Consultancy

“The knowledge of the nature of the horse is one of the first foundations of the art of riding it,
and every horseman must make it his principal study.” François Robichon de la Guérinière

Bovenstaand citaat van één van de belangrijkste meesters van de Klassieke Rijkunst, is een heel belangrijk statement. Zonder degelijke kennis over paarden is het moeilijk om paarden te houden, laat staan trainen.

Mensen met paarden vergaren voortdurend kennis over paarden, meestal van horen zeggen, een deel uit ervaring. Het is echter niet gemakkelijk een beetje betrouwbare kennis te onderscheiden van wat tegenwoordig ‘alternative facts’ genoemd wordt.  En daar staat de paardenwereld spijtig genoeg nu eenmaal bol van! Lager meer hierover…

Om een degelijke kennis over paarden te vergaren, is HEEL VEEL studie, jaren ervaring en quasi dagelijkse lezing van nieuwe informatie nodig. Dat is niet iedereen gegeven, dus heeft elke paardenhouder voortdurend nood aan advies of consultancy.

Wij hebben die uitgebreide en diepgaande kennis! En hebben we die niet, dan zijn we getraind en hebben we toegang tot de juiste bronnen, om de meest recente informatie op te zoeken.

Wij kunnen adviseren rond:
  • De rijkunst in het algemeen
  • Belangrijke aspecten uit de Biomechanica, voor bijv. de zit of het rechtrichten
  • Alle details over de Reining sport, waaronder ook de bloedlijnen voor fokadvies
  • Anatomie, Fysiologie, Psychologie,  Ethologie (gedragsbiologie) en Leertheorie
  • Persoonlijkheden en hoe die de omgang en training beïnvloeden
  • Voeding, waaronder info over voedingsstoffen, supplementen, lezing van analyses, ...
  • Uitrusting, waaronder info over zadels, bitten, trainingsmiddelen, ...
  • Documenten, waaronder info over paspoorten, stamboek, gezondheidscertificaten, ...
  • En nog veel meer! 
Op regelmatige tijdstippen organiseren wij Infosessies, waarbij we een bepaald onderwerp toelichten.
Eveneens mogelijk is een gedetailleerd voedingsschema op maat van je paard of een diepere analyse van de persoonlijkheid van je paard.


Contacteer ons!Enkele ‘alternative facts’ die misschien bekend voorkomen:

- Een luchtzuiger van de gang verwijderen want straks doen andere paarden het ook, is helemaal niet nodig. Een paard leert vnl op andere manieren en zal eigenlijk zelden gedrag kopiëren. (Enkele uitzonderingen zijn bijvoorbeeld de speciale veulen/moeder verhouding of bij de zoektocht naar voedsel.)

- ‘Je moet zorgen dat je paard niet van je wint’. Deze contra-productieve raadgeving volgt uit een antropomorfisme (vermenselijking) dat een paard met ons over vanalles in discussie of in gevecht zou gaan. Maar paarden zijn gewoon overlevers en hun gedrag is typisch uiting hiervan. Zij ‘winnen’ als ze overleven, niet bepaald als ze die dag niet in de trailer zijn gegaan. We gaan ze zelfs harder verwarren en stresseren als ze niet weten wat te doen en wij het gevecht nog verder opdrijven. Het antwoord is dat wij ze degelijk moeten leren wat we willen en de hindernissen daar naartoe dienen wij met kennis van zaken (met name van de Leertheorie) in plaats van geweld, te overwinnen.

- ‘Mijn paard weet dat het show is’. In de lijn van hoger punt is dit hetzelfde probleem: wetenschap heeft uitgewezen dat een paard aanvankelijk helemaal geen ‘show’-stress kent. Hij slaagt er evenwel in om al die subtiele indicaties op te vangen die maken dat hij in wat wij ‘show’ noemen, zich ongerust of gewoon anders gaat gedragen. In zijn eerste ervaringen ging onze hartslag omhoog, of wij tolereerden ineens geen foutjes meer, of wij gingen ongeduldiger zijn enz. Wij hebben hem dus onbewust geleerd om zich op ‘show’ anders te gedragen, maar ‘show’ is voor hem geenszins wat het voor ons betekent. Dat maakt dat het ook anders kan, maar dan moet er kennis zijn van de leerprocessen!

- 'Kluger Hans' was een paard waarvan begin 20e eeuw werd beweerd dat het rekenen en diverse andere vaardigheden had geleerd. Hij kon het getal aangeven door bijv. met de voeten te stampen. Zijn eigenaar zou het hem hebben geleerd en deed met hem tal van publieke shows. Men ging dit wetenschappelijk onderzoeken en oorspronkelijk bleek dat het paard echt had leren rekenen. Doch nog dieper onderzoek heeft dan uitgewezen dat ‘Kluger Hans’ gewoon heel goed bepaalde signalen, die de omstaanders meestal onbewust gaven, kon lezen, zoals bij het begin naar de benen en dan als het getal bereikt was, naar boven kijken. Dit verschijnsel wordt nu nog dikwijls het 'Kluger Hans effect' genoemd, nl dat de onderzoekers zelf invloed kunnen uitoefen op de resultaten. Het bewees dus geenszins dat paarden over hogere cognitieve vaardigheden beschikken, maar ze weten absoluut wel de meest subtiele indicaties op te vangen.

- Het is larie dat een paard zou vergiftigd geraken van het eten van lijnzaad, of ontploffen na het eten van ongeweekte bietenpulp. Toch blijven zulke mythes hardnekkig standhouden...