Energetika


Az energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány az egyik legfontosabb igazoló okirat, mely számítások alapján kimutatja, hogy a vizsgált ingatlan jelenleg milyen állapotban van hőtechnikai szempontból, megmutatja az épület energiafelhasználásának hatékonyságát, azaz, hogy a ház energiatakarékos-e vagy pazarló. Tájékoztatást ad arra vonatkozóan, hogy az épület megfelel-e a hatályos épületenergetikai szabályoknak vagy sem, összemérhetővé teszi a különböző épületeket.

Az épület összehasonlításra kerül egy a tanúsított épülettel megegyező geometriájú, az előírásoknak éppen megfelelő épülettel. Az ehhez viszonyított százalékos eltérés  adja meg a kategóriát. Egy C kategóriánál rosszabb épület esetén tartalmaz olyan az energetikai tanúsító által javasolt beavatkozásokat, melyekkel az épület energiafogyasztása és energiatakarékossági szintje javítható. Ami ennél jobb, korszerűbb, az A+, A vagy B kategóriás, a másik irányba pedig egészen I betűjelzésig folytatódik a skála.

A tanúsítványnak szinte legfontosabb része lesz a tanúsító szakember javaslata, amelyben az energiatudatos használatra ad tanácsot és egyben rámutat a lakás hőtechnikai, illetve épületgépészeti hiányosságaira, problémáira. A szakember tapasztalata segítheti a tulajdonost abban a döntésben, hogy a legkisebb ráfordítás mellett a legjobban megtérüljön az energia megtakarítást célzó korszerűsítés. Gyakran pedig a tudatos lakás vagy épülethasználat, mérhető megtakarítást eredményezhet változatlan kényelem mellett. A jövőben állami támogatásoknál pályázati feltétel lesz a tanúsítvány bemutatása és az épület energetikai minőségének javítása.

A számítás módszerét a 7/2006 TNM rendelet pontosan meghatározza, attól eltérni nem lehet.