Florile lui Bach – prezentare generală

1. O terapie tot mai cunoscută

Poate că e greu de întȃlnit, astăzi, o terapie care să fi generat atȃtea viziuni diferite.(…) Dacă pentru unii terapia florală Bach reprezintă o metodă mai puţin profundă de rezolvare a unor probleme emoţionale curente, un fel de trusă domestică de prim-ajutor, la îndemȃnă în caz de mici incidente cotidiene, altora li se pare o terapie simpatică, fiind suficient să citeşti o scurtă listă de indicaţii sau o carte pentru a putea prescrie cu uşurinţă remediile florale.

Dar, pentru aceia dintre noi care avem ani de experienţă de studiu şi aplicaţii ale acestor Flori, constituie un sistem terapeutic complex; un adevărat intrument medical holistic şi de dezvoltare personală, ale cărui finalităţi uneori sunt greu de întrezărit (în toată complexitatea lor, noi fiind cei care le stabilim în funcţie de limitările personale - n.t.). O disciplină care necesită o pregătire serioasă şi continuă (…).

Există diverse nivele de prescriere şi complexitate, într-adevăr, pornind de la aplicaţii domestice pȃnă la tratamente personalizate de profunzime.

2. Nivele de aplicaţie ale acestei terapii

Nivel primar, elementar

Autoterapie şi terapie în mediul familial

-Urgenţe domestice: traumatisme, arsuri, dureri, etc.

-In general Rescue Remedy sau alte aplicaţii (florale) locale simple.

Tratamente simptomatice, nepersonalizate

Nivel mediu

Autoterapie de bază şi terapie elementară în mediul familial.

-Tulburări de adaptare şi de conduită: gelozie, lipsă de concentrare, stres, descurajare, examene, eforturi, agresivitate, oboseală, lene, etc.

Tratamente de scurtă durată, nepersonalizate

Nivel profesional

Autoterapie şi terapie avansată. Dezvoltare personală.

-Tratament personalizat de profunzime. Constă în atingerea unui echilibru în toate planurile: fizic, emoţional, mental şi spiritual.

Tratamente personalizate de durată medie sau lungă

3. Clarificarea conceptelor. Definirea sistemului terapeutic, prepararea şi dozarea remediilor

Se înţelege prin Terapie Florală Bach sau Florile lui Bach un sistem terapeutic complet, compus din 36 de esenţe florale, 1 esenţă de apă solarizată (Rock Water) şi una de mugure de castan (Chestnut Bud). In total: 38 de esenţe, plus încă una obţinută din 5 Flori ale aceluiaşi sistem – Impatiens, Star of Bethlehem, Rock Rose, Clematis şi Cherry Plum, numit Rescue Remedy (sau Five Flower Remedy, Estratto Universale, Plantis Elixir de Urgencia – depinde cine îl produce).

Sistemul a fost creat de către Edward Bach, medic englez (1886-1936), între anii 1928 şi 1935. Constă în utilizarea esenţelor obţinute din plante şi arbuşti, sălbatici sau uneori cultivaţi, prin procedeul insolaţiei/solarizării sau fierberii. El a preparat primele 19 esenţe prin prima metodă, care constă în tăierea florilor cu anumite precauţii şi ţinȃnd cont de anumite condiţii - pe care nu le mai enumerăm acum - şi expunerea lor la soare, într-un bol cu apă, pe o durată medie de 4-6 ore.

Celelalte 19 esenţe, exceptȃnd White Chestnut, se prepară prin fierbere, o jumătate de oră. Ambele procedee se bazează pe obţinerea energiilor din plantă, mult mai concentrate în floarea acesteia, prin intermediul soarelui sau căldurii şi avȃnd ca vehicul acest conductor universal care este apa.

Nu utilizează principiile din fitoterapie, aşadar, aici fiind vorba de o diluţie minimă ce nu conţine nici un complex molecular care ne poate îndreptăţi să admitem existenţa vreunui principiu activ biochimic.

