Το θαύμα της Φάτιμα

Τις τελευταίες εβδομάδες εντελώς ξαφνικά προέκυψε ως ενδιαφέρον θέμα το Θαύμα της Φάτιμα. Αφενός μια γνωστή τηλεοπτική εκπομπή να διαφημίζει το βιβλίο και να το διαθέτει προς πώληση, αφετέρου σοβαρό μηνιαίο περιοδικό που κινείται στον χώρο της εσωτερικής αναζήτησης (μεταφυσικής ) να το αναφέρει ως κύριο θέμα στο εξώφυλλό του και να αφιερώνει για το συγκεκριμένο ''Θαύμα” επτασέλιδο ρεπορτάζ . Πολύ θόρυβος για ένα θαύμα που πρόβαλε και επέβαλε η καθολική εκκλησία ως την μεγαλύτερη καθολική εορτή. Εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς βέβαια δεν μας πέφτει λόγος ποιες εορτές ή ποια θαύματα αποδέχεται η Καθολική Εκκλησία αλλά αφού όμως αυτό που αναφέρεται ως “θαύμα”φαίνεται ότι ξαφνικά απέκτησε και πάλι ενδιαφέρον θα ήθελα να καταθέσω τα εξής: Καταρχήν σας είναι γνωστόν ποιες είναι οι πηγές πληροφόρησης όσων καταγράφονται σε αυτή την Ιστοσελίδα,αλλά και του βιβλίου μου που ήδη κυκλοφόρησε και παρεμπιπτόντως αναφέρεται και στο "θαύμα" της Φάτιμα. Επειδή ότι έχουν γραφεί μέχρι σήμερα γύρω από το λεγόμενο “θαύμα” της Φάτιμα οι κύριες πηγές πληροφόρησης είναι του Βατικανού .Θεωρώ για την αποκατάσταση της αλήθειας ,η οποία ασφαλώς θα ενδιαφέρει τους αναζητητές της αλήθειας να καταθέσω τα κάτωθι:

Οι ΣΑΝΤΙΝΕΡ είναι αυτοί που προκάλεσαν το “ΘΑΥΜΑ” ΤΗΣ ΦΑΤΙΜΑ.

Στην ΦΑΤΙΜΑ ανακοίνωσαν το θέλημα του Χριστού. Βέβαια όλα αυτά τα μηνύματα συνοδευόμενα από μεγαλειώδη φαινόμενα,παρερμηνεύτηκαν από τους Γήινους δήθεν υπηρέτες του Θεού (ιερείς),καταστράφηκαν ή αποσιωπήθηκαν και όλες οι πληροφορίες που δόθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για κυριαρχικούς σκοπούς.

Ας μη ξεχνάμε το “θαύμα”συνέβη σε μια περίοδο που οι Μασόνοι είχαν μεγάλη επιρροή στην Πορτογαλία και προσπαθούσαν να περιορίσουν την εξουσία της Καθολικής Εκκλησίας.

Η Εκκλησία λοιπόν εκμεταλλεύτηκε το φαινόμενο Φάτιμα για να επανακτήσει την πολιτική της δύναμη το ίδιο και ο Σαλαζάρ γιατί ως γνωστόν παντού και πάντα σε όλο τον Πλανήτη μας οι δυο αυτές Εξουσίες Πολιτική και Εκκλησιαστική συγκυβερνούν.

Το φαινόμενο της Φάτιμα που θεωρήται σήμερα ένα από τα πιο πετυχημένα μοντέλα Θρησκευτικού Τουρισμού καθώς και άλλων περιοχών όπως ο“Άγιος Ιάκωβος της Κομποστέλα”(Sandiago de Compostela) στην Ισπανία, Άγιοι Τόποι (Άγιο Φως) κ.α. είναι γενικά για την Εκκλησία σύμβολα Δύναμις και Πίστης.

Φάτιμα: (Πορτογαλία) Άνοιξη του 1917, τρία βοσκόπουλα αναζητούσαν προστασία από μία καταιγίδα. Κρύφτηκαν σε μία βραχώδη σχισμή. Μία δυνατή ριπή του ανέμου τα έκανε να κοιτάξουν προς τα πάνω.(όταν ένα διαστημόπλοιο των ΣΑΝΤΙΝΕΡ πλησιάζει την γη, συνοδεύεται πάντα από μία θύελλα, που παράγεται από το διαστημόπλοιο).

