triomf en les eleccions municipals del seu partit, era agutzil municipal i la nit del 26 de gener era a l'Ajuntament: "A les tres de la matinada entraren a l'Ajuntament quaranta homes, la majoria desarmats. Tots eren coneguts i amics; però encara que sabien que només es trobavenallí els dos agutzils i els dos vigilants nocturns, i que no disposàvem de cap arma, anaven amagant-se uns darrere els altres i se'ls veia amb molt de nerviosisme. Com que alguns portaven escopeta, els demaní que es tranquil·litzasen perquè no volian que per un malentès em traguessen els budells si se'ls disparava l'arma".

Els assaltants registraren l'Ajuntament i trencaren els armaris on es guardava l'arxiu municipal. Des del primer pis i pel balcó anaven tirant els papers i els llibres, i també la poltrona municipal, a la plaça de la República. Calaren foc a tot un munt, el qual cremà ràpidament, i destruïren la documentació de l'arxiu, el diccionari Espasa i tots els volums de la Gaceta de Madrid. (Continuarà)

PEDRO, Enric, Història oral d'una insurrecció: Sollana 1932, Quaderns de Sueca VII, Publicacions de l'Ajuntament de Sueca, Sueca, 1985

Torneu a l'entrada principal punxant ací