Finnit pois - Haluatko finneistä eroon?

 

Etusivu

Etusivu
Aknen paikallishoidot
Sisäiset lääkehoidot
Aknen luonnollinen hoito
Vaihtoehtoinen hoito
Valohoitoa akneen
Arpien hoito
Linkkejä aknen hoitoon

Ohjeita ja linkkejä finnien eli aknen hoitoon

Finnit eli akne on yleinen ja erityisesti nuoria kiusaava ihotauti. Jopa 90 prosenttia nuorista kärsii jonkin asteisesta finnitaudista. Myös vanhemmilla ihmisillä saattaa esiintyä tätä vaivaa.

Sivuilta löydät ohjeita ja tuotteita aknen hoitoon.


Aknea esiintyy monessa eri muodossa ja siihen on olemassa erilaisia hoitotapoja. Lähes 85 % ihmisistä kehittyy aknea ikävuosien 12-25 välillä.

Lähes jokainen kärsii finnien puhkeamisesta jossain vaiheessa elämää. Tämä tekee aknen yhdeksi yleisimmistä ihovaivoista. Ensiaskel kohti onnistunutta aknen hoitoa on se, että ymmärtää mikä akne on.

Mikä aiheuttaa aknen?

Kukaan ei tiedä täysin varmasti, mitkä kaikki seikat aiheuttavat aknea tai miksi se tavallisesti alkaa murrosiässä. Koska lääketieteellinen tietämys ei riitä vielä kaikkien aknen syntyyn liittyvien tekijöiden selvittämiseen, aknen aiheuttajasta esiintyy paljon harhaluuloja. Mikään yksittäinen seikka ei kuitenkaan aiheuta aknea.

Akne on talirauhasten tulehdus, joka sijaitsee ihon pinnassa. Siitä aiheutuu näppylöitä, valkopäitä ja mustapäitä. Vaikeimmissa tapauksissa se aiheuttaa tulehtuneita onteloita ja mahdollisesti pysyvää arpimuodostusta. Perinnöllisyystekijöillä on myös vaikutusta aknen syntyyn ja siten ihovaivalla on taipumus periytyä suvussa. Talirauhasaukon tukkiva talitulppa on ensimmäinen ihomuutos, josta finnien kehittyminen alkaa.

Akne ja bakteerit

Finnejä aiheuttaa yleensä propione akne bakteeri. Se on ihon yleinen bakteeri, joka syö ravinnokseen talia. Bakteeri aiheuttaa ympäröivien kudoksien tulehtumisen ja siitä alkaa aknen muodostuminen.

Akne teini-ikäisillä

Johtuen hormonimuutoksista teini-ikäisille yleisimmin kehittyy aknea. Useimmat teinit saavat kuitenkin aknen lievemmän muodon, joka ei aiheuta ihon tulehtumista. Hormonihäiriöt voivat vaikeuttaa aknea tytöillä. Noin 80 % teini-ikäisistä kehittyy akne, mutta sairaus voi alkaa myös ikävuosien 25 - 30 välillä varsinkin naisilla.

Akne aikuisilla

Aikuisten akneen on eri syitä. Nykyään ajatellaan, että akne johtuu hormonien epätasapainosta. Raskauteen liittyvät hormonimuutokset tai kuukautisjaksot voivat aiheuttaa aknen muodostusta. Myös hormonimuutokset liittyen synnytyksen kontrollilääkkeisiin voivat aiheuttaa aknea. Liiallinen tunteellisuus rasittaa kehoa ja se voi johtaa hormonimuutoksiin, jonka tiedetään aiheuttavan aknea.

Akne on aikuisilla erilaista kuin teini-ikäisillä, siksi hoitomuodon pitäisi olla erilainen.

Hankala akne

Pojilla on yleensä hankalampi akne ja se on yleisempää kuin tytöillä. Hankala akne voi aiheuttaa arpia, jotka eivät koskaan häviä. Kaikkein hankalin aknen aste koostuu rakkuloista ja kyhmyistä.

Aknen hoito

Aknen paikallishoidot
Sisäiset lääkehoidot
Aknen luonnollinen hoito

Finnitaudin hoito vaatii kärsivällisyyttä, säännöllisyyttä ja aikaa. Aamuin ja illoin tapahtuvat pesut ja paikallishoitoaineiden käyttö vievät aikaa, mutta ne ovat kuitenkin tärkeä osa aknen hoitoa. Hoidon alussa säännölliset lääkärissä käynnit ovat välttämättömiä ja tietyissä tilanteissa tarvitaan myös laboratoriokäyntejä.

Tarjolla on lukematon määrä erilaisia aknen hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä. Monilla niistä ei ole mitään tieteellisesti todettua vaikutusta. Ensisijaiset tuotteet aknen hoitoon ovat glykolihappo- tai antibiootti -pohjaisia. Kemiallisella kuorinnalla voidaan hoitaa vähäisiä arpia ja tiettyjä aknen muotoja.

Ilman reseptiä saatavia liuoksia ja voiteita on saatavilla runsaasti helpon aknen hoitoon. Paikallisantibiootit ovat yleisimmin käytettyjä vaikeamman aknen hoitoon ja yleensä ne määrätään reseptinä retinoidien tai peroksidin kanssa. Retinoideja käytetään tulehduksellisen ja tulehtumattoman aknen hoitoon.

Bentsoyyliperoksidi hillitsee bakteereiden toimintaa, joka aiheuttaa aknea. Kuten muidenkin aknen hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden kanssa, altistuminen erittäin kovaan tuuleen tai kylmyyteen voi pahentaa ihoa.

Aknen yhtenä hoitomuotona käytetään myös laserhoitoa. Hoitoa annetaan kerran kuukaudessa neljän kuukauden ajan ja tarvittaessa sitä jatketaan jälkihoidolla. Tuloksia voidaan odottaa 1-3 kuukauden kuluttua ensimmäisesta hoitokerrasta.

Finnit paranevat hitaasti, noin 20 prosenttia kuukaudessa, joten potilaan on jaksettava uskoa hoitojen tehoon ja tuloksellisuuteen. Nykylääketieteen keinoin on mahdollista auttaa aina lähes kaikkia finnipotilaita.

Tuotteita aknen hoitoon

Bactosan
Muita tuotteita aknen hoitoon