Τα παιδιά είδαν ένα νεανία 15 ετών περίπου, που ήταν υπερβολικής ομορφιάς. (επίσης στην Αγία Γραφή περιγράφονται αυτές οι συναντήσεις σαν υπερβολικά ωραίες.)

Ο νεανίας είπε: «μη φοβάστε, είμαι ο άγγελος της ειρήνης » ακόμη και σήμερα εμείς οι ΣΑΝΤΙΝΕΡ χαιρετιόμαστε με τις λέξεις «ειρήνη πέρα από όλα τα σύνορα!»(ειρήνη σ` όλο το Σύμπαν).Από το βιβλίο μου“Αshtar Sheran”(μεταφυσικές ανώτερες επικοινωνίες),Εκδόσεις Οσελότος .

Στις 13 Μαΐου του 1917, μία Κυριακή, είδαν τα ίδια βοσκόπουλα μία γυναίκα απαράμιλλης ομορφιάς. Ήταν περίπου 18 ετών και δεν είχε καμία ομοιότητα με τις εικόνες της Θεομήτορος Μαρίας ή παρόμοιων Οσίων. (αυτή η διαπίστωση σημαίνει, ότι δεν επρόκειτο για την Μαρία, αλλά για μία ΣΑΝΤΙΝΕΡ – μορφή, η οποία μάλιστα έφερε μακριά κυματιστά μαλλιά.)

Στις 13. Ιουνίου συνάντησαν τα βοσκόπουλα επανειλημμένως την ίδια αυτή ωραία μορφή. Όλοι οι παρόντες είχαν αντιληφθεί ένα μικρό άσπρο σύννεφο, που περιέβαλε την ομάδα των παιδιών και τον τόπο της εμφάνισης και επίσης μία σημαντική μείωση του ηλιακού φωτός και της θερμοκρασίας. Αυτά τα φαινόμενα επαναλαμβανόντουσαν στις επακόλουθες εμφανίσεις και εξαφανιζόντουσαν κάθε φορά μαζί με το φαινόμενο. (κατά τις αναφορές των ΣΑΝΤΙΝΕΡ πρόκειται για φαινόμενα αποϋλοποίησης.)

Κατά την νύχτα από τις 25 προς 26 Ιανουαρίου του 1938, φωτίστηκε ο ουρανός από ένα βόρειο σέλας που είχε ευρέως προαναγγελθεί, το φαινόμενο αυτό γιατί είχε προβλεφθεί.

Η κύρια εμφάνιση, στο βασικό “θαύμα “της ΦΑΤΙΜΑ, περιγράφεται ως ακολούθως «Στις 13 Οκτωβρίου του 1917 προσκυνούσαν 70.000 άνθρωποι στην Cova da Iria. Κάτω από τα πόδια τους μετατράπηκε το μαλακωμένο έδαφος σε ένα τέλμα. Οι μεγάλες εφημερίδες είχαν στείλει τους καλύτερους ρεπόρτερ.

Ακριβώς στις 12 η ώρα αναφώνησε η Luzia: «Μία αστραπή!» Ο ήλιος εμφανίστηκε πίσω από τα σύννεφα. Η Luzia φώναξε: «κοιτάξτε στον ουρανό!» τότε είδε όλο αυτό το τεράστιο πλήθος ένα μοναδικό θέαμα που δεν είχε ε ιδωθεί ποτέ ξανά. Θεωρήθηκε πως ήταν ένα από εκείνα τα ουράνια θαύματα, τα οποία είχαν εξαγγελθεί από τον Σωτήρα για τους τελευταίους καιρούς: «Οι δυνάμεις του ουρανού θα συνταραχτούν».

Με μιας σταμάτησε η βροχή και διασκορπίστηκε η μεγάλη μάζα των σύννεφων. Ο ήλιος παρουσιάστηκε στο ζενίθ όπως ένας αστραφτερός ασημένιος δίσκος, που μπορούσε κανείς να τον αντικρίσει χωρίς κόπο και κίνδυνο. (Στην πραγματικότητα δεν επρόκειτο για τον ήλιο, αλλά για ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο, το οποίο περνούσε μέσω των σύννεφων.)

