Hoe kan ik... 


voor alle vragen die we niet meer willen horen.

Hoe kan ik van TaoBao bestellen?

  1. Ga naar http://www.taobao.com en zoek het product wat je wilt hebben. Het helpt als je woorden zoals "t-shirt" vertaalt naar het Chinees met Google Translate, maar de merknamen gewoon laat staan. Let wel op dat het importeren van nep-merkkleding en illegale producten zoals sterke lasers je problemen op kunnen leveren.
  2. Download de DealPerfect calculator op http://www.sven-slootweg.nl/DPCalc.rar en voer de gegevens in van het product wat je wilt hebben (het gewicht zul je moeten schatten). Laat de calculator de eindprijs berekenen en nu weet je hoeveel het ongeveer gaat kosten (dit kan nog een klein beetje afwijken).
  3. Als je hem nog niet op MSN hebt, voeg Jack toe (dealperfectcs01@live.cn) en stuur hem de link naar het TaoBao product. Nu zijn er twee mogelijkheden: Als Jack het product gelijk op zijn site zet, kun je via de DealPerfect-site bestellen. Zo niet, dan zal Jack een exemplaar voor je regelen. Als hij hem binnen heeft, kun je eventueel nog vragen of hij het product via de webcam laat zien. Vervolgens zal Jack je via PayPal een mailtje sturen. Volg hier de PayPal-instructies. Je krijgt wel een mailtje dat je betaling voltooid is, maar niet als je product verzonden is. Als je dit per se wilt weten, kun je het gewoon even aan Jack vragen en hij zal zeggen wanneer het op de post gaat of wanneer het al verzonden is.
  4. Nu tussen de 5 dagen en 3 weken wachten en je hebt je product in huis!

Jack reageert niet op mijn mails!

Er is een goede kans dat Jack heel andere dingen aan zijn hoofd heeft. In China zijn er bijvoorbeeld veel feestdagen die wij hier niet kennen. Dan kan het dus zijn dat hij langzamer reageert. Wacht geduldig af, en lees de DealExtreme topics door om te zien of Jack ergens een reden van afwezigheid heeft gepost. Ga vooral niet in het topic klagen over langzame reacties van Jack, hij is nog altijd sneller dan DealExtreme en FocalPrice, en het is ook maar een mens. 

In welke eenheid zijn de bedragen op TaoBao?

Deze zijn in Chinese Yuan (ook wel bekend als RMB). Als je wilt weten hoeveel Jack ongeveer zal vragen, kun je deze calculator gebruiken: http://www.sven-slootweg.nl/DPCalc.rar

TVP?

TerugVindPost. Stamt nog uit het tijdperk dat je moest posten om een topic in je favorieten terug te vinden. Post vooral GEEN tvp's, dit irriteert anderen alleen maar. Je kunt beter gewoon even een simpele reactie op een post van een ander plaatsen, met eventueel als je dat écht wilt [spoiler]Verkapte TVP[/spoiler] eronder. Dat wordt over het algemeen veel meer op prijs gesteld.

Ze klagen dat ik een spelfout maak!

Ga niet huilen, maar doe er iets aan. Zie het als een goede tip. Iedereen krijgt de volle laag als hij of zij een spelfout maakt, dikke kans dat er in deze pagina ook spelfouten zitten. Waarschijnlijk word ik dan ook compleet afgemaakt in het eerstvolgende topic over spelfouten. Nogmaals, ga niet huilen.

M'n spulletjes zijn kaduuk!

Als je bij DealExtreme of FocalPrice besteld hebt, gewoon even een support ticket aanmaken. In het geval van DealPerfect even een customer support toevoegen aan je MSN of Skype (Jack bijvoorbeeld) of een mailtje sturen naar ze. Meestal wordt het zonder problemen opgelost, eventueel na het sturen van een foto van je kapotte product. Alvast een waarschuwing: het fenomeen "doos" kennen ze niet in China. Alles, maar dan ook echt alles komt binnen in een envelop, of een gigantische bundel tape. Als je iets in een doos binnenkrijgt, ben je de eerste en moet je dat ook vooral even posten :-) Voor bewijs, zie hieronder (overgenomen van Erasmo):

Is er een Engelse versie van TaoBao?

Nee, die is er niet. Gebruik Google Translate. En nee, Jack kent geen Nederlands. Hij haalt de Fok!-topics ook maar gewoon door Google Translate heen. Engels kent 'ie wel.

Al die kleding en die zonnebrillen... zijn dat nou echt merkspullen?

Laat ik het zo zeggen... de kans dat dat merkspullen zijn is ongeveer even groot als de kans dat Bill Gates met kerst met een achterlijk hoedje op door de straten van Bangkok wandelt. You get the point.