AFECTACIONS

La pedrera de l'empresa XAVIKER SL, que tal com va sortir publicat al DOGC del dia 11/04/2016 amb la  resolució TES/851/2016, de 22 de gener, per la qual s'atorgava, en execució de sentència, autorització ambiental a la empresa Xaviker, SL, d’Almacelles per a l'activitat extractiva a “Malacara” en el terme municipal d'Estaràs (Exp. LA20080047), generarà un gran impacte negatiu per la zona més propera i en tota la comarca.

Demanem que no es deixi començar l’activitat a la empresa Xaviker, SL, per a l'activitat extractiva “Malacara” del terme municipal d'Estaràs i a la seva planta entenent què no hi ha hagut possibilitat de participació ciutadana, d'acord amb la normativa europea i la Llei 20/2009, de 4 de desembre, de prevenció i control ambiental de les activitats;  i a més a més, no s’han valorat suficientment els efectes adversos de l’explotació. Cal estudiar l’impacte de l’explotació en l’espai humit del Bassal d’Alta-riba sobre l’ecosistema i si ‘impacte en la cantera modificarà el flux d’aigua i en un extrem l’assecaria i això repercutiria sobre les aus i  fauna de la zona i si repercutirà en el pou d’aigua de boca del nucli d’Alta-riba ubicat a tan sols 10 metres de l’explotació; a més a més de ser una ferida brutal a l'oreografia i paissatge intervisual dels castells d'Alta-riba, Mejanell i Malacara, tots ells declarats Béns Culturals d'Interès Nacional (BCIN).

Cal recordar que al mateix municipi, a tan sols 850 metres en línia recta i a l'altra banda del castell d'Alta-riba existeix una altra pedrera incativa o abandonada de l’empresa ARHOGRA. Aquest fet posa de manifest la exagerada pressió sobre el municipi al tenir d'aguantar tanta agressió paisatgistica.

I si això no fos poc, el dilluns 25/04/2016 es va publicar al DOGC l'Acord de declaració d'impacte ambiental del Projecte d'explotació i restauració de la pedrera Carmen, que promou Mármoles y Granitos Segovia S.L. amb Ampliació 01, situada al polígon 4, parcel·les 66, 67, 68, 71, 104, 113 i 133, al terme municipal d'Estaràs (exp. LA20110088) a tan sols 275 del nucli d'Alta-riba i al mateix municipi d'Estaràs. Aquesta pedrera que ocupava una extensió de 3.88 Ha ara li han donat autorització per 6,51 Ha més apropant-se perillosament al nucli urbà d’Alta-riba.

Per tot plegat ens rebel·lem contra aquesta pressió extractiva del municipi i del gran atac i ferida al paisatge i l’orografia. 


Vista afectacions des del tossal Alta-riba
turisme afectat per Xaviker
Paisatge Afectat Xaviker

Afectacio aigua boca Xaviker
Finques afectades Xaviker

Flora afectada Xaviker
Flora afectada Xaviker

Comments