Αυτός (ο ήλιος) άρχισε να περιστρέφεται γύρο από τον εαυτό του σαν ένας πύρινος τροχός με μεγάλη ταχύτητα. Προς τούτοις φώτιζε διαδοχικά σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου και σκόρπιζε προς τα έξω προς όλες τις πλευρές φλόγες φωτός . (δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, ότι επρόκειτο για ένα ufo). Η περιγραφή του φαινομένου ταιριάζει απόλυτα με άλλες εμπειρίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Σημαντικό είναι εδώ, ότι αυτό το ufo φαινόμενο επιβεβαιώθηκε από μηνύματα του πνευματικού κόσμου.

Ακολούθως αναφέρεται: Ουρανός και γη, βράχοι και άνθρωποι βυθίστηκαν διαδοχικά σε κίτρινο, πράσινο, κόκκινο, και μπλε φως. Μερικές στιγμές στάθηκε ακίνητος ο ήλιος (ufo). Ακολούθως άρχισε πάλι αυτό το φως – περιστροφές γύρο από τον εαυτό του που διασκόρπιζε χρώματα, ακόμη πιο εξαίσια από προηγουμένως. Ξανά σταμάτησε και για Τρίτη φορά επανέλαβε αυτό το έργο με τα φώτα, που δεν μπορεί κανείς να φανταστεί.

Με μιας φάνηκε σαν ο ήλιος να λύνεται από το στερέωμα και με ζιγκ-ζαγκ πηδήματα να πέφτει στην γη. Μία πελώρια κραυγή τρόμου ανέβηκε από το πλήθος. (κάθε φάση του θαύματος της Φάτιμα συμφωνεί ακριβώς με άλλες χιλιάδες θεάσεις ufo). Η καθολική εκκλησία είχε τόσο λίγη γνώση και ιδέα από εξωγήινα διαστημόπλοια, όπως ο λαός του Ισραήλ στο όρος Σινά κατά την παράδοση των εντολών. Όμως σήμερα είναι αλλιώς, γιατί είμαστε ήδη κάτοχοι της αλήθειας.

Συνηθίζεται να ονομάζουμε “θαύμα” κάτι που δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε με τους φυσικούς νόμους, γιατί αυτούς δεν τους γνωρίζουμε όλους. Κι αυτό επειδή οι άνθρωποι νομίζουν ότι μόνο ο υλικός κόσμος διέπεται από νόμους . Αυτό είναι λάθος. Κι αυτός είναι ο λόγος που ότι δεν μπορούμε να εξηγήσουμε με τους φυσικούς νόμους που γνωρίζουμε,το ονομάζουμε “θαύμα”. Δεν υπάρχουν λοιπόν θαύματα, διότι όλα ακολουθούν τους ίδιους αναλλοίωτους νόμους, και κανένας νόμος δεν μπορεί να αφαιρέσει ή να αλλάξει έναν άλλον. Παρ' όλα αυτά, οι άνθρωποι, με φανατικές λέξεις κι επαινετικούς ύμνους, ανακοινώνουν κάποιο “θαύμα”. Όμως, αρκετές φορές το ονομαζόμενο “θαύμα”, όταν δεν μπορεί να κατανοηθεί, καταγράφεται και ως δημιούργημα της φαντασίας. Η λέξη θαύμα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα και δεν υπάρχει σε καμιά άλλη γλώσσα του Σύμπαντος. Είναι μεγάλη ανοησία, όταν όλες οι θρησκείες αναφέρονται σε θαύματα. Κανένα φαινόμενο και καμία αστρική ύπαρξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως “θαύμα”. Υπάρχουν μόνο γεγονότα φυσικής επιστήμης και θεϊκής νομιμότητας. Τα πάντα λοιπόν συμβαίνουν σύμφωνα με καθορισμένους νόμους που πρέπει να εφαρμοστούν.


Υ.Γ. Το περιοδικό υποσχέθηκε να δημοσιεύσει την επίσημη θέση του Βατικανού για τις “αποκαλύψεις ” του άρθρου. Αλλά αφού το δημοσιευμένο άρθρο εκφράζει ακριβώς τις θέσεις του Βατικανού, τι άλλο πιο νεότερο θα μπορούσε να δώσει;Αντί αυτού, ο Πάνος Σπαγόπουλος έγραψε τα παρακάτω:
Εκατό χρόνια από το «Θαύμα της Φάτιμα»: Ποιο είναι το «τρίτο μυστικό» που δεν θέλει να αποκαλύψει το Βατικανό;

Εκατό χρόνια ακριβώς συμπληρώνονται σήμερα από το περίφημο Θαύμα της Φάτιμα, στην Πορτογαλία. Στις 13 Μαΐου του 1917 τρία μικρά παιδία η Λουσία Ντος Σάντος 10 ετών και τα ξαδέλφια της Φρανσίσκο και Ζασίντα Μάρτο, 9 και 7 ετών αντίστοιχα έγιναν μάρτυρες ενός οράματος στο χωριό Φάτιμα της Κεντρικής Πορτογαλίας.

Ένα όραμα που έμελλε να πάρει σχεδόν μυθικές διαστάσεις και που ακόμη και σήμερα προκαλεί διιστάμενες απόψεις.

Σύμφωνα με αυτό και όπως το περιέγραψαν τα ίδια τα παιδιά αργότερα, παρουσιάστηκε μπροστά τους η Παναγία, λέγοντας πως θα εμφανίζεται στο ίδιο σημείο κάθε 13 του μήνα έως τον Οκτώβριο και πως πρέπει να πουν στον κόσμο να μετανοήσει για τις αμαρτίες του.

Η «Παναγία της Φάτιμα» όπως έγινε γνωστή εμφανίστηκε στα τρία παιδία 6 συνολικά φορές. Από αυτές οι πιο σημαντικές ήταν η 13η Ιουλίου και η 13η Οκτωβρίου.

Η πρώτη ήταν η ημέρα που η Παναγία, τους είπε τα τρία περίφημα μυστικά που αφορούσαν το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η δεύτερη ημερομηνία είναι η ημέρα που χιλιάδες άνθρωποι έγιναν μάρτυρες ενός φαινομένου που ακόμη δεν έχει εξηγηθεί.

Μέχρι τις 13 Οκτωβρίου οι μαρτυρίες των παιδιών είχαν σαρώσει απ άκρου εις άκρον όλη την Πορτογαλία, προκαλώντας συζητήσεις.

Έτσι την ημέρα εκείνη, 70.000 (άλλες πηγές αναφέρουν έως και 100.000) άνθρωποι εμφανίστηκαν στο σημείο που είχαν υποδείξει τα τρία παιδιά και όπου όπως τους είχε πει η μυστηριώδης αυτή γυναίκα θα εμφανιζόταν και πάλι για τελευταία φορά.

Ο καιρός ήταν βροχερός και βαριά συννεφιά κάλυπτε την περιοχή. Ξαφνικά και γύρω στο μεσημέρι η βροχή σταμάτησε και ο ήλιος εμφανίστηκε.

Το τι ακριβώς έγινε δεν είναι σίγουρο.

Παρά το γεγονός των χιλιάδων μαρτύρων η ακριβής περιγραφή του φαινομένου είναι δύσκολη.

Για πολλούς «ο Ήλιος περιστρεφόταν σαν να στροβιλιζόταν», κάποιοι άλλοι είδαν τν Ήλιο α πλησιάζει τη Γη τόσο κοντά που κυριολεκτικά παρέλυσαν από τον τρόμο. Κάποιοι άλλοι ανέφεραν πως μπορούσαν τον κοιτάξουν χωρίς να έχουν πρόβλημα με τα μάτια τους, ενώ άλλοι έβλεπαν τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Το φαινόμενο κράτησε 10 λεπτά και έγινε ορατό σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων.

Τα παιδιά ανέφεραν πως η Παναγία εμφανίστηκε μπροστά τους την ίδια εκείνη ώρα λέγοντάς τους να κτίσουν ένα παρεκκλήσι στην περιοχή αυτή. Ακόμη τους είπε πως ο Α΄ΠΠ (Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος) θα τελείωνε γρήγορα και πως οι στρατιώτες θα επέστρεφαν γρήγορα στα σπίτια τους.

Βέβαια αυτή η είδηση θα αφορούσε περισσότερο άλλες κεντροευρωπαϊκές χώρες καθώς η Πορτογαλία είχε μεν συμμέτοχη στον Α΄ΠΠ αλλά αυτή ήταν πολύ περιορισμένη.

Τέλος η Παναγία τους είπε πως «να σταματήσουν οι άνθρωποι να προσβάλλουν τον Θεό καθώς τον έχουν προσβάλλει ήδη πολύ». Αυτά το 1917.

Άραγε εάν εμφανιζόταν σήμερα τι θα έλεγε η «Παναγία της Φάτιμα»;

Τα τρία μυστικά

Τα τρία μυστικά της «Παναγίας της Φάτιμα» είναι μια εξαιρετικά μπερδεμένη υπόθεση. Σύμφωνα με την επίσημη θέση της Καθολικής Εκκλησίας και τα τρία μυστικά έχουν πλέον αποκαλυφθεί.

Έτσι αυτά αφορούσαν, πάντα κατά την επίσημη θέση του Βατικανού, την κόλαση, τον πρώτο και τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου του 2ου το 1981.

Και αν για τα δύο πρώτα μυστικά δεν υπάρχει καμία διχογνωμία, όλη η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το τρίτο μυστικό.

Η μετέπειτα αποκάλυψη των τριών αυτών μυστικών έρχεται από την Λουσία Ντος Σάντος η οποία έγινε μοναχή. Η ίδια και μέχρι το 1941 είχε ορκιστεί να μην το αποκαλύψει. Το 1943 αρρώστησε όμως βαριά από γρίπη και την επισκέφτηκε ο επίσκοπος Silva λέγοντας της πως θα ήταν καλό να το γράψει σε ένα χαρτί σε περίπτωση θανάτου της.

Τελικά αυτό έγινε και το γράμμα με το περίφημο τρίτο μυστικό σφραγίστηκε και παραδόθηκε στον Αρχιεπίσκοπο της Leiria στην κατοχή του οποίου ή της Αρχιεπισκοπής παρέμεινε μέχρι το 1957 όποτε και στη συνέχεια παραδόθηκε, που αλλού, στο Βατικανό.

Η μοναχή Λουσία είχε θέσει ως όρο αυτό να μην δημοσιοποιηθεί πριν το 1960.

Την ίδια χρονιά το Βατικανό εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι «το πιο πιθανό είναι το μυστικό να παραμείνει για πάντα κάτω από απόλυτη μυστικότητα».

Αυτό έδωσε τροφή για σενάρια στον Τύπο αν
αφορικά με το τι ακριβώς μπορεί αυτό να περιείχε. Σύμφωνα με τους New York Times της εποχής αυτό μπορεί να ήταν από μια παγκόσμια πυρηνική καταστροφή μέχρι αναταραχή μέσα τους κόλπους του Βατικανού

Τελικά το Βατικανό αποφάσισε να το δώσει στη δημοσιότητα στις 13 Μαΐου του 2000 83 χρόνια μετά την εμφάνιση της «Παναγίας της Φάτιμα».

Τελικά το περιβόητο μυστικό αποκαλύφθηκε επίσημα στις 26 Ιουνίου του 1981.

Σύμφωνα με τον Καρδινάλιο Sodano αυτό είχε να κάνει με τους διωγμούς των Χριστιανών τον 20ο αιώνα και την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα, στις 13 Μαΐου του 1981.

Ολίγοι όμως πείστηκαν από την επίσημη θέση του Βατικανού, για το τρίτο μυστικό της Φάτιμα. Βέβαια ήταν κάτι που συνέφερε την Καθολική Εκκλησία.

Η ίδια η Παναγία είχε ασχοληθεί, είχε μνημονεύσει είχε προφητεύσει την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα. Τι καλύτερη αναγνώριση της Καθολικής Εκκλησίας και του «Βατικανικού» συστήματος από την ίδια;

Να σημειωθεί πως η «Παναγία της Φάτιμα» είχε ζητήσει από τα τρία παιδιά να μεταφέρουν στην καθολική Εκκλησία ότι πρέπει να προχωρήσει στο «Καθαγιασμό της Ρωσίας» προκειμένου να υπάρξει παγκόσμια ειρήνη. Ο Καθαγιασμός έγινε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο τον ΙΙ στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στις 25 Μαρτίου του 1984.

Οι Times στις 29 Ιουνίου του 2000 είχαν γράψει: «Το γεγονός ότι το τρίτο μυστικό δεν περιείχε καμία καταστροφολογία προκάλεσε σοβαρές αντιδράσεις μέσα στην πορτογαλική Εκκλησία για την απόφαση του Βατικανού να κρατήσει την προφητεία μυστική για τουλάχιστον 80 χρόνια».

Έτσι οι φωνές έχουν πληθύνει, 100 χρόνια μετά λέγοντας πως το τρίτο μυστικό αφορά κάτι το τόσο καταστροφικό για ανθρωπότητα που κανείς δεν είναι σε θέση α αποκαλύψει. Και αυτό το γνωρίζουν μόνο κάποιοι μέσα στο Βατικανό.

Η αινιγματική δήλωση του Πάπα Ιωάννη Παύλου

Το γεγονός ότι η Καθολική Εκκλησία επιμένει ότι το τρίτο μυστικό έχει αποκαλυφθεί δε σημαίνει ότι είναι και έτσι. Τον Οκτώβριο του 1981 το γερμανικό περιοδικό Stimme des Glaubens δημοσιεύισε ένα άρθρο στο οποίο περιεχόταν η συζήτηση του Πάπα με μια ομάδα Γερμανών καθολικών το Νοέμβριο του 1980.

Σύμφωνα με το κείμενο η στη συζήτηση ο Πάπας είχε δηλώσει τα εξής:

«Δεδομένης της σοβαρότητας του τρίτου μυστικού, όλοι οι προκάτοχοί μου προσπάθησαν και απέφυγαν την δημοσιοποίησή του, έτσι ώστε να μην ενθαρρύνουν την ΕΣΣΔ να κάνει ορισμένες αποφασιστικές κινήσεις.

Από την άλλη πλευρά πρέπει να γίνει σαφές σε όλους τους Χριστιανούς να ξέρουν αυτό: Εάν στο τρίτο μυστικό είναι γραμμένο ότι οι ωκεανοί θα πλημμυρίσουν ολόκληρες περιοχές της Γης και ότι από τη μια στιγμή στην άλλη θα πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι ειλικρινά η δημοσιοποίηση ενός τέτοιου κειμένου δεν είναι επιθυμητή.

Πολλοί θέλουν να ξέρουν από απλή περιέργεια ή μια αίσθηση συγκίνησης αλλά δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η γνώση έχει και ευθύνη.

Απλά ζητούν μόνο να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους και αυτό είναι επικίνδυνο καθώς την ίδια ώρα δεν κάνουν τίποτα για να πολεμήσουν το κακό».

Σε εκείνο το σημείο ο Πάπας πήρε στα χέρια του το ροζάριο και είπε:

«Αυτή είναι απάντηση στο κακό. Προσεύχεστε, προσεύχεστε και να μην ζητάτε τίποτα παραπάνω. Αφήστε όλα τα υπόλοιπα στην Παναγία».

Στη συνέχεια, και πάντα κατά γερμανικό περιοδικό ο Πάπας ρωτήθηκε: «Τι πρόκειται να γίνει με την Εκκλησία;» και ο Πάπας απάντησε:

«Πρέπει να προετοιμαστούμε για μεγάλα δεινά, τέτοια που θα χρειαστεί ακόμη να δώσουμε και τη ζωή μας για τον Χριστό. Με τις δικές σας και τη δική μου προσευχή είναι δυνατό να μετριάσουμε αυτή την δοκιμασία.

Δεν είναι όμως δυνατό να την αποφύγουμε, καθώς μόνο μέσω αυτής μπορεί να ανανεωθεί η Εκκλησία.

Πόσες φορές άλλωστε η Εκκλησία δεν έχει ανανεωθεί μέσω του αίματος; Αυτή η διαφορά δε θα διαφέρει. Πρέπει επομένως να είμαστε δυνατοί και να εμπιστευόμαστε τον Ιησού Χριστό και την Αγία Μητέρα και πάντα να προσευχόμαστε».

Είναι άγνωστο εάν τα λόγια αυτά του Πάπα είχαν να κάνουν μόνο με το τρίτο μυστικό ή αποτελούσαν μια γενικότερη περιγραφή των πραγμάτων που θα έρθουν όπως τουλάχιστον τα αντιλαμβανόταν.

Το σημαντικό όμως είναι ότι ουδείς είναι σε θέση ήμερα να γνωρίζει πιο ήταν πραγματικά το τρίτο μυστικό που είπε η «Παναγία της Φάτιμα» στην μοναχή Λουσία και η ίδια το φύλαξε μέχρι το1943.

Σημαντικό να τονιστεί πως η μοναχή Λουσία αν και πέθανε σε ηλικία 85 ετών στις 13(!) Φεβρουαρίου του 2005, ποτέ δεν είπε κάτι για το τρίτο μυστικό και αν ήταν πραγματικά αυτό που έδωσε στη δημοσιότητα το Βατικανό.

Όσο για τα άλλα δύο παιδία τον Φρανσίσκο και Ζασίντα Μάρτο, 9 και 7 ετών δεν ήταν τυχερά. Πέθαναν από την ισπανική γρίπη που σάρωσε όλη την Ευρώπη λίγο καιρό αργότερα το 1919 και το 1920 αντίστοιχα.