Prin cele două metode de preparare pe care le-am citat, se obţine o cantitate de lichid, pe care fabricanţii o amestecă cu o cantitate egală de brandy, cu scopul de a conserva apa şi informaţia energetică conţinută de aceasta (cunoscută sub denumirea de tinctură-mamă). Apoi, această tinctură-mamă este folosită pentru obţinerea sticluţelor de stoc, vȃndute publicului, în felul următor: se adaugă 2 picături din aceasta în 30 ml de brandy pur, sau diluȃndu-l o treime cu apă. Astfel se prepară sticluţele de stoc care există pe piaţă şi pe care noi, terapeuţii, le folosim. Dar, preparatele personalizate pentru client le preparăm din două picături din acest produs de stoc, la 30 ml de apă, la care adăugăm (sau nu) puţin conservant: brandy, oţet de mere, glicerină vegetală sau altele.

E o greşeală adȃnc înrădăcinată credinţa că, în toate tratamentele, sunt suficiente 4 picături din acest preparat personalizat, luate de 4 ori pe zi (…). In cazurile tratate de Bach şi colaboratorii săi, numărul picăturilor ingerate era, de multe ori, mai mare, chiar şi la interval de cȃteva minute (aşa cum Bach însuşi spunea în Cei doisprezece vindecători şi alte remedii).

In practică s-a demonstrat că, dacă 4 picături sunt suficiente pentru a se transmite informaţii, rezultatele procesului terapeutic pot fi accelerate luȃnd mai frecvent cele 4 picături, de exemplu de 6 sau 8 ori pe zi.

In cazuri de urgenţă este clar că luăm aceste Flori atunci cȃnd e nevoie. Pe de altă parte, logic ar fi să ţinem cont că fiecare persoană are o anumită receptivitate energetică şi, de aceea, frecvenţa administrării picăturilor ar trebui adaptată la fiecare caz în parte şi la evoluţia acestuia.

O altă temă este cantitatea, numărul de Flori care pot fi utilizate concomitent în prepararea unui remediu personalizat. Din punctul meu de vedere, nu cred că efectul acestora este afectat  de numărul mai mic sau mai mare al Florilor utilizate în combinaţie, dar aici fiecare terapeut are propriile lui criterii. Personal, eu nu folosesc mai mult de 9 esenţe, în primul rȃnd din consideraţii de metodologie şi urmărire a rezultatelor, fiind mult mai complicată cu cȃt creşte numărul acestora. In orice caz, problema, în cazul în care terapeuţii trebuie să prescrie mai multe Flori, se soluţionează înţelegȃnd că ceea ce este urgent prevalează faţă de ceea ce se consideră important, iar o consultaţie reuşită şi empatia client - terapeut sunt elemente care vin în ajutorul ierarhizării priorităţilor şi obiectivelor (pe termen scurt, mediu sau lung).

4. De ce Florile Originale Bach (din Anglia) şi nu altele?

Este una dintre întrebările cele mai frecvente. In realitate, cȃnd vorbim despre Florile lui Bach, nu ne referim la flori autohtone propiu-zise. Multe dintre Florile acestui sistem au provenienţa sau habitatul diferite. De exemplu, măslinul (Olive) şi viţa-de-vie (Vine) nu sunt foarte întȃlnite în insulă (aceste două remedii fiind făcute, la început, în Spania – n.t.). Mimulus guttatus (Mimulus) provine din America de Est; Ceratostigma Wilmottiana (Cerato) şi Impatiens Glandulifera (Impatiens), din Tibet; Castanea Sativa, castanul nostru popular (Sweet Chestnut) a fost adus în Anglia, probabil, de către romani. La fiecare plimbare, primăvara şi vara, putem vedea plante precum Agrimonia Eupatoria (Agrimony), Verbena Officinalis (Vervine), Cichorium Intybus (Chicory), etc.

In unele cazuri, Bach a încercat să substituie unele Flori ’’importate’’ cu altele autohtone dar nu a reuşit, ca în cazul lui Prunus Cerasifera (Cherry Plum) şi menţionata Ceratostigma.

Concluzia este că nu ne aflăm în faţa conceptului de floră britanică, ci mai curȃnd de floră arhetipală, cu un evantai de specii integrȃnd arbuşti, arbori, o graminee, o plantă acvatică, o alta de munte, etc.

In 1934 Bach scria următoarele: Prin vibraţia lor înaltă, anumite flori, arbuşti sau arbori sălbatici de o calitate superioară au puterea de a creşte vibraţiile noastre şi de a deschide canalele pentru recepţionarea mesajelor de la Eul Superior, de a inunda personalitatea noastră cu acele virtuţi de care avem nevoie pentru a elimina defectele care ne dăunează. (…) Nu vindecă atacȃnd direct boala, ci inundȃnd corpul nostru cu acele vibraţii înalte ale Eului nostru Superior, în prezenţa cărora boala se topeşte ca zăpada la soare. Nu există vindecare adevărată fără o schimbare a orientării în viaţă, fără pace în suflet şi senzaţia interioară de bucurie.

Este evident că Florile selecţionate ar trebui să aibe calităţi terapeutic-energetice specifice, să facă să rezoneze în acelaşi fel acele matrici dizarmonice existente în fiinţele vii.

Datorită scrierilor Norei Weeks, colaboratoarea şi asistenta sa, azi ştim că Bach avea o mare sensibilitate extra-senzorială şi că, de multe ori, propriul lui corp îndeplinea rolul de ’’laborator’’.

5. Modul de acţiune al Florilor

(…) Elixirele florale conservă parte din matricea vibraţională (energetică şi informaţională) a plantei, concentrată în floarea acesteia. Aceaste matrici au calităţi terapeutice, fiind de acelaşi tip cu matricile armonice şi echilibrate, responsabile de starea de sănătate la oameni, animale şi plante. Boala se manifestă ca urmare a dezechilibrului sau dizarmoniei acestor matrici, fie că sunt mentale, emoţionale sau fizice. Florile, prin frecvenţele lor armonice, ajută la corectarea acestor matrici perturbate, prin procesul de rezonanţă (proces evidenţiat mai tȃrziu şi de Masaru Emoto, prin studiile sale asupra apei – n.t.).

Dar ce este boala pentru Bach? (…) Conform lui, existenţa, încarnarea, are ca scop învăţarea a cȃt mai multor lecţii (12 principale), în această ’’zi de şcoală’’. Sufletul emite nişte imperative iar prin intuiţie, se încearcă ghidarea personalităţii în sensul acestei învăţări şi atingerii perfecţiunii. Insă, datorită defectelor de personalitate, pot apărea dizarmonii, mai ales atunci cȃnd personalitatea încearcă să preia controlul în detrimentul sufletului, cȃnd apar influenţe externe care ne abat de la drumul nostru, etc.

Pentru Bach, boala este rezultatul final al unei dizarmonii care s-a manifestat, mai întȃi, la nivel subtil. O deconectare dintre suflet şi personalitate, care somatizează în corpul fizic (…). Există posibilitatea prevenirii ei, detectȃnd şi corectȃnd aceste anomalii cu ajutorul Florilor (…) Acestea ajută la re-conectarea circuitelor dintre suflet şi personalitate, (…) deci ale unor informaţii care există deja în noi, chiar dacă blocate, (…) acţionȃnd ca nişte catalizatori.

6. Clasificarea Florilor

Clasificarea tradiţională în cele 7 grupe, atat de cunoscută (făcută de Dr. Bach în Cei 12 vindecători şi alte remedii - n.t.) nu este foarte comodă pentru mine, fiindcă fiecare depinde de o descriere scurtă şi incompletă (de exemplu: grupul Ifrică ; grupul IIindecizie sau nesiguranţă; grupul IIIinteres scăzut pentru prezent; grupul IVsingurătate; grupul Vsensibilitate la influenţe şi idei; grupul VIdescurajare sau disperare; grupul VIIgrijă excesivă pentru ceilalţi). Din această perspectivă, există tendinţa să se considere, de exemplu, că Florile care tratează frica sunt exclusiv cele din prima grupă. Există alte frici specifice, ca de exemplu frica de abandon (Centaury, Chicory - n.t.), sau cea asociată cu conceptul de ’’umbră’’ (cum numeşte Carl Jung aspectele reprimate, negate sau uitate; Star of Bethlehem - n.t.), frica de eşec (Larch - n.t.), etc. şi care au echivalent floral în alte grupe.

De aceea eu propun, în tabelul de mai jos, o clasificare în funcţie de ordinea cronologică a descoperirii şi preparării lor de către Bach:

Flori 1-a generaţie

(12 Tipologice)

Impatiens, Mimulus, Clematis, Agrimony, Chicory, Vervine, Cerato, Centaury, Scleranthus, Water Violet, Gentian, Rock Rose.

Flori a 2-a generaţie

(7 Ajutoare)

Gorse, Oak, Heather, Rock Water, Wild Oat, Olive, Vine.

Flori a 3-a generaţie

(19 Spiritualizate)

Cherry Plum, Elm, Pine, Larch, Willow, Aspen, Hornbeam, Sweet Chestnut, Beech, Crab Apple, Walnut, Chestnut Bud, White Chestnut, Red Chestnut, Holly, Wild Rose, Honeysuckle, Star of Bethlehem, Mustard.

Cele 12 Tipologice şi cele 7 Ajutoare sunt preparate prin metoda insolaţiei, restul de 19 (cu excepţia lui White Chestnut), prin metoda fierberii. (Astăzi, Centrul Bach admite 22 de Flori tipologice, şi propune alte 2 - n.t. )

7. Cȃmpul de acţiune al Florilor

(…) Natura se conduce şi se exprimă prin analogii (similitudini). Considerȃnd că diferitele matrici sau arhetipuri care configurează natura se manifestă în mod analog în toate planurile existenţiale - matrici constituite din termeni sau principii vibraţionali (energetici şi informaţionali – n.t.) - atunci diferitele manifestări ale acestor termeni  matriciali (mentale, emoţionale, fizice sau fiziologice, etc.) vor prezenta asemănări şi vor trebui tratate în acelaşi mod (asemănătorul vindecă asemănătorul – n.t.).

In realitate ştim că aceeaşi geometrie se poate vedea atȃt cu un telescop, cȃt şi cu un microscop.

Astfel, este indicată administrarea de Scleranthus unei persoane care suferă de nehotărȃre între două opţiuni, cȃt şi alteia care prezintă probleme de echilibru fizic sau îi tremură mȃinile. In primul caz, prescriem Floarea pentru o trăsătură de personalitate, în al doilea, într-o manieră trans-personală: ştiind că Scleranthus  acţionează asupra acelor matrici perturbate care determină instabilitatea, administrarea lui  favorizȃnd stabilitatea (…).

Această abordare trans-personală în utilizarea Florilor ne ajută să înţelegem efectul lor universal ,(…) ne deschide o lume de posibilităţi prin aplicaţiile locale - într-o manieră foarte simplă - şi prin aplicarea tratamentului la animale şi plante (…).

Ricardo Orozco Diaz

Preşedinte SEDIBAC (Societatea pentru Studiul şi Difuzarea Terapiei Dr. Bach în Catalunia/Spania)

Medic de Medicină Generală

Terapeut Floral şi Formator în Terapie Florală Bach în varii Institute şi Universităţi din Spania, Italia şi Cuba.

Sursa :http://www.anthemon.es

Traducerea: Didina Iordache

